Průjem – Vše o zdraví

Začátek bývá náhlý. Postiženého trápí 3-5 typicky vodnatých stolic denně, spojených s křečemi v břiše. Průjem provází celková slabost a nevolnost a horečka se vyskytuje v těžkých případech, kdy v onemocnění hrají roli i méně obvyklé mikroorganismy, typicky na dovolené. Potíže se v 90 % vyřeší do 1 týdne, dalších 8 % do jednoho měsíce. 

Pokud má vaše stolice výrazné zbarvení, je třeba se nejdříve pozastavit nad stravou, kterou jste naposledy pozřeli. Zbarvení do červena způsobí červená řepa, borůvky, rajčata ale i potraviny s vyšším množstvím železa.

Pokud sledujete na povrchu stolice, v míse i na toaletním papíru jasně červenou krev při průjmu, je nutné řešit celý průběh průjmu i krvácení s lékařem. Dalším nezvyklou barvou může být černá, žlutá a zelená. Všechny tyto barvy mohou způsobit potraviny, ale také závažná onemocnění.

Pokud vysledujete, že se vám ve stravě nic podobně barevného nevyskytlo a zbarvení trvá několik dní, obraťte se s touto anomálií na svého lékaře.

Zbarvení může být příznakem bakteriální i virové infekce, poškození sliznice střeva, ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby, celiakie, ale i syndromu dráždivého tračníku a rakoviny.

Průjem - Vše o zdraví Cestovatelský průjem

Cestovatelský průjem má i svá typická vlastní pojmenování, podle turistické oblasti, ve které se cestovatel zrovna nachází. V Mexiku vás nejčastěji postihne Montezumova pomsta, v Egyptě pak Faraonova kletba. Jejich inkubační doba je až 3 dny od kontaktu s bakterií.

Původcem bývají Salmonely, Shigelly (původce úplavice), Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, některé kmeny Escherichie coli a viry. Jde většinou o akutní průjmy a v tomto případě se ani vyvolavatel nezjišťuje. S průjmem se lze nejčastěji setkat při cestách do tropů a subtropů, jako je např.

Afrika, jižní Amerika, jihovýchodní Asie či Střední východ. Průjmy nejčastěji trpí osoby, které cestují ze zemí s dobrou hygienickou úrovní do oblastí s nižším hygienickým standardem.

V takových případech mohou pomoci nejrůznější probiotika v kombinaci s léčivými přípravky na akutní průjmové stavy, například Enterol – ty byste s sebou měli mít přibaleny v každém případě.

Průjem - Vše o zdraví Jiné příčiny průjmu

Další velmi častou příčinou je zátěž trávicího systému nevhodnou stravou. I zcela nezávadné potraviny mohou být příčinou průjmu. Může se jednat o stravu nezvyklou či nedbale upravenou, nebo také o její nadměrné množství.

Průjem způsobuje nadměrná konzumace citrusových plodů a fazolí.

Pokud se stanete obětí zkaženého, nebo starého jídla je třeba se zamyslet nad správnou skladbou stravy, ale i řádnou úpravou a uskladněním masa a zeleniny a dávat si pozor v oblíbených exotických restauracích i u nás.

Průjem - Vše o zdraví První pomoc při průjmu

Při průjmech je důležité udržet správné zavodnění organismu. K tomu je vhodný buď čaj, nebo minerálka. Je dobré se snažit o dostatečné krytí ztrát vody, minerálů a iontů nejlépe nemastnými vývary a iontovými nápoji. U ohrožených a kritických pacientů se podávají tzv.

orální rehydratační roztoky s doporučeným složením. Nutná je také změna jídelníčku. Na střevo mají zklidňující účinek v prvních dnech pouze suchary, bílé rohlíky či kukuřičné křupky. V dalších dnech můžete zařadit uvařenou mrkev s rýží, banány a najemno nastrouhané jablko.

Naopak naprosto nevhodné jsou potraviny smažené a mastné, tudíž i nedietní. 

Průjem - Vše o zdraví Průjem u dětí a kojenců

Při průjmu u dětí musíme být obezřetnější než u dospělého člověka, protože jsou dětská těla křehčí a náchylnější na ztrátu tekutin. Lehčí průjem bez teplot a bez známek dehydratace zvládnete u starších dětí i sami doma. Stačí, když upravíte stravu a případně přidáte rehydratační roztok Kulíšek. Lékaře byste měli navštívit, pokud:

  • se průjem objeví u dítěte mladšího 6 měsíců,
  • má dítě zvýšenou teplotu déle než 24 hodin,
  • je ve stolici krev,
  • průjem trvá déle než 4 dny,
  • má dítě silné bolesti břicha.

Léčba průjmu  

Léčba průjmových příznaků je léčbou symptomatickou. Ta se může lišit dle toho, zda-li se jedná o průjem u dětí nebo u dospělých osob.

Co pomáhá na průjem:

  • Probiotika (HYLAK FORTE, ENTEROL) – obnovují přirozené osídlení střeva bakteriemi tělu příznivými, čímž posilují nespecifickou imunitu a snižují dobu výskytu a četnosti průjmu
  • Střevní adsorbencia (SMECTA, AKTIVNÍ UHLÍ) – Adsorbencia jsou léky na průjem s velkým aktivním povrchem, jenž mají schopnost vázat na svůj povrch značné množství látek, a tím napomáhají odstranění toxinu z těla.
  • Střevní dezinficiencia (ENDIARON) –  podávají se u průjmu s předpokládanou bakteriální příčinou. Užívají se pouze krátkodobě a u osob s váhou nad 40 kg.
  • Inhibitory střevní motility (IMODIUM, LOPERON) – působí jako „zpomalovače“ střevních pohybů a tím i zpomalují pohyb tráveniny ve střevě. Jsou velmi účinné a jejich použití se doporučuje v akutních a vleklých stavech.
  • Dieta

Pokud Vás nečekaně chytne průjem v zahraničí, je lepší si zakoupit léky na průjem přímo tam. Nejpravděpodobněji vás totiž napadla bakterie či vir typická pro tuto oblast a nejlépe si s ní poradí i místní léky. 

Průjem - Vše o zdraví Co jíst při průjmu

Potraviny, které byste měli jíst při průjmových onemocněních, by se daly charakterizovat jako nemastné, neslané a chuťově nevýrazné. Musíte své zažívání šetřit a moc ho nedráždit.

Dobrou volbou jsou banány, dušená mrkev, den staré pečivo, piškoty, vařené libové maso, borůvkový kompot.

Žádná gastronomická hitparáda, ale čím rychleji své zažívání usmíříte, tím rychleji se můžete vrátit k normální stravě.

Průjem - Vše o zdraví Jak předcházet průjmu v zahraničí

  • Používejte ve všech případech jen balenou vodu – k pití, omývání zeleniny a ovoce ale i při čištění zubů.
  • Před každým jídlem si omyjte ruce, pokud nemáte tu možnost – použijte bezoplachový dezinfekční gel.
  • Nepijte nápoje s ledem, v něm totiž až několik týdnů zvládnou přežívat patogeny.
  • Vyhněte se pokrmům připraveným v pouličních stáncích, kde hrozí nedostatečná tepelná úprava.
  • Při plavání v bazénu i sprchování dejte pozor, abyste nespolkli žádnou vodu.
  • Nepřejídejte se. I velké množství a zbytečně divoké kombinace nezvyklého jídla mohou způsobit průjmové stavy.

TIP: Hledáte informace jak bojovat s průjmem u dětí? Pak zamiřte na náš článek „Co na průjem u dětí“.

Volně prodejné léky na průjem

Dieta při průjmu: 5 jednoduchých pravidel

Natura Biotika – aktivní vláknina 860

Průjem - Vše o zdraví

Obsah článku:

  1. Je třeba průjem léčit?
  2. Kdy kontaktovat lékaře?
  3. Zásady stravy při průjmu

Průjem je poměrně častý a obvykle krátkodobý trávicí problém. Projevuje se častou (více než třikrát denně) a řídkou stolicí a také křečemi v břiše. Při delším trvání průjmu ji doprovází i únava, někdy i zvýšená teplota.

Obvykle je průjem reakcí na špatnou složku ve stravě, často se objevuje i při cestování nebo vzniká ze stresu. Průjmy jsou projevem i virového nakažení – tzv. střevní chřipky, která se kromě průjmu projevuje i zvracením.

V tomto článku najdete tipy na to, co jíst a co nejíst, pokud vás postihne průjem a jakou dietu při průjmu dodržovat.

 Je třeba průjem léčit?

Průjmová onemocnění obvykle netrvají dlouho. Zpravidla příznaky průjmu ustupují již po pár dnech. V některých případech je však důležité být nadmíru opatrní.

Kdy kontaktovat při průjmu lékaře?

Průjem - Vše o zdraví

  • Pokud průjem trvá více než dva dny – hrozí dehydratace organismu a selhání orgánů.
  • Pokud jste snědli něco neobvyklého – průjem může být projevem otravy jídlem a je třeba ho řešit také podáním léku. 
  • Pokud patříte do rizikové skupiny – máte více než 70 let
  • U dětí – malý organismus může velmi rychle dehydratovat a oslabení organismu průjmy je pro dětský věk nebezpečný.

Cestovatelský průjem je samostatnou kapitolou.

Jde o problém, který vzniká během cestování, zejména do exotických zemí, kde jsme vystaveni stravě a klimatickým podmínkám, na které náš organismus není zvyklý.

Při cestování proto nepijte vodu z kohoutku a vyhněte se nedostatečně upravené stravě. Dbejte na zvýšenou hygienu – myjte si ruce a na stravování si vybírejte kvalitní zařízení, ne street food.

Jaké zásady dodržovat pokud máte průjem?

V naší práci se denně věnujeme trávicím problémům – mezi ně patří závažnější onemocnění jako je gastritida nebo Helicobacter pylori, ale často nás zákazníci kontaktují i s průjmy a zácpami. Proto jsme pro vás posbírali 5 spolehlivých tipů a rad, které byste měli dodržovat, pokud vás trápí průjem.

Průjem - Vše o zdraví

Vitamíny, které banan a mrkev obsahují, vhodně doplňují ztracené látky během průjmu. Banán je zdrojem draslíku, mrkev zas vlákniny. Jezte je syrové, nebo si uvařte jemnou mrkvovou polévku – vyhněte se v ní smetaně a silnému koření. Mléku se během trvání trávicích problémů vyhněte v každé formě.

Pitný režim je velmi důležitý, i když máte pocit, že vše co do sebe dostanete, z vás i vyjde. Abychom předešli dehydrataci organismu je důležité pravidelně doplňovat tekutiny. Vhodné jsou i minerální vody s obsahem magnésia, citronová voda …

Mezi osvědčené recepty, které dobře fungují patří i ty z kategorie „nezdravých“ – pomalé popíjení coly nebo malá sklenička domácí pálenky zvykne pomoci při průjmových potížích. Samozřejmě, nezkoušejte tyto postupy na dětech 🙂

Na zastavení průjmu jezte jídla s vysokým obsahem škrobu. Mezi ty patří bílá rýže, brambory. Mnoho škrobu obsahuje i pšenice, oves … Pomůže vám i konzumace sucharů a libového masa.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Průjem - Vše o zdraví

Nasaďte je už v začátcích průjmu. Průjem poukazuje na nerovnováhu dobrých a špatných mikroorganismů v trávicím traktu. Při průjmu převažují ty špatné mikroorganismy (bakterie). Doplněním prebiotických kultur posílíme růst dobrých mikroorganismů a dovolíme jim „vyhrát“.

Jako prebiotikum působí i některé druhy rozpustné vlákniny – především modřínová. Modřínová vláknina podporuje růst přátelských bifidobakterií. Modřínovú vlákninu můžete užívat v produktu Natura Biotika.

Babské rady na průjem. 14+ přírodních tipů proti průjmu

Střevní potíže, zejména průjem, umí pořádně potrápit. ✔️ Co tedy pomáhá na průjem? Hledáte babské rady na průjem? Sepsali jsme pro vás 14+ tipů proti průjmu – jak na něj přírodně.

Babské rady na průjem

Průjem je velmi nepříjemný pro každého z nás. Může být způsobený psychosomatickými nebo střevními infekcemi nebo problémy. Často však za to může nevhodná či špatně kombinovaná strava.

Jestliže vás z ničeho nic přepadl průjem, zkuste se zamyslet, co jste jedli v posledních 12 hodinách. Pro příště budete vědět, čemu se vyhnout. Jestliže vás průjem trápí dlouhodobě, může jít o vážnější nemoc. Například o onemocnění tlustého či tenkého střeva.

V takovém případě je nutné navštívit lékaře.

Akutní průjem, který obvykle trvá 2-3 dny se dá doma zvládnout bez léků, pomocí babských rad. Jak ho zastavit pomocí přírodních prostředků bez užívání léků?

Příznaky průjmu

Průjem můžeme definovat jako častou, řídkou až vodnatou stolici. Je doprovázeno škrundáním a často i křečemi v břiše. Tělo nestačí vstřebávat vodu, tu obsahuje právě stolice a našemu tělu hrozí dehydratace.

V některých případech může dorazit horečka až 38 °C, silné křeče, závratě až mdloby. Stejně tak, krev ve stolici či zástava schopnosti močit. Při těchto obtížích je nutné a nezbytné ihned vyhledat lékařskou pomoc.

  • velmi časté vyměšování – několikrát denně
  • pravidelné bolesti a křeče v oblasti břicha

Průjem - Vše o zdraví

Příčiny průjmu

Pokud se bavíme o nejběžnější příčině průjmu – je to infekce. Zpravidla je vyvolána rodem bakterií Salmonella, Shigella, Yersinia či vybrané patogenní kmeny Escherichie coli. Jestliže postihne průjem celou rodinu – za vinu to dejme virům (např. rotavirům). V tomto případě je to často provázené zvracením. A trvá to zpravidla u všech členů až několik dní.

No a ano, hádáte správně, další příčinou může být i strava. Stačí, pokud sníme něco neobvyklého, špatně upraveného či jako reakce alergická na surovinu. Nelze definovat jednoznačné příčiny. Obdobně pak reagujeme i na léky, které nám nasadí lékař. Je potřebné naslouchat tělu.

Jaké babské rady nám mohou pomoci při průjmu?

1. Tekutiny a půst

Průjmem se z těla odplavují škodlivé látky. Proto zkuste první den vydržet a opravdu nic nejíst. Zřejmě stejně nebudete mít příliš chuť na žádné jídlo. Nezapomeňte dodržovat dostatečný pitný režim.

Při průjmu se tělo rychle dehydratuje, čímž může dojít k mnohem závažnějším problémům. Pijte čistou vodu, sycené minerálky s hořčíkem, bylinkový nebočerný čaj. Nepijte limonády s bublinkami, kávu, alkohol. Pokud to vyžaduje váš stav, snažte se pít alespoň po lžičkách.

2. Heřmánek

Heřmánkový čaj má prospěšné účinky na trávicí ústrojí a zažívací systém. Obsahuje hodně účinných látek a má rozsáhlé spektrum použití. Žaludek a střeva zklidní vlažný čaj bez cukru ze sušených květů.

Desinfikuje střevní sliznici a máprotizánětlivé účinky. Pití heřmánkového čaje zmírňuje křeče v břiše, bolesti a nadýmání.

Dvě lžíce sušených květů zalijte horkou vodou, louhujte 15 minut a poté vypijte.

Průjem - Vše o zdraví

3. Černý čaj

Většina z nás ví, že černý čaj je na průjem skoro zázračný. Nezapomeňte, že nejlepší je ho pít neslazený a popíjet průběžně celý den.

Jedna z babských rad říká, že při průjmu by vám měl pomoci osolený černý čaj. Konzumujte ho po lžičkách každých několik minut. I když chuťově není nic moc, jedná se o účinnou metodu proti průjmu, kterou se řídily již naše babičky.

Dalším tipem je sypaný černý čaj. Jednu lžičku sypaného černého čaje snězte a za chvilku zapijte čistou vodou.

4. Ostružník

Listy ostružníku obsahují třísloviny, které mají stahující efekt. Odvar z listů zklidňuje podrážděný žaludek. Jednoduše jej připravíte z jedné lžičky listů, které zalijete horkou vodou. Nechte louhovat 10 minut. To samé platí pro odvar z maliníkových listů.

5. Rýže

Rýže je skvělým pomocníkem při průjmovém onemocnění. Nezatěžuje trávení, je vhodná při průjmu i následném zotavování v době, kdy si střeva musí znovu zvyknout na příjem potravy. Také má odvodňující účinek, takže dokáže stolici rychle zahustit.

Uvařte bílou rýži doměkka, nesolte ji, ani nepoužívejte jiné koření. Pokud to bez ochucení nezvládnete, přidejte smítnu tymiánu. Jezte po malých porcích během celého dne.

Dobrým tipem je vypít i vodu, ve které se rýže vařila. Ta obsahuje škrob, který zahušťuje stolici.

6. Dušená mrkev

Mrkev obsahuje látky, které zpomalují střevní peristaltiku a také pomáhají zmírňovat křeče v břiše. Můžete ji zkombinovat s bílou vařenou rýží.

7. Banány

Banány, stejně jako již zmiňovaná rýže, nezatěžují trávení. Obsahují draslík, který je potřeba při průjmu doplňovat. Také obsahují vlákninu, která napomáhá změnit průjem na pevnou stolici. Ani s nimi to nepřehánějte, na den vám bude stačit jeden nebo dva.

8. Borůvky

Stejně tak borůvky mají skvělé účinky proti průjmu. Není to výmysl dnešní moderní doby, jejich účinky uznávali již naši předkové. Borůvky podporují střevní sliznici, desinfikují, obsahují antioxidanty, zastavují průjem a bojují proti plynatosti.

Nejlepší jsou sušené borůvky, které můžete jíst jen tak, nebo z nich udělat čaj. Ale můžete sníst i čerstvé, mražené nebo vytáhnout kompot ze sklepa.

Průjem - Vše o zdraví

9. Černý rybíz a sušené švestky

Jestliže neseženete čerstvý černý rybíz, můžete ho nahradit džusem nebo sirupem, který koupíte v obchodě. Pro začátek si dejte dvě skleničky.

I sušené švestky patří do potravin, které staví. Zkuste je před požitím zahřát, tím je snadněji strávíte.

10. Jablka

Jablka si nastrouhejte a jezte po lžičkách. Efektivní je i jablečný mošt, který si rozředíte s vodou a budete průběžně popíjet.

11. Kysané zelí

Kysané zelí je plné vitamínů a rovněž pomáhá s nepříjemným průjmovým onemocněním. Konzumujte ho průběžně po celý den a brzy byste měli pocítit úlevu.

Velmi účinná je i samotná šťáva z kysaného zelí. Nejlepší je domácí, ale pokud ji nemáte, dobře poslouží i kupovaná. Šťávu pijte několikrát za den po menších dávkách, snažte se přemoct, i když vám tato tekutina nebude příliš chutnat.

12. Křen a bílá cibule

Vyzkoušet můžete i recepty, na kterých si asi moc nepochutnáte, ale zaručeně vám pomohou. Nastrouhejte čerstvý křen s bílou cibulí a zkonzumujte. Jestliže jste odvážní, povařte pár stroužků česneku v mléce a snězte.

Tyto kombinace se mohou zdát zvláštní, ale mají skvělé protizánětlivé účinky, takže si lehce poradí s bakteriemi ve střevech.

13. Pepř

U této rady platí, že jednoduše stačí rozkousat pár kuliček pepře a do několika hodin se vám uleví.

14. Roztok ze soli

Ve vodě nechte rozpustit dvě lžíce obyčejné soli a po doušcích vypijte. I když tento roztok není příliš chutný, uleví vám.

15. Vývar

V případě, že žádná z výše zmíněných rad nepomohla, uvařte si silný vývar. Nejlépe z hovězího masa, ve kterém bude hodně zeleniny (mrkev, cibule, česnek, petržel, celer). Vývar nechte probublávat na mírném plameni po dobu několik hodin. Až se dovaří, dochuťte ho čerstvými bylinkami.

Vyhněte se používání soli, pepře či různých umělých dochucovadel.

16. Bylinky

Dáváte-li přednost bylinkám, pak sáhněte po dubové kůře, ostružiníkovém listí, kořenu kostivalu či mochnu nátržník. Stačí bylinky spařit horkou vodou a získat silný odvar. Ten poté popíjejte v malých porcích v průběhu dne vždy po řídké stolici.

Kdy vyhledat lékaře při průjmu

Ta je nutná v případě, že se jedná o chronické průjmové onemocnění. Jestliže průjem trvá déle než 3-5 dnů, vyhledejte lékaře. Vždy ale záleží na vašem individuálním zdravotním stavu.

Průjem je běžným projevem poruch zažívání či reakce na potraviny nebo léky. Budete se možná divit, ale i průjem může mít závažný průběh a fatální důsledky.

Věděli jste, že s průjmem je spojeno až 20 milionů úmrtí ročně? A bohužel, často taktéže malých dětí. Nepodceňujte těžší průběh a vleklé komplikace.

Jakmile se potíže dostaví a zejména u kojenců, batolat a dětí – nebojte se obrátit na vašeho lékaře.

Babské rady na průjem

Aktuální článek: Babské rady na průjem. 14+ přírodních tipů proti průjmu

Dieta při průjmu: jak pomoct svým střevům?

Průjem je často indikátorem problémů a onemocnění. Nejčastější příčinou průjmu bývá virová a bakteriální infekce. Chytit ji můžete například ze špatné potravy, nápoje, ale i ze stresu nebo z antibiotik. Všechny zmíněné věci mají vliv na organismus a zatěžují náš žaludek. To má v konečném důsledku špatný vliv na střevní mikroflóru.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Průjem můžete mít například i proto, že jste snědli nadměrné množství ovoce nebo zeleniny. Běžně pak zejména citrusy nebo fazole.

Samotný průjem ale může být i indikací laktózové intolerance nebo nesnášenlivosti lepku.

Pokud trpíte dlouhodobým (chronickým) průjmem, rozhodně nečekejte a navštivte lékaře, ten vám nejlépe poradí, jak zastavit průjem.

Jaké jsou příznaky průjmu?

Jako průjem se označuje častá, řídká stolice, která je mnohdy až vodnatá. Častou návštěvu toalety pak doprovází také škrundání a křeče v břiše. Vážné případy průjmu s sebou nesou i vysokou horečku přes 38 stupňů Celsia, závrať, mdloby nebo pocit na zvracení.

Dieta při průjmu

Pokud máte průjem, dieta je důležitá. Abyste průjem nezhoršovali, doporučuje se při něm držet dietu a omezit jídelníček. Vhodné je jíst malé porce v časovém rozmezí 23 hodin. Zeleninu jezte vařenou či dušenou.

Z ovoce si můžete dát jablko nebo banán, obecně se ale doporučuje se při průjmu ovoci spíše vyhýbat. Možná vás potěší, že pečivu nemusíte dát sbohem. Vhodnější je ale jíst bílé pečivo.

Do jídelníčku zařaďte hlavně potraviny bohaté na draslík a sodík – ryby, kuřecí maso, mrkev nebo brambory.

Rozhodně nejezte nic smaženého, žádné ostré jídlo a na chvíli dejte stranou také mléko a mléčné výrobky. Vyhýbejte se i nadýmavým potravinám, jako je kapusta, okurka a luštěniny. Alternativně můžete vyzkoušet i keto dietu, která si získává stále více fanoušků po celém světě.

Průjem - Vše o zdraví

Dieta při průjmu u dětí

U dětí je průjem nejčastěji způsoben poruchou trávení nebo virovou infekcí. S kojencem mladším 6 měsíců vždy s tímto problémem okamžitě navštivte doktora. Se staršími dětmi můžete počkat 4–5 dní, jestli se příznaky nezmírní. Dbejte na to, aby mělo dítě při průjmu dostatečný příjem tekutin a dodržujte dietu:

  • a 2. den dietu dodržujte přísně – dítěti dávejte potraviny jako rýže, starší pečivo, jablko a černý nebo bylinkový čaj,
  • v dalších dnech pomalu zařazujte již běžnou stravu – těstoviny, starší pečivo, piškoty, zeleninu (mrkev, petržel, celer), ovoce (jablko, banány, broskve).

Obecně se dieta při průjmu u dětí neliší od toho, co se doporučuje i dospělým.

Co určitě při průjmu vynechat?

Kávomilce teď jistě nepotěšíme. Při průjmu byste se kávě měli zcela vyhnout. Stejně tak nekonzumujte ani:

Průjem - Vše o zdraví

Co jíst při průjmu?

Co byste naopak do své diety při průjmu měli určitě zařadit, je například:

  • banán,
  • nastrouhané jablko,
  • rýže,
  • bramborová kaše bez mléka,
  • poctivý vývar,
  • vařená nebo dušená mrkev a
  • starší pečivo nebo piškoty.

Při průjmu musíte hodně pít. Pokud normálně tolik nepijete, nastavte si budík, který vás upozorní, abyste doplnili tekutiny, a snažte se vypít alespoň doporučené 2 litry vody denně. Kromě vody máte dovolený černý a bylinkový čaj a nesycenou minerálku.

Dieta po průjmu

Doporučuje se dietu při průjmu a zvracení dodržovat ještě pár dnů po skončení problémů. Postupně můžete do jídelníčku znovu zařadit například bramborovou kaši s mlékem, nízkotučné jogurty a libové maso. Smaženým a mastným jídlům se raději ještě alespoň týden vyhýbejte. Hotová jídla můžete mastit kouskem másla.

Co vařit při průjmu?

Máme pro vás dva tipy na recepty k dietě při průjmu:

Rýže s mrkví a dušeným masem

Na tento recept potřebujete:

Rýži propláchněte v teplé vodě a dejte vařit. Vyhněte se používání koření a velkého množství soli. Maso očistěte, nakrájejte na kostičky. Stejně tak omyjte a nakrájejte mrkev. Maso s mrkví pak dejte dusit. Nakonec stačí počkat, až bude vše hotové a měkké, a můžete podávat.

Šťouchané brambory bez mléka

Na tento recept si připravte:

Brambory a mrkev omyjte a zbavte slupky. Brambory nakrájejte na menší kousky a dejte vařit. Baby karotku dejte do pánve, opravdu maličko posolte, přidejte kapičku olivového oleje a dostatek vody a dejte ji dusit. Až bude vše hotové a uvařené do měkka, brambory rozšťouchejte. Karotku můžete podávat samostatně nebo ji přidat k bramborám.

Dále čtěte:

Jak posílit imunitu v období koronaviru?Víte, proč byste k antibiotikům měli užívat probiotika?5 zdravých receptů, které podpoří vaše trávení

Průjem – příčiny, příznaky, druhy a léčba | EUC.cz

Průjem je častá a běžná zdravotní komplikace. Přesto však může mít v některých případech závažný průběh a fatální důsledky. V článku si projdeme možné příčiny, příznaky, formy i způsoby, jak se průjmu zbavit a jak se při něm správně stravovat.

Průjem (gastroenteritida) je běžným projevem nejrůznějších poruch činnosti trávicího ústrojí. Obecně je těžké ho exaktně definovat, protože co už je pro jednoho průjem, pro druhého může být normou.

„Průjem není samostatná nemoc, ale příznak jiného onemocnění nebo poruchy.

Při průjmu je totiž porušeno vstřebávání vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu.

Navíc při něm dochází k abnormálnímu vylučování vody do střeva,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Konvička, praktický lékař pro dospělé a vedoucí lékař pracovnělékařských služeb EUC PLS.

Druhy průjmu

Je důležité rozlišit akutní a chronický průjem. Akutní průjem vzniká rychle a náhle, občas je během jednoho dne pryč, zpravidla ale trvá dnů několik. Pokud průjem přetrvává několik týdnů, znamená to přechod do chronického průjmu. Ovšem konkrétní časová hranice není nijak pevně stanovena.

Akutní průjem

Nejběžnější příčinou akutního průjmu jsou infekce.

Vyvolávacím mikrobem může být rod bakterií Salmonella, Shigella, některý z patogenních kmenů Escherichie coli (neškodné kmeny se ve střevě vyskytují běžně), Yersinia nebo Campylobacter jejuni.

Hlavními příznaky jsou bolesti až křeče v břiše, zvracení a horečka. Ve stolici se může objevit příměs krve a hlenu.

Pokud průjmem trpí například celá rodina, je pravděpodobné, že byl způsoben viry (rotaviry, echoviry aj.). Průjmy virového původu často doprovází zvracení, stolice je vodnatá. Onemocnění většinou trvá několik dní.

Další příčinou bývá nevhodná strava. Průjem mohou způsobit i nezávadné potraviny – stačí, jsou-li např. pro daného jedince neobvyklé, nezvykle upravené, může na ně mít zatím nezjištěnou alergii atp.

Zde už se jedná o individuální rozdílnosti ve vnímání těchto vlivů. Častou příčinou průjmu jsou také léky (antibiotika, chemoterapeutika, prokinetika, anoretika, léky na snížení cholesterolu apod.).

Chronický průjem

Chronický (dlouhodobý) průjem může mít různé příčiny. Například onemocnění tenkého či tlustého střeva, ale také nemoci slinivky břišní, jater a žlučníku. Dalšími faktory mohou být nemoci orgánů mimo trávicí trakt (průjem při zvýšené funkci štítné žlázy, při onemocnění ledvin). Průjem je také doprovodným příznakem otravy rtutí či železem.

Akutní průjem často doprovázejí křeče. Foto: Darko Djurin, Pixabay

Hlavní příznaky průjmového onemocnění

  • Časté vyměšování – mohou být dvě, ale i desítky a více za den,
  • bolesti a křeče v břiše – většinou předcházejí defekaci (odchodu stolice),
  • nevolnost a zvracení – jako občasný průvodní příznak průjmu,
  • někdy celkový pocit slabosti až nemoci,
  • úbytek na váze a zvýšená tělesná teplota – tyto příznaky se projevují zejména u vleklých průjmů.

Důležitý je také vzhled stolice, který se liší v závislosti na příčině průjmu. Ve stolici může být příměs krve, hlenu nebo hnisu. Častým jevem jsou také nestrávené zbytky jídla.

Pokud je počet stolic opravdu vysoký, hrozí dehydratace organismu. Navíc v případě, že průjmem trpí malé dítě, dehydratace postupuje velmi rychle. Je-li průjem vleklý, může se jednat o projev závažného onemocnění, obdobně i pokud dochází ke střídání průjmu a zácpy. Proto ve všech těchto případech doporučujeme neodkladně vyhledat pomoc lékaře.

Léčba průjmu u dospělých – účinné léky a preparáty

Na běžný akutní průjem zabírá např. aktivní uhlí – chrání před dráždivými účinky některých složek potravy, váže na sebe střevní plyny, hnilobné produkty, toxiny, různé toxické produkty látkové přeměny, léčiva a jiné chemické sloučeniny.

Na infekční průjem, který může být vyvolán bakteriemi, viry nebo parazity, může pomoci Endiaron. Ke snížení počtu stolic poslouží např. Imodium, které lze ovšem použít nejdříve po odstranění či vyloučení infekčního původu průjmu. Je-li průjem doprovázen krví ve stolici a horečkou, je nezbytné vyhledat lékaře.

Na podrážděná střeva pomáhá např. Smecta. Chrání sliznici před infekcí a škodlivými látkami a urychluje uzdravení. Jako podpůrná léčba akutního průjmu u dětí i dospělých se používá Enterol, který doplňuje přirozený mikrobiom ve střevě a pomáhá k rychlejší regeneraci střevní stěny.

Dieta a vhodné stravování při průjmu

  • Úprava jídelníčku – zklidňující účinek na střeva má např. domácí vývar bez zeleniny, vařená rýže, v pozdější fázi zralé banány,
  • udržování správného zavodnění – pijte černý čaj nebo neperlivé minerálky,
  • vyhýbat se smaženým, mastným a sladkým pokrmům.
Zajímavé:  B12 - vše o zdraví

V případě akutních průjmů, které bývají infekční, je hlavní udržovat hydrataci organismu. Je-li nemocný ohrožený dehydratací, případně se jedná o malé dítě se závažným průjmem, je třeba podat náhradní roztoky infuzí.

Dále je důležitá pravidelná, lehce stravitelná strava v malých porcích – pro rychlejší zotavení střevní sliznice.

Průjem u dětí – léčba a ověřené léky

Příčinou průjmu u dětí je většinou střevní infekce, změna stravy, konzumace určité potraviny či nadměrného množství ovoce, užívání antibiotik (u dítěte či kojící matky). Průjem může být také vedlejším projevem některých onemocnění.

Většina akutních průjmů odezní samovolně během pár dní. Při průjmu je důležité zabránit dehydrataci (odvodnění), která ohrožuje zejména děti kojeneckého a batolecího věku. Dehydrataci lze očekávat při více než 8 stolicích denně a/nebo při opakovaném zvracení.

Léčba průjmu u dětí je založena na správné a včasné rehydrataci (zavodnění) a následné realimentaci (obnovení výživy).

Rehydratace

Doporučuje se podávat orální rehydratační roztok (ORS) obsahující zvracením a průjmem ztracené minerály (Enhydrol).

Realimentace (opětovný příjem jídla)

Vhodné jsou potraviny, které byly kojencem či malým dítětem již dříve dobře tolerovány.

  • Kojené děti – kojení se nepřerušuje, probíhá v kratších intervalech, aby se nahradila ztráta tekutin. Mezi kojením je vhodné podávat rehydratační roztoky.
  • Nekojené děti do 6 měsíců – realimentace se provádí stejnou kojeneckou výživou, kterou před začátkem průjmu dítě tolerovalo. Mléčné preparáty se podávají v plné koncentraci, neředěné. Nízkolaktózová mléka je dobré podávat výjimečně a jen přechodně, zvlášť u mladších kojenců.
  • Kojenci, u kterých bylo zahájeno zavádění příkrmů – odpovídající kojenecká mléčná výživa a příkrmy v běžném množství (rýže, mrkvové pyré, bramborová kaše, banán, krůta, kuře).
  • Batolata a starší děti – mixovaná strava (rýže, brambory, kukuřice, dále mrkvové, jablečné či banánové pyré, kuřecí maso, suchary, starší pečivo). Mléčné výrobky a tuky dle tolerance.

Banány jsou vhodnou potravinou při průjmu u dětí i dospělých. Foto: 4924546, Pixabay

Antibiotika a chemoterapeutika se užívají zcela výjimečně, bez ohledu na původ průjmového onemocnění. Těžký stupeň dehydratace vyžaduje vždy hospitalizaci a nitrožilní doplnění tekutin!

TIP: Pro zkrácení onemocnění či při závažném průběhu průjmu lze léčbu doplnit o následující ověřené preparáty – probiotika (Enterol), adsorbenty (Smecta), Tasectan.

Průjem v těhotenství a před porodem

Průjem není běžnou a přirozenou součástí těhotenství. V případě současně se vyskytující horečky a při zvýšených ztrátách vody (dehydrataci) může představovat riziko pro matku i dítě.

Pokud se průjem objeví až v období okolo plánovaného termínu porodu, může se jednat o první signál blížícího se porodu.

Rozum do hrsti aneb Hlavně to nepodcenit

Průjem je běžným projevem nejrůznějších poruch zažívání. I tak ale může mít v některých případech závažný průběh a fatální důsledky.

Průjmová onemocnění jsou celosvětově příčinou až 20 milionů úmrtí ročně, což zahrnuje i malé děti.

Nepodceňujte proto těžší a vleklejší komplikace spojené s průjmem – zvláště u kojenců, batolat a dětí – a neváhejte se obrátit na svého lékaře.

  • Trápí vás průjem? Tento problém můžete konzultovat s našimi lékaři také online:
  • Lékař online 24/7        
  • Hledáte odborníky, se kterými byste rádi své problémy konzultovali? Můžete se obrátit na praktické lékaře v EUC:
  • Praktičtí lékaři v EUC   

autor:

MUDr. Tomáš Konvička

Je problémem strava?

Pokud máte citlivá střeva, neznamená to, že jste odsouzeni k tomu, abyste si všechno odpírali. Ale existuje několik možností, jak můžete o svůj trávicí trakt pečovat a udržovat jej v dobré kondici. Od pomalejšího jedení, úpravy receptů, až po vedení stravovacího deníku.

Dobré stravovací návyky 

Některé stravovací návyky, které mohou pomoci:

  • Jezte pomaleji. Trvá 20 minut, než se informace o naplnění žaludku dostane do mozku. Proto když jíte pomaleji, pravděpodobně toho sníte méně a budete trávit menší množství stravy.
  • Jídlo dobře rozkousejte. Když si uděláte čas a jídlo pořádně rozkoušete, nejen že zpomalíte jedení, ale také pomůžete svému trávicímu traktu tím, že bude rozkládat menší kousky jídla.
  • Nehltejte. Když jídlo hltáte, polykáte vzduch, a to může způsobit větry a špatné trávení.
  • Jezte menší a méně vydatná jídla. Trávení velkých a těžkých jídel trvá déle a Váš trávicí trakt s tím má více práce.
  • Nejezte pozdě v noci. Váš trávicí trakt je nejméně efektivní na konci dne, proto se snažte jíst naposledy nejméně 3 hodiny předtím, než jdete spát.

Vyvolávací potraviny a nápoje

Každý z nás je jiný a naše těla mohou v různých časech reagovat rozdílně. Co může u jednoho člověka spustit průjem, může být pro druhého v pořádku nebo dokonce mít tišící účinek. Nebo si můžete všimnout, že to, co včera žádnou reakci nevyvolalo, může dnes způsobovat problémy.

Zde jsou některé poživatiny, které mohou obecně způsobovat průjem:

  • Alkohol. Oblíbené víno nebo lihovina může dráždit Váš žaludek. Různé nápoje mají na různé lidi různé účinky, takže sledujte, které Vám nedělají dobře, a vyhněte se jim.
  • Kořeněná jídla. Nedávné studie prokazují, že sytá a kořeněná jídla, jako je indická a čínská kuchyně, mohou zhoršovat bolest břicha u lidí trpících syndromem dráždivého tračníku.
  • Smažená a mastná jídla. Tato jídla zvyšují sílu přirozených kontrakcí střeva při trávení a zpracování potravy, což může u lidí trpících průjmy zhoršovat příznaky.
  • Jídla bohatá na vlákninu. Některá jídla s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny, jako otruby a pšenice, mohou být obtížně tráveny a způsobovat některým lidem problémy. Zkontrolujte etiketu na svém balení cereálií a snažte se zjistit, které typy vlákniny Vám nejlépe vyhovují.
  • Příliš mnoho ovoce a zeleniny. U některých lidí může konzumace příliš velkého množství sušených švestek, kiwi, fazolí, brokolice nebo zelí vyvolat průjem.
  • Mléčné výrobky. O mléku, sýru, smetaně a dalších mléčných výrobcích je známo, že u některých lidí vyvolávají průjem. Vyhledejte alternativy bez mléka, jako je mandlové nebo sójové mléko.
  • Káva a čaj. Bylo zjištěno, že kofein může u mnoha lidí vyvolat problémy s trávením. Snažte se omezit množství kofeinu, které vypijete, a namísto toho volte bylinné nebo zelené čaje.
  • Sladidla. Umělá sladidla jako sorbitol a fruktóza, obsažené v dietních nápojích, cukrovinkách a žvýkačách, jsou spojovány s vyvoláním průjmu, částečně proto, že jsou špatně vstřebávány v tenkém střevě. Sledujte údaje na obalech a snažte se volit přírodní alternativu.

Pamatujte na to, že Vaše příznaky nemusí být vyvolány pouze jídlem, které jste právě snědli, ale tím, co jste snědli včera. Nebo to vůbec nemusí být způsobeno jídlem jako takovým, ale tím, jak pozdě nebo jak rychle jíte.

Jak se vyhnout konzumaci vyvolávacích potravin 

Pokud máte průjem pravděpodobně způsobený konzumací určitého jídla, můžete se pokusit určit jídla, které jej spouští vedením deníku o tom, co každý den jíte, a kdy se u Vás vyskytne příznak.

Veďte si stravovací deník

  • Pořiďte si zápisník a každý den na novou stránku zapisujte, co jíte.
  • Zapisujte absolutně všechno, co sníte, včetně dochucovadel a koření (pokud můžete), a také co vypijete.
  • Zapisujte úroveň stresu v průběhu dne. Možná, že budete překvapeni, jaký to má vliv.
  • Hledejte zákonitosti v ingrediencích. Těstoviny, pizza a sendviče jsou různá jídla, ale všechna mohou obsahovat pšenici.
  • Začněte zeširoka a pak identifikujte jednotlivé ingredience. Když přijdete na to, které jídlo je pro Vás problémové, snažte se zjistit, které jednotlivé ingredience to způsobují.
  • Myslete dlouho dopředu. Je možné, že si některých zákonitostí na začátku nevšimnete, ale objeví se v průběhu času. Můžete si o nich pohovořit se svým praktickým lékařem.

Určení ingrediencí problémových jídel

Možná jste zjistili, že konzumace těstovin s tomatovou omáčkou u Vás vyvolává záchvat průjmu, ale třeba nevíte, která z ingrediencí způsobuje problém. Lze to zjistit tak, že sníte těstoviny bez tomatové omáčky a naopak. Totéž platí pro všechna jídla.

Máte potravinovou intoleranci?

Nejčastější potravinové intolerance jsou na tyto látky:

  • lepek – bílkovina přítomná v mnoha druzích obilovin, včetně pšenice, ječmene a ovsa
  • laktóza – cukr přítomný v mléce a dalších mléčných výrobcích

Pokud se domníváte, že trpíte potravinovou alergií nebo intolerancí, poraďte se se svým praktickým lékařem.

Představuje pro problém Vás vláknina ?

U některých lidí může strava s vysokým obsahem vlákniny vyvolávat průjem. Uvědomte si však, že existují dva typy vlákniny:

Rozpustná vláknina. Je přítomna ve většině citrusových plodů a v zelenině, jako jsou brambory a fazole. Může pomáhat při průjmu i při zácpě, protože absorbuje vodu, takže stolice je i při průjmu hustší.

Nerozpustná vláknina. Je obsažena v otrubách, celozrnných výrobcích, v rýži a ve slupce některého ovoce a zeleniny. Může pomoci v případě zácpy, může však zhoršovat příznaky syndromu dráždivého tračníku a častého průjmu. To však neznamená, že byste se měli vyhnout nerozpustné vláknině, pokud máte průjem. Prostě sledujte, co jíte, a jak to na Vás působí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *