Anémie – vše o zdraví

Chudokrevnost vás při sportu nemusí zastavit. Naučte se bojovat s anémií přírodními prostředky.

Anémie - Vše o zdraví

Chudokrevnost patří mezi časté příčiny zhoršení výkonů během tréninků a závodů. Člověk je pobledlý, unavený, rychle se zadýchává. Chudokrevnost znamená, že máte nízký počet červených krvinek nebo červené krvinky neobsahují dost hemoglobinu (to je bílkovina bohatá na železo, která je v červených krvinkách a přenáší kyslík z plic do celého těla).

Anémie - Vše o zdraví

Možná jste už slyšeli o tvz. nepravé sportovní  anemii. Ta bývá způsobena větším rozmnožením krevní plazmy vlivem vytrvalostních tréninků, za nímž zaostává zmnožení červených krvinek a hemoglobinu. Tato anemie nemá vliv na zdraví ani na výkonnost.

Pravá anemie znamená, že nám klesne hladina hemoglibinu a hematoktitu (u mužů pod 13,5 g % a hematokritu pod 39 %, u žen je to 11,6 g % a 33 % ). Hematokrit je laboratotní hodnota popisující podíl červených krvinek na celkovém objemu krve.

Optimální hodnota hemoglobinu pro vytrvalostní výkon se pohybuje mezi 16-17 g % u mužů a 14-16 g % u žen, hematokrit by neměl přesáhnut u mužů 50 % a u žen 48 % (limit je dán antidopingovými pravidly).

Běžci přicházejí o červené krvinky především při tom, jak chodidlo dopadá na zem. Při otřesech dochází k biomechanickému stresu, při kterém se červené krvinky rozpadají (dochází k tzv. hemolýze).

Čím déle a čím intenzivněji dochází k otřesům, tím větší jsou ztráty.

Podobně dochází k hemolýze i při nárazech na cévní rozdvojení a hovoří se i o zvýšené lomivosti krvinek při zvýšení teploty těla při déle trvající zátěži.

Druhou významnou příčinou nedostatku železa je chybné stravování. Může jít o nedostatek železa v jídelníčku, případně o špatné kombinování potravin.

Další ztráty mohou být způsobené užíváním léků proti bolestem, nebo u žen třeba menstruací. Ale těmto příčinám anémie se teď věnovat nebudeme a povíme si spíš o tom, jak lze železo v případě nedostatku doplnit suplementací, nebo ještě lépe stravou bohatou na železo.

Jak poznám nedostatek železa

Lehký deficit většinou člověk moc nevnímá. Může dojít ke ztrátě chuti k jídlu, k zácpě a předrážděnosti.

U výraznějšího nedostatku železa začne obvykle docházet k padání vlasů, zhorší se kvalita nehtů, pokožka je bledá, dochází k opakovanými infekcím (zejména dýchacího traktu) a cítíme se unavení a nesoustředění. Při běhání si nevystačíme s kyslíkem a výrazně se zadýcháváme.

Pokud se situace neřeší, pak už se člověk cítí jako nevýkonná mrtvola, může docházet k výkyvům krevního tlaku, bolestem hlavy a začnou se objevovat mžitky před očima.

Vždy je samozřejmě dobré nechat se vyšetřit a udělat krevní obraz (zjistí se hodnoty  hemoglobinu, hematokritu a ferritinu).

Je důležité zjistit příčinu. Někdy může být problém ve špatném jídelníčku, jindy v nedostatku odpočinku a nadměrném stresu, ale může se jednat i o poruchu vstřebávání železa nebo o vážnější chorobu. Takže není úplně nejlepší nápad začít se hned cpát tabletami železa, jakmile  se cítíme unavení.

Když lékař diagnostikuje nedostatek železa, obvykle vyfasujete suplementaci železa, vitamínu C, kyseliny listové a B12.

Co můžete udělat v rámci jídelníčku

Zamyslete se, zda máte v jídelníčku dostatek železa.  Pokud na chudokrevnost trpíte, můžete železo ve stravě navýšit i v době náročnějších tréninků a častých závodů.

Kde železo najdete

Nejbohatším přírodním zdrojem železa je kromě hovězího masa a jater,  třtinová melasa, šťáva ze švestek, sušené meruňky, rozinky, mandle, semínka dýní a slunečnice, pšeničné klíčky, červená řepa a otruby.

Dále železo obsahují luštěniny (čočka, adzuki fazole), listová zelenina (špenát, kozlíček polníček, a petržel), datle, fíky, maliny, ostružina nebo třeba mořské řasy.

Anémie - Vše o zdraví

Je potřeba zdůraznit, že na rozdíl od ostatních minerálů je železo velmi špatně vstřebatelné – do těla přechází pouze 10 % nebo méně z celkového příjmu železa, přičemž lépe se vstřebává tzv. hemové železo obsažené v živočišných zdrojích (červené maso, ryby, játra…).

Vstřebávání non-hemového železa obsaženého v rostlinné potravě je silně závislé na zásobách železa v těle (lidé s deficitem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek).

Co s čím kombinovat

Je důležité myslet na to, co železo pomáhá vstřebat a co naopak absorbci blokuje.

Jak už je zmíněno výše, vstřebávání železa pomáhá vitamín C a vitamín B12. Naopak nikdy železo nekombinujte s mléčnými výrobky (s vápníkem) . Ke snížení absorpce železa o 50 % stačí sníst spolu s jídlem 165 mg vápníku ( tj. asi 20 g sýra nebo vypít 1 sklenici mléka).

Také železo nikdy nezapíjejte kávou, kakaem nebo čajem!!! Například pití černého čaje k jídlu obsahujícímu železo snižuje jeho vstřebávání o 60 – 70 %.Vždy nechte alespoň hodinový (lépe 2 hodiny) odstup mezi zmíněnými potravinami.

Anémie - Vše o zdraví

Pomoc z přírody

Pokud ani přidání potravin bohatých na železo nestačí, můžete vyzkoušet bylinky, případně železité víno.

Z bylinek skvěle funguje kopřiva. Jiří Janča ve své knížce Herbář léčivých rostlin doporučuje pití šťávy ze syrových kopřivových listů. Čerstvé listy kopřivy rozmixujete s trochou vody a přecedíte. Následně užíváte 3x denně čajovou lžičku.

Co si ale počít v zimě, když venku kopřivy nerostou?

Naše babičky k tvorbě červených krvinek používaly železité víno. Železité víno obsahuje vyšší množství železa a navíc zlepšuje využití železa přijatého v ostatní stravě, případně i z potravních doplňků.

Víno Maltoferrochin se vyrábí podle originální receptury již od roku 1897 a jeho chuť připomíná portské víno. Maltoferrochin® je vyroben ze sladového vína obohaceného o extrakt z kůry tropického stromu chinovníku lékařského s ionty železa. Užívá se  1-2x denně 50 ml.

Víno lze koupit v lékárnách, někdy i v prodejnách zdravé výživy (a samozřejmě na internetu)

Pro krvetvorbu se také doporučuje kvalitní med, ideálně třikrát denně jednu lžičku. Lze užívat i včelí pyl, který dnes již běžně koupíte i v prodejnách zdravé výživy – můžete si ho přimíchat přímo do medu a přidávat třeba do kvalitního jogurtu.

Zdroje:

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1406203
  • http://www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf
  • Jiří Janča: Herbář léčivých rostlin
  • http://ktl.lf2.cuni.cz/med_sport/med_sport_2002_vol_11/1/Krevni_zmeny_pri_sportovnim_treninku.pdf

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaň se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Nauč se sestavit si jídelníček na míru. Zjisti, jak efektivně hubnout, jak nabrat svalovou hmotu i zvýšit výkon.

Skoncuj jednou provždy s otázkami ohledně výživy. Přihlaš se naše oblíbené kurzy (nejen) sportovní výživy a získej všechny potřebné znalosti, které potřebuješ na své cestě za vysněnou postavou.

Více o kurzu a akční nabídce zde: Kurz sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Источник: https://behejsrdcem.cz/clanky/nenechte-se-zastavit-nedostatkem-zeleza/

Chudokrevnost není jen o železe

Anémie - Vše o zdravíChudokrevnost neboli anémie je situace, kdy poklesne počet červených krvinek a množství hemoglobinu v krevním oběhu pod normální hranici. Potvrzuje to rozbor krve – biochemická analýza. V TČM říkáme spíše „prázdnota krve“. Ne, že by jí bylo méně, jen není dostatečně „výživná“. Potvrzuje to soubor příznaků (symptomů), které tvoří „obraz nemoci“. Základem léčby je vždy strava, v případě TČM ji ještě podpoříme bylinnou léčbu, nebo akupunkturou. Jedním ze způsobů, jak se dá rychle a účinně pomoci, je dodávání látek, které jsou pro krvetvorbu třeba. Každého jistě první napadne železo. Nejen o tomto stopovém prvku bude zbytek úvahy. Stejně, jako si Pepek námořník myslel, že mu ze špenátu plného železa narostou svaly (víme, že chyba se stala v desetinné čárce), tak i v tomto případě není zpravidla tím chybějícím článkem železo.

V našem organismu se železo zpravidla nachází ve formě organické – hemové železo, v menším množství ve formě anorganické – nehemové železo. Hemové železo nelezneme v krvi jako hemoglobin, ve svalech jako myoglobin.

Červená krvinka má poměrně krátký život – asi 120 dní. Až doslouží, železo, které obsahuje, je recyklováno. Člověk, který přijímá ve stravě několikrát týdně maso (zejména červené) a má dostatečný příjem energie, denní ztráty nahradí. Jde o malá množství. Asi 1 mg u mužů a 2 mg u žen.

Většinu použitého (starého ???? ) železa totiž recyklujeme. A tady většinou začíná problém. Tím problémem je delší nedostatek.

Energie, přijaté potravou, zvláště bílkovin a také nutričních látek, které jsou potřebné pro další procesy a reakce, na jejichž konci stojí nová, mladá a svěží červená krvinka. Těmi nejčastějšími jsou:

Nedostatek vitamínu E a C: Tyto dva nejznámější antioxidanty jsou důležité pro ochranu železa a jeho další využití. Bez nich železo zůstává v těle a může působit toxicky.

Bohužel se často nachází v odstraněných nádorech – i rakovina jej využívá pro tvorbu DNA a vlastní krevní oběh. Riziko je větší, pokud používáte antiperspiranty s hliníkem.

Hliník dokáže vyhodit železo z transferinu, který snižuje toxicitu železa a slouží k jeho transportu na místo potřeby. Vitamín E navíc snižuje tělesnou potřebu kyslíku. Vit. C je důležitý pro stovky biochemických dějů a navíc přispívá k ochraně bílkovin.

Podle TČM vit. E vyživuje krev, doplňuje Yang a posiluje šlachy a kosti. Vit. C zase pročišťuje horkost (hlavně ze srdce), zastavuje krvácení, rozpouští toxiny a utišuje ducha.

Nedostatek vitamínů skupiny B: zejména B6, B9 a B12: Vit. B6 dokáže zvýšit  množství hemoglobinu během pár dnů i na dvojnásobek hodnoty. Přijímáme-li ho spolu s hořčíkem, je efekt ještě výraznější a rychlejší.

Podle TČM „zprůchodňuje játra“ a napravuje Qi, pročišťuje horkost a uvolňuje stísněnost. Vit. B9 (kyselina listová) a vit. B12 se vzájemně kompenzují a jsou bezpodmínečně nutné pro krvetvorbu. Bohužel, příliš vysoké dávky vit. B9 mohou vyvolat deficit vit. B12.

Tento stav nastává často u lidí, kteří nepřijímají žádné živočišné produkty, nebo v těhotenství, pokud žena bere pouze kyselinu listovou. Podle TČM kyselina listová vyživuje krev a harmonizuje játra, utišuje ducha a plod. Vit. B12 zase doplňuje Qi a vyživuje krev a zastavuje krvácení.

Nicméně, je potřeba brát celý B-komplex pro zajištění správného využití živin z potravy!

Nedostatek kyseliny chlorovodíkové v žaludku: Tato kyselina pomáhá „rozpustit“ železo přijímané potravou, které je pak vstřebáno.

Pro její dostatečnou produkci jsou potřeba právě vitamíny skupiny B, zejména B1, B2, B3, B5 a B11 (cholin). Problémy se žaludkem – nejen kyselost a pálení žáhy, jsou jasným signálem, že je něco v nepořádku.

Pomáhá i červená řepa (betain), sójová omáčka, kvalitní ocet, olivy… a správné dýchání. Bohužel i stres dokáže snížit produkci této – pro nás životně důležité kyseliny.

Nedostatek hořčíku: Ten je třeba přijímat společně s vápníkem (dvojnásobným množstvím) a vstřebává se v kyselém prostředí. Nejlépe jej doplní Kal-Mag, kde je přítomen vit. C jako okyselující složka. Dalšími deficitními prvky mohou být i měď a kobalt.

Chudokrevnost z nedostatku železa: V případě, že vše výše zmíněné ošetříte a efekt nenastane, můžete začít podávat železo. Nejlepším zdrojem jsou játra (i sušená). Železo ze živočišných zdrojů je více využitelné, než to z rostlinných zdrojů.

Vegetariáni, vegani a další, kteří nejí živočišné produkty by si měli hlídat také přísun rostlinných bílkovin, kterých by mělo být na 1 kg hmotnosti přibližně 1,5 x více, než živočišných. Nedostatek železa může nastat při rychlém svalovém růstu, v důsledku nárůstu myoglobinu ve svalech.

I zde je třeba zvýšit příjem energie, bílkovin a všech již zmíněných živin.

Je logické, že náš organismus reaguje jak na množství a složení stravy, tak i na výdej energie. Psychická zátěž by měla být kompenzována fyzickou.

Pokud je jedinou aktivitou po půldenním sezení v kanceláři procházka po supermarketu, vaření a úklid, sníží se úroveň bazálního metabolismu na hodnotu, která odpovídá jeho potřebě. Jinými slovy.

Pokud chcete celkově posílit a tím i povzbudit krvetvorbu, pamatujte si: „VÝDEJ PODMIŇUJE PŘÍJEM“. Výdej má být rozumný, aby vás zase příliš nevyčerpal. Takto se zvýší potřeba a schopnost organismu přijmout a zpracovat dodané živiny.

Často jsou to naše chutě, které upozorňují na potřebu té které živiny. Vždy je lepší, poradit se s povolaným člověkem, který dokáže zhodnotit stav a navrhnout další postup. Experimentovat na vlastní triko s doplňky výživy, bez znalostí dávkování a svého zdravotního stavu nedoporučuji.

Jak je vidět, je mnoho faktorů, které mohou ovlivnit krvetvorbu. A ještě více, které ji mohou zhoršit. Typicky jsou to průmyslově zpracovaná, upravená jídla, dále alkohol, drogy, některé léky a antikoncepce. A také nedostatek odpočinku, zejména spánku – obnova krve probíhá nejvíce v noci, když spíme.

Tyto faktory zvyšují nároky na všechny zmíněné živiny. Pokud zvýšené potřebě nevyhovíme, dostaneme se časem do již zmíněného stavu „prázdnoty krve“. Její projevy jsou rozmanité – od únavy, bledosti, krátkého dechu, přes alergie, slabou nebo zastavenou menstruaci, neplodnost, poruchy spánku atd.

Proto pozor, když narazíte na články typu: PADAJÍ VÁM VLASY, JSTE BLEDÁ A ČASTO UNAVENÁ? CHYBÍ VÁM ŽELEZO! Dříve, než sáhnete po přípravku se železem, zkuste raději po konzultaci se zkušeným terapeutem výše zmíněné.

Ušetříte si nepříjemné zdravotní komplikace, spojené s jeho podáváním a neztratíte zbytečně čas, který Vaše tělo mohlo zatím využít k nápravě – podpoře krvetvorby.

__________________________

V článku jsou použity zkušenosti z vlastní praxe. Informace zde uvedené nenahrazují předepsanou lékařskou péči. V případě vážnějších onemocnění doporučuji konzultaci s vašim lékařem, zvláště, pokud užíváte dlouhodobě léky. Za použití informací bez správné diagnostiky nenesu odpovědnost!

  • Zdroje:
  • Adelle Davis – Uzdravme se
  • Jiří Janča – Co nám chybí
  • Bob Flaws – TAO zdravého stravování

Источник: http://www.korenyzdravi.cz/?page_id=1756

Dobrá krev přináší zdraví, špatná nemoci (chudokrevnost neboli anemie)

Anémie - Vše o zdraví

Představme si krev jako dálnici s velkým množstvím náklaďáčků, které vezou spoustu dobrých věcí – fermenty, enzymy, hormony, vitaminy, minerály (jod, vápník, křemík, železo, kobalt), kyslík a další „stavební materiály“. Zároveň v protisměru jedou jiné dopravní prostředky, plné odpadních látek, k příslušným vnitřním orgánům, jako jsou játra, ledviny, plíce a potní žlázy. Pohonem neboli výživou celého systému je kyslík.

Má-li ho krev k dispozici málo, vzniká chudokrevnost.

Podíváme-li se na situaci také z vnějšku, dospějeme jistě k závěru, že k tomu, aby se naše těla mohla dobře regenerovat a vyvíjet, pracovat, sportovat, potřebují dostatečně dýchat.

Proces dýchání umožňuje látka zvaná hemoglobin. Slovo hemoglobin se skládá z části hemo, což znamená železo, a globin – bílkovina. Pomocí hemoglobinu se přenáší kyslík do krve a zároveň z ní odvádí oxid uhličitý.

Příznaky onemocnění

  • Předkloníte-li se nebo vstáváte z bobku, máte před očima hvězdičky, černo či pocit na omdlení.
  • Na nehtech se vám vytvářejí bílé tečky (lidově se říká, že kvetou nehty).
  • Vypadávají vám vlasy.
  • Trpíte střevními poruchami (zácpa, průjem).
  • Zhoršuje se vám ostrost vidění.
  • U dětí se může rozvinout skolióza. Při chudokrevnosti nejsou dostatečně okysličovány a vyživovány úpony a vazy.
  • Dalším důležitým faktorem, především u dětí, jsou poruchy paměti a vnímání. Možná zjistíte, že vaše chudokrevné dítě, které „nestíhalo“ ve škole studijní nároky, se po uzdravení promění ve výborného žáka.
  • Jestliže se anemie neléčí a její stav se stále prohlubuje, zintenzivňuje se pocit slabosti, únavy, chce se vám neustále spát, na nic nemáte energii, o nic se nezajímáte. Z této letargie vás probudí pouze extrémní šokové situace.
  • Většinou se dostaví i problémy s krevním tlakem.
  • Pálení v nohou (stehna, lýtka nebo kotníky).
  • Svědění pokožky, když jste v klidu (tento příznak nemusí vždy souviset s chudokrevností).

Příznaky nepodceňujte! Mnoho lidí řeší stav únavy pitím energetických nápojů, což samo o sobě problém neřeší, spíše naopak! Časem dochází k velkým zdravotním komplikacím.

Jednou z nich je právě kostra a pohybový aparát se všemi klouby, svaly, šlachami, úpony. Začínají se stupňovat bolesti v zádech a kloubech, až se stanou permanentními. V nejtěžších případech anemie přestávají lidé vidět a zadýchávají se i v klidu při mluvení.

Právě při stupňujících se bolestech pohybového aparátu lidé přicházejí na terapie do mé ordinace. Příčina však není v kostře, ale v chudokrevnosti, a proto terapie nezabírají.

Většinou se bohužel jedná o sportovně zaměřené osoby, vrcholové sportovce, kteří nejsou zvyklí marodit a mít permanentní problémy se zdravím. Takový stav může vést až k těžkým poruchám psychiky.

Vliv žaludku Mám-li podezření, že pacient trpí chudokrevností, pošlu jej před započetím léčby pohybového aparátu na rozbor krve (hemoglobin, erytrocyty, trombocyty, leukocyty, srážlivost krve).

Souběžně mu doporučím navštívit dobrého gastroenterologa, který dokáže diagnostikovat a vyléčit chudokrevnost. Toto onemocnění má totiž přímou souvislost s chorobami žaludku.

Podle výsledků testů a klinických příznaků chudokrevnosti mu pak lékař naordinuje užívání železa a příslušných vitaminů. Díky mé metodě mohu přes páteř aktivovat zóny trávicího traktu, a tím ovlivnit kvalitní vstřebávání podávaných přípravků.

Mnohdy jsou totiž některá místa v trávicím traktu tak poškozená, že jimi železo vůbec neprojde. Dále lze aktivovat kostní dřeň a působit tak lépe na její prokrvení, což podpoří lepší produkci všech buněk v krvi.

Rozbor krve a úskalí diagnózy Stává se, že pacient si na základě mé prosby zajde na vyšetření krve, ale dotyčný lékař nic závažného neshledá, přestože ošetřovaný stále trpí příznaky nemoci. Podle lékařských testů se však zdá být zdravý.

Proč to tak je? Malá pozornost se věnuje doporučeným normám, především krajním hodnotám. Problém si vysvětlíme na příkladě. V našem případě jsou důležitá čísla dvou ukazatelů: hemoglobin a erytrocyty. Norma hemoglobinu se pohybuje v rozmezí od 130 do 160 g/l.

Norma erytrocytů je v rozmezí 4,50 až 6,30 na 1012/l.

A teď náš případ “zdravého pacienta s velkými bolestmi”. Stav hemoglobinu je například 130 g/l a počet erytrocytů například 6,20 na 1012/l. Na první pohled vypadá tento nález docela dobře, protože obě hodnoty jsou stále v normě.

Jen hemoglobin je na horní hranici a erytrocyty na hranici dolní. Dochází zde k tzv. syndromu překřížení (můj termín). Hraniční normy mají blízko k patologii.

Správný nález by měl být symetrický: nízké hodnoty hemoglobinu a nízké hodnoty erytrocytů či vysoké hodnoty hemoglobinu a vysoké hodnoty erytrocytů.

Odvodňování a riziko trombózy Má-li krev optimální hustotu, tělesné tkáně jsou okysličovány optimálně a srdce pracuje v rytmu 60 až 80 tepů za minutu (podle kondice člověka). Pak, kvůli nedostatku železa, stojí organismus před problémem, že hemoglobinu je málo a krevní plazmy hodně. To znamená, že krev obsahuje více vody, než je třeba.

Čistě teoreticky, aby tělo bylo okysličeno krví s nedostatkem hemoglobinu, muselo by srdce pracovat v rytmu například 150 až 180 tepů za minutu i více (podle stupně vážnosti onemocnění).

Taková situace by byla pro organismus energeticky hodně náročná a životu nebezpečná! Tělo si s tímto problémem poradí tak, že odsaje vodu z krevního oběhu přes ledviny a potní žlázy.

Věkem se přidávají otoky rukou, kotníků, dělají se váčky pod očima (hlavně v noci a po ránu), protože orgány nestačí vodu optimálně odsávat. Krevní tlak a tep však zůstávají v normálních mezích.

V případě našeho příkladového pacienta má krev podle výsledků sklon k zhušťování (organismus odčerpává přebytečnou vodu). Tím, jak je voda odčerpávána z jeho krve, dochází k zhušťování.

Když je krev zhuštěná, její srážlivost je velká a hrozí vznik trombózy.

Krev se kapilárami pohybuje pomalu a organismu se včas nedostává tolik potřebný kyslík a další důležité živiny a začíná se „dusit“ (člověk se cítí unavený).

Můžete si to představit, jako kdybyste si změřili krevní tlak a nafouklou manžetu nechali na nadloktí, za krátkou dobu byste viděli, že ruka začíná modrat, což je příznak jejího přidušení.

Kdybyste s takovou rukou navíc hýbali a pracovali, nedopadlo by to s ní dobře. Toto vidíme, ale že se totéž děje v těle, již nevíme.

Pohybujeme se a pracujeme „přidušení“, což je obrovská zátěž pro srdce, mozek, ledviny, játra, žlázy atd.

Zdravý žaludek Oficiálně známá informace léčby chudokrevnosti je užívání železa s vitaminem B12 a kyseliny listové. Tento komplex pomáhá dopravit železo do krevního oběhu. Jenže není to tak jednoduché.

Dobrý výsledek nezaručí jen tyto látky. Chudokrevnost vede ke stálým poruchám, které nelze odstranit pouze tabletou železa. Léčba bývá bohužel dlouhodobá, jedná se o rok i delší dobu.

U lidí s genetickými poruchami vstřebávání železa jde o proces na celý život.

Tělo navenek vypadá jednoduše, jde však o souhrn složitých procesů, které neustále běží – od narození až do smrti. Je-li anemie již v plném proudu, častější konzumace potravin se zvýšeným obsahem železa ke zlepšení stavu stejně nestačí.

 Ředit krev pitným režimem, užívat léky na ředění krve se stává nekonečným procesem. Léky sice na čas organismus paralyzují a zhušťování krve se dočasně omezí, protože přirozená moudrost těla je ovlivněna.

Nemoc se však musí skutečně léčit! Když je krev chudokrevná, nemá organismus k dispozici dostatek potřebných plynů a živin pro dobrou prosperitu.

Jak již bylo výše naznačeno, anemie souvisí s chorobami trávicího traktu (hlavně žaludku). Zánětlivé procesy v žaludku či onemocnění sliznice vedou k tomu, že časem začíná být vstřebávání železa střevem nemožné.

Zdravá sliznice zdravého žaludku vyrábí bílkovinnou látku – faktor jménem Kasla. Tento faktor se spojí se železem a provede je do střev. Ve střevě se při vstřebávání železa faktor Kasla rozpustí. V případě, že byl žaludek operativně odstraněn, faktor Kasla není produkován.

Pak může být podávána 1000násobná dávka vitaminu B12, ale anemie se nezlepší.

U každé nemoci je třeba nejdříve znát příčinu, a pak teprve ji lze léčit. Základní příčinou bývá stres. Stres totiž způsobuje žaludeční a střevní poruchy, a nemoci žaludku jsou hlavním důvodem chudokrevnosti. Vitamin B12 se vytváří bakteriemi, které žijí v tlustém střevě, pouze však za podmínky, že jídlo obsahuje kobalt. Bez této látky se vitamin B12 neprodukuje, a proto je u lidí častý chronický nedostatek tohoto vitaminu, a tím také nedostatečné působení na vytváření erytrocytů v kostní dřeni.

Nepříjemnosti léčby Vstřebávání železa probíhá ve střevech. V případě, že byl jeho nedostatek enormní a byla podána doporučená dávka železa, dochází k intenzivnímu navazování železa z fekálií, což vede k zácpě. Jestliže se dávka železa pod dohledem ošetřujícího lékaře zvýší a tělo dostane dostatečné množství pro své potřeby, k zácpě z důvodu chudokrevnosti nedojde.

Lze se železem předávkovat? V rozmezí dvou až tří doporučených denních dávek se předávkovat nedá. Nevyužité látky odejdou z těla fekáliemi, což způsobí zabarvení stolice do černa.

Pacienti s chudokrevností a zároveň se žaludečními vředy by měli pečlivě sledovat zbarvení stolice a svůj subjektivní stav (únavu, pocit slabosti apod.).

Tmavá stolice může signalizovat perforaci vředu a velké krvácení do střev, nikoliv působení železa, jestliže jste velmi unavení a necítíte se dobře.

K průjmu, nevolnosti, zvracení dochází v případě, že pacientovi nesedí podávané přípravky. Většinou to bývá jedna ze složek užívané sestavy.

Tento problém lze řešit konzultací s gastroenterologem, který vám doporučí jiný lék od jiného výrobce nebo ze sestavy vyloučí alergizující složku. Někdy se problém vyřeší, podávají-li se léky injekčně.

Aktivní pacienti si mohou koupit čisté železo a vitaminy zvlášť a vytvořit ve spolupráci s lékařem vlastní sestavu. Ze začátku je taková snaha pracná, ale přináší plody. Vitální život za to určitě stojí.

Источник: https://www.celostnimedicina.cz/dobra-krev-prinasi-zdravi-spatna-nemoci-chudokrevnost-neboli-anemie.htm

Chudokrevnost, anémie

Jste bledí? Cítíte se unavení? Vyšetření krve vám řekne, jestli to zavinila chudokrevnost (anémie); pokud ano, je-li způsobena nedostatkem železa, nebo má jinou příčinu. Váš lékař vám poradí, budou-li pro vás vhodné některé potravinové doplňky.

Co to je chudokrevnost, anémie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek červených krvinek nebo hemoglobinu (červeného krevního barviva v krvinkách, které přenáší kyslík). Při chudokrevnosti nedostává tělo dostatek kyslíku a výsledkem je únava a slabost.

Příznaky se však nemusí objevit hned nebo jsou zpočátku jen mírné. Není-li toto onemocnění rozpoznáno včas a neléčí se, může ohrozit život. Máte-li dojem, že trpíte chudokrevností, navštivte lékaře, aby zjistil příčinu vašich obtíží.

Léčení je různé podle příčin chudokrevnosti.

Příznaky chudokrevnosti, anémie

  • – slabost, únava, závratě, podráždění nebo zmatenost – bledost, zvláště spojivek, dásní nebo pod nehty – bušení srdce, dušnost
  • – afty v ústech nebo na jazyku, často krvácivé
  • – nauzea a prujem

– snížená citlivost a brnění v nohou a lítkách

Příčiny chudokrevnosti, anémie

Nejběžnější příčina chudokrevnosti – nedostatek železa – vzniká obvykle při dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpává zásoby železa v organismu. Při nedostatku železa klesá hodnota hemoglobinu. Ženy se silným menstruačním krvácením mají sklon k chudokrevnosti z nedostatku železa.

U žen i mužů však může dojít k jeho nedostatku i z jiných důvodů, které způsobují pomalé dlouhodobé ztráty krve, jak je tomu například u hemoroidů, polypů konečníku, vředového onemocnění žaludku nebo střev, rakoviny tlustého střeva nebo při dlouhodobém užívání acylpyrinu či jiných nesteroidních antirevmatických léků (např. ibuprofenu).

Nedostatku železa v potravě lze tuto chudokrevnost jen těžko připisovat, protože mnoho potravin je železem obohacováno. Méně častým typem chudokrevnosti je anémie z nedostatku vitaminu B12, tzv. zhoubná chudokrevnost (perniciózní anémie), nebo chudokrevnost z nedostatku kyseliny listové. Obě látky jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek.

Největší riziko tohoto onemocnění bývá u alkoholiků, kuřáků, u lidí s některými zažívacími chorobami, dále u lidí nad 50 let věku a u těhotných nebo kojících žen. Někdy k němu vede nevhodná výživa nebo porucha vstřebávání těchto látek. Jiné formy chudokrevnosti mohou provázet chronická onemocnění, jako je rakovina, lupus nebo revmatoidní artritida.

Příčinou mohou také být některé dědičné nemoci, například srpkovitá anémie, nebo může být důsledkem toxického poškození léky, drogami, rentgenovým zářením a jedovatými látkami.

Jaké doplňky při chudokrevnosti, anémii

Než začnete užívat potravinové doplňky, je nezbytné stanovit příčinu vaší chudokrevnosti. Zvláště důležité je podrobné vyšetření u chudokrevnosti z nedostatku železa, protože může být důsledkem vnitřního krvácení.

Budete-li užívat potravinové doplňky nebo jiné léky, musíte si nechat pravidelně kontrolovat krevní obraz. Chudokrevnost z nedostatku železa dobře reaguje na kombinaci železa s vitaminem C. Železo je základní složka hemoglobinu a vitamin C pomáhá železo vstřebávat.

Železo užívejte jen pod dohledem lékaře, jeho nadbytek může být nebezpečný.

Prospět mohou i některé léčivky; echinacea (třapatka) podporuje tvorbu červených krvinek, rovněž kopřiva se úspěšně používala k léčení chudokrevnosti. Tyto byliny nemohou podstatně zvýšit množství minerálů a vitaminu C nutných k léčení, ale dodávají tělu rostlinné látky, které podporují jejich využití.

Některé léčivky (pampeliška, hořec a jetel luční) mohou pomoci organismu využít železo z potravy i z doplňků. Vitamin C je prospěšný, jde-li o chudokrevnost, anémii z nedostatku vitaminu B12 a kyseliny listové, protože pomáhá při jejich vstřebávání.

Vitamin B12 a kyselinu listovou je nutno vždy užívat společně a pod lékařským dohledem, protože vysoký příjem jedné z těchto látek může zastírat nedostatek druhé. Společně zvyšují tvorbu červených krvinek.

Jakmile se chudokrevnost upraví a problém vstřebávání byl jako příčina vyloučen, množství vitaminu B12 i kyseliny listové v běžném multivitaminu stačí zabránit opakování choroby

  1. železodávkování: až 20 mg denně při jídle
  2. doporučení: vyšší dávku smí předepsat jen lékař
  3. vitamin C dávkování: 500 mg dvakrát denně
  4. doporučení: užívat při jídle
  5. vitamin B12/kyselina listová dávkování: 1000 mcg BI2 a 400 mcg kys.listové v sublingválních tabletách (pod jazyk) dvakrát denně jeden měsíc
  6. doporučení: vitamin B12 užívejte vždy s kyselinou listovou, nelepší-li se stav, je nutná injekční léčba B12
  7. echinacea (třapatka) dávkování: 200 mg výtažku dvakrát denně
  8. doporučení: standardizovaný na obsah 3,5 echinakosidů

Co ještě můžete udělat

– Jíst stravu bohatou na železo (sušené fazole, játra, červené maso, sušené ovoce, ořechy a korýše); na kyselinu listovou (citrusové plody, chřest, špenát, houby, játra, sóju a pšeničné klíčky) a na vitamin B12 (játra, korýše, červené maso, sýr, ryby a vejce)

Kdy vyhledat lékaře– chudokrevnosti; lékař musí stanovit diagnózu. – Jste-li těhotná (nebo o těhotenství uvažujete) nebo máte silné menstruační krvácení.

– Léčíte-li se pro chudokrevnost, jsou nezbytné pravidelné kontroly, aby byla stanovena úspěšnost léčby.

FAKTA&RADY o chudokrevnosti

Většina žen po menopauze a muži v každém věku mají v potravě dostatek železa a nemusejí užívat multivitaminové a minerální doplňky s železem. Nadbytek železa působí jako oxidant  a vytváří škodlivé molekuly kyslíku (volné radikály), které mohou zvyšovat cholesterol a ucpávat tepny. Nadměrný přívod železa je spojován se srdečními nemocemi. 

Někteří lékaři se domnívají, že vitamin B12 se lépe vstřebává v injekční podobě než při perorálním užívání. Studie však ukazují, že potravinové doplňky k vnitřnímu užívání jsou obvykle stejně účinné.

Podle výzkumu bylo u 28 přísných vegetariánů zjištěno, že dvouměsíční užívání 500 mg vitaminu C po obědě a po večeři zdvihlo hladinu hemoglobinu o 8 procent a hladinu železa o 17 procent. Vitamin C zvyšuje schopnost organismu vstřebávat železo.

Studie ukazují, že schopnost vstřebávání vitaminu B12 je u lidí nad 50 let nižší než u mladých lidí. Starší lidé mají proto větší sklon k chudokrevnosti. V Americe jsou senioři nabádáni k užívání potravinových doplňků s obsahem vitaminu B12

Článek Chudokrevnost, anémie Autor: publikace – Léčivá moc vitamínů, bylin a minerálních látek. Reader´s Digest Výběr

Vytisknout článek – Poslat článek e-mailem

Další články z rubriky

Anémie - Vše o zdraví17.1.2020 / Rubrika: Nemoci

Znáte sodu? Bílý prášek, který si vaši rodiče brali po špetkách na „překyselený žaludek“? Její využití pro zachování zdraví mnohé z nás překvapí.

Источник: https://abecedazdravi.cz/nemoci/chudokrevnost-anemie

Nedostatek železa v těle a chudokrevnost

Železo je pro lidský organizmus zcela nepostradatelné. V těle dospělého člověka se vyskytuje v množství zhruba 2–4 gramy, z toho asi 2,5 gramu je vázáno v hemoglobínu (krevní barvivo), nezbytného pro tvorbu červených krvinek.

Červené krvinky pak zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání v těle. Tím je jasně dáno důležité postavení tohoto prvku v organizmu.

Přesto trpí nedostatkem železa asi třetina populace! Co Vám hrozí při nízkém příjmu železa a jaké je řešení?

WHO uvádí, že až 30% lidí trpí nedostatkem železa. Častěji se tento problém projevuje u žen, nicméně nevyhýbá se ani ostatní populaci.

Zvýšené nároky na železo mají ženy z důvodu menstruace, těhotenství a po porodu, ale také vegetariáni, dietáři, sportovci nebo dárci krve. Metabolizmus železa pak negativně ovlivňují i mnohá léčiva.

Dietní chyby jsou častou příčinou, ale nelze opomenout ani genetickou poruchu vstřebávání železa.

Jak poznám, že mám nedostatek železa?

Docela snadno.

Při nedostatku železa je přímo ohroženo naše zdraví, a proto lidské tělo vysílá varovné signály, mezi které patří celková únava, slabost, tmavé kruhy pod očima, pleť je povadlá a bledá, pokožka suchá, vlasy slabé a vypadávají, objevují se též poruchy soustředění, časté nemoci. Avšak strádá-li organizmus dlouhodobě, vede tento stav k závažnějším projevům, jakými jsou anémie (chudokrevnost) a poruchy imunity.

Proč je nedostatek železa tak častý?

Denně ztrácí lidský organizmus asi 1–2 mg železa a toto množství je třeba doplňovat. Stejně jako většina ostatních minerálů, je železo přirozeně získáváno z potravy. Avšak na rozdíl od ostatních minerálů je železo velmi špatně vstřebatelné.

Například z potravy se ho v tenkém střevě vstřebá maximálně do 10%. Mezi nejlepší potravinové zdroje je považováno červené maso a játra, které však nelze konzumovat příliš často.

Rostlinné zdroje jsou sice zdravější, ale zas mnohem hůře využitelné (luštěniny, červená řepa, zelí, ořechy, broskve, meruňky, švestky, borůvky a další).

Chybí vám železo? Doplňte ho!

Zda vaše potíže souvisejí s nízkou hladinou železa, určí lékař na základě krevních testů. Pokud se to prokáže, doporučí vám nejen změnu jídelníčku a především doplňování železa ve formě tablet.

O vhodných potravinách se dočtete výše, ale výběr vhodných doplňků stravy s obsahem železa je vcelku zásadní. Proč? Každý, kdo o svém zdravotním problému ví a užíval železo pro jeho doplnění, by mohl přispět řadou zkušeností o možných vedlejších účincích.

Za prvé u běžných doplňků stravy není garance vstřebávání a za druhé vysoké dávky sloučenin železa v tabletách (fumaran, glukonan, difosforečnan) mohou dráždit trávicí trakt a způsobovat nechutenství, průjmy, zácpy a celkovou nevolnost. Stačí se podívat do diskusních fór se zdravotní problematikou.

A proto dříve nebo později začnete řešit problém, jakou formu železa užívat.

Od února 2014 je v České republice k dostání patentově chráněné železo LipoFer® obsažené v doplňku stravy NovoFerrin™. Jeho předností je, že nedráždí žaludek, nezpůsobuje zácpy, nevolnosti ani další obtíže spojené s užíváním běžných forem železa.

Výrobce uzavřel železo do liposomálních mikrokapslí, které odolají žaludečním kyselinám a efektivně se vstřebávají až v tenkém střevě. Tato unikátní technologii umožňuje až 5× vyšší biologickou dostupnost než u běžných forem železa.

Přípravek NovoFerrin™ seženete v lékárnách bez lékařského předpisu.

Источник: https://www.doktor-zdravi.cz/nedostatek-zeleza-v-tele-a-chudokrevnost/

Chudokrevnost neboli anémie – jak se projevuje, v jakých podobách může zaútočit

Je více příčin a podob tohoto onemocnění. Může být přechodná nebo dlouhodobá, objeví se v těžké nebo v lehké formě. Někdy stačí do svého jídelníčku zařadit více železa nebo vitamínu B12 a vše se vyrovná. Někdy je naopak potřeba brát náhražky a nebo dokonce absolvovat transfúzi krve. Mohou se lišit podle příčiny jejího vzniku.

Někdy se může schovávat za jiné chronické onemocnění a je těžké si jí všimnout.

Obvykle se ale objevují společné symptomy, kterými například jsou:

  • slabost
  • ospalost
  • nepravidelní srdeční tep
  • bledost kůže a sliznic
  • krátký dech
  • bolest na hrudi
  • závratě
  • studené ruce a nohy
  • bolesti hlavy

Hlavním zdrojem je buď nedostatek červených krvinek v krvi.

K tomu dojte, protože náš organismus nedokáže vytvořit dostatek červených krvinek; červené krvinky se nedokáží vytvořit včas a v dostatečném množství, pokud je v našem těle přítomno okultní (skryté) krvácení; naše tělo přímo působí proti červeným krvinkám, napadá je, čímž způsobuje jejich předčasnou zkázu (autoimunitní příčiny).

Nebo anémie vznikne z nedostatku hemoglobinu, který má za úkol nést v erytrocytech kyslík z plic do všech částí našeho těla a následně oxid uhličitý z našeho těla skrze plíce ven. K tomu dochází nedostatkem železa ve stravě nebo také jiným onemocněním, které provází poruchu vstřebávání živin.

Anémie je většinou symptomem nějakého dalšího onemocnění nebo poruchy v našem organismu. Anémie může vzniknout z deficitu vitamínů a minerálních látek, například železa (sideropenická anémie). Bez dostatečné zásoby železa v našem těle není naše kostní dřeň schopná produkovat další hemoglobin.

Anémie z nedostatku železa se často objevuje u těhotných žen, v důsledku větších ztrát krve (během silného menstruačního cyklu), u vředových chorob, rakovinných onemocnění, nadužívání analgetik (léků od bolesti). Perniciózní anémie je anémie z nedostatku vitaminu B12. Ten obvykle napomáhá v tvorbě nových červených krvinek.

Pokud tedy tento vitamín nepřijímáme v dostatečné míře ve stravě, vzniká tento deficit. Dalším důvodem může být jiné průvodné onemocnění, které vstřebávání tohoto vitamínu ztěžuje nebo znemožňuje (Crohnova choroba, záněty střev, celiakie). Anémie z chronického zánětu – může provázet nádorová onemocnění, HIV, revmatoidní artritidu, onemocnění ledvin, či Crohnovu chorobu.

Aplastická anémie– je anémie způsobená onemocněním kostní dřeně. Patří zde například leukémie, myelofibróza nebo Fanconiho anémie.

Hemolytická anémie – erytrocyty propadají rychlé zkáze, tedy odumřou dříve, než jsou kostní dření vytvořeny nové. Normálně totiž erytrocyty přežívají až 120 dnů. Děje se to například u infekcí, v důsledku pobírání léků (antibiotik), u ledvinných onemocnění, z autoimunitních příčin, u závažné hypertenze (vysokého krevního tlaku), zvětšené sleziny nebo poruchách srážlivosti.

Srpkovitá anémie – je závažným dědičným onemocněním. Červené krvinky mají zmutovaný tvar a připomínají „srpek“. Následkem jsou opakované oběhové příhody a stagnace erytropoézy (tvorby červených krvinek), což může mít až fatální následky.

  • nedostatečný příjem potřebných vitamínů ve stravě (veganství a vegetariánství)
  • trávicí obtíže
  • Crohnova choroba
  • celiakie
  • menstruace
  • malnutrice (poruchy vstřebávání živin)
  • těhotenství (nároky na příjem železa a kyseliny listové jsou zvýšeny, proto je potřeba tento nárok znásobit vitamínovými doplňky)
  • chronická onemocnění (nádorová onemocnění, onemocnění ledvin, cukrovka)
  • vrozené predispozice (srpkovitá anémie)
  • věk (u lidí nad 65 let je pravděpodobnost vzniku anémie mnohem vyšší)
  • infekce
  • autoimunitní onemocnění
  • alkoholismus
  • vystavení se toxickým chemikáliím
  • léky (antibiotika, léky od bolesti)

Slabost a únava – může člověka paralyzovat a učinit tak neschopným v každodenních povinnostech.

  • Těhotenské komplikace – nejen, že nedostatek železa může mít nepříznivý vliv na vývoj miminka, ale může vést až k předčasnému porodu.
  • Srdeční problémy – možný je vznik arytmií (rychlého a nepravidelného srdečního tepu).
  • Smrt – závažná anémie, převážně srpkovitá podoba, může vést až k fatálním následkům.

Substituce železa – ve stravě jej nalezneme hlavně v červeném mase (hovězím), ale i v luštěninách, sušeném ovoci, houbách a různých druzích zeleniny.

Substituce kyseliny listové nebo folátu – folát je přirozená forma vitamínu B9, který najdeme v ovoci, listové zelenině, hrášku, fazolích, oříšcích, cereáliích a rýži. Kyselina listová je syntetická podoba vitamínu B9 a najdeme ji v doplňcích stravy.

Substituce vitamínu B12 – najdeme jej opět v mase, sojových produktech, řasách spirulina a chlorella, zvířecích vnitřnostech.

Substituce vitamínu C – je velice důležitým účastníkem v procesu vstřebávání železa. Proto je nezbytné nezapomenout na stravu obohacenou o vitamín C. Patří zde převážně citrusové plody, rajčata, maliny, zázvor, brokolice a jahody.

Léčba je závislá na příčinách anémie. Sama nám totiž ukazuje, že v našem těle není něco v pořádku. Důležité je tedy odhalit onu příčinu a léčit ji. Anémie se pak dá léčit symptomaticky, tedy potlačení nepříjemných symptomů. Autor: Zuzana Pitříková

Chudokrevnost neboli anémie – jak se projevuje, v jakých podobách může zaútočit. Chudokrevnost je onemocnění, při kterém je v našem těle nedostatek červených krvinek.Zdravá výživa

Источник: https://zdravezdravi.cz/nemoci/chudokrevnost-anemie

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *