MANDLE JÁDRA 75G – vše o zdraví

Počet položek: 9 Zobrazit počet produktů na stránce: 12 24 48 Vše

Sušené ovoce. Je označovaná také jako „plod dlouhověkosti“ nebo „ovoce radosti“ a je ceněnou součástí tradiční čínské medicíny. Používá se ve…

Detail produktu

Tradiční česká klasika – křížaly v nejvyšší kvalitě. Nejlépe chutnají jako samostatná pochoutka… Jablka jsou stejně jako ostatní sušené ovoce…

Detail produktu

Sušené ovoce jednodruhové bez přidaného cukru a SO². Sušené plody neprošly procesem síření a slazení. Papája – plod papáji melounové je tropické…

Detail produktu MANDLE JÁDRA 75G – vše o zdraví

Kešu mají sladkou, jemnou chuť, konzumují se buď samostatně, nebo jako součást müsli či nejrůznějších ovocných a zeleninových salátů, slaných i…

Detail produktu MANDLE JÁDRA 75G – vše o zdraví

Mandle jsou bohatým zdrojem minerálů (Mg, Ca), obsahují významné množství bílkovin. Pro svou výživovou hodnotu i kulinářské vlastnosti patří mezi…

Detail produktu

Sušené ovoce jednodruhové. Sušené plody neprošly procesem síření a slazení.Sušené ovoce získané sušením žlutých hroznů na slunci. Rozinky jsou…

Detail produktu MANDLE JÁDRA 75G – vše o zdraví

Sušené ovoce. Je označovaná také jako „plod dlouhověkosti“ nebo „ovoce radosti“ a je ceněnou součástí tradiční čínské medicíny. Používá se ve…

Detail produktu

Suché skořápkové plody. Lískové oříšky nejen výborně chutnají, obsahují také řadu prospěšných látek. Vydáte-li hodně energie, sáhněte po…

Detail produktu MANDLE JÁDRA 75G – vše o zdraví

Sušené plody klikvy jsou chutným doplněním jídelníčku, dají se použít do kaší, jogurtů či nejrůznějších müsli mixů.  Stejně jako ostatní…

Detail produktu

Mandle: Vše, co o nich potřebujete vědět

Mandle se proslavily tím, že pomáhají při hubnutí a bojují proti obezitě. Kromě toho ale také skvěle chutnají, dají se pořídit v různých úpravách a jsou skvělým doplňkem do spousty jídel. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů a mohou přispět jako prevence proti různým onemocněním. Přečtěte si, proč byste mandle měli jíst a jaké jsou k tomu důvody.

Co jsou mandle

Mandle jsou semena mandloně obecné (mandlovník) a původně pochází ze středního východu. Tento strom roste především v subtropech, kde se daří i ostatních plodinám, jako je tabák, olivy nebo pomeranče.

Mandlovníky se pěstují i u nás a to hlavně na Moravě. Oproti své běžné výšce 12 metrů u nás dorůstají ovšem jen zhruba 6 metrů a neplodí zdaleka tak bohatě jako ve svém přirozením prostředí.

Mandle se nejčastěji konzumují společně s vínem a přidávají se do celé řady tradičních jídel, především do vánočního pečiva a nejrůznějších salátů a dezertů. Z mandlí se také vyrábí marcipán a celá řada alkoholických nápojů.

Jak mandle užívat a používat

Doporučená denní dávka je 28 g (jedna hrst). Mandle můžete jíst jen tak, třeba jako svačinku na cestách. S mandlemi existuje mnoho receptů. Výrobky vyrobených z mandlí mohou nahradit několik běžných surovin, jako je mléko, máslo nebo mouka. Mandle jsou bezlepkové a neobsahují laktózu, jsou proto skvělou volbou pro lidi, kteří mají na tyto látky intoleranci.

Co lze z mandlí například vyrobit?

  • Domácí mandlové mléko
  • Domácí mandlové máslo

MANDLE JÁDRA 75G – vše o zdravíMandlové máslo (vyrobené pouze z mandlí)

Mohou být mandle jedovaté?

Mandlí existuje hned několik druhů, ale základní rozdělení je na hořká a sladká semena. Hořké mandle opravdu obsahují kyanogenní glykosid amygdalin, který jim dodává výraznou hořkou chuť. Z amygdalinu se při trávení uvolňuje kyanovodík, se kterým si tělo nedokáže ve větším množství poradit.

10 kusů hořkých mandlí představuje nebezpečnou dávku a 10 kapek hořkomandlového oleje je rovnou dávkou se smrtelnými následky. Z tohoto důvodu se hořké mandle používají pouze průmyslově, pro destilaci mandlového oleje.

Mandle, které si běžně kupujeme, jsou vyšlechtěné sladké mandle s obsahem amygdalinu kolem 0,1 %, tedy se zanedbatelným množstvím.

Hořkým mandlím se proto raději vyhýbejte, ty sladké jsou stejně levnější a mnohem lépe dostupné.

V Řecku užívá především starší generace 1-3 hořké mandle denně jako prevenci proti rakovině. Mladší od jejich konzumace ale ustupují, protože údajné preventivní účinky nebyly prokázány a převažují spíše negativní stránky amygdalinu.

Složení mandlí

Mandle obsahují celou řadu živin a jsou bohaté na různé vitamíny. Jedna hrst mandlí (28 g) obsahuje:

  • 3,5 g vlákniny
  • 6 g bílkovin
  • 14 g tuků (z toho 9g mononenasycené kyseliny)
  • 37 % DDD vitaminu E
  • 32 % DDD manganu
  • 20 % DDD hořčíku
  • Fosfor, vitamin B2, měď

Hrst mandlí obsahuje pouze 2,5g sacharidů a má energetickou hodnotu 161 kalorií. Desetinu kalorií tělo navíc vůbec nespotřebuje, velké množství obsaženého tuku tomu zabraňuje.

Je lepší jíst mandle loupané, nebo neloupané?

MANDLE JÁDRA 75G – vše o zdravíNeloupané mandle obsahují více antioxidantů

Mandle jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci zpomalovat proces stárnutí a mohou snižovat riziko různých onemocnění, včetně rakoviny. Vitamin E je nejdůležitější antioxidant v těle a mandle jsou jedním z jeho nejhodnotnějších zdrojů.

Jenže většina antioxidantů je obsažena ve slupce mandlí, a proto se konzumací mandlí bez slupek ochuzujeme o mnoho tělu prospěšných látek. Pokud můžete, jezte tedy mandle se slupkou. Je to zdravější.

Pro ty z vás, kdo máte rádi studie: tato studie provedena na 60 subjektech dokázala, že konzumací mandlí lze snížit oxidativní stres buněk (příčina stárnutí a některých onemocnění) o 23-34 %.

ZAJÍMAVOST: Věděli jste, že i neoloupané mandle jsou už zbaveny své původní, velmi tvrdé skořápky?

Je lepší jíst mandle máčené, nebo suché?

Rozdíl mezi namočenými a suchými mandlemi je v přítomnosti enzymových inhibitorů, které chrání semena do té doby, dokud nemají dostatek vláhy a jsou připravena vyklíčit.

Namočením mandlí se těchto enzymů zbavíte. Pro tělo je pak jednodušší mandle trávit a získáte z nich více živin a vitaminů.

Mohou mandle pomoci při hubnutí?

Jednoduchá odpověď: ano, mandle pomáhají při hubnutí. Mandle neobsahují téměř žádné cukry a obsažená vláknina a bílkoviny zvyšují pocit sytosti. Pokud zrovna absolvujete redukční dietu, jsou mandle skvělým pomocníkem při boji s pocity hladu.

Vysoký obsah tuků navíc způsobuje, že se více jak 10 % kalorií obsažených v mandlích vůbec nevstřebá. Mandle jsou především v kombinaci s dalšími taktikami na hubnutí velmi účinné. Ale samozřejmě nesmíte překračovat doporučenou denní dávku. Pokud mandlí sníte půl kila denně, budete spíše přibírat. ????

Zajímavé:  Borelioza v těhotenství - vše o zdraví

Nadměrná konzumace mandlí

Pokud si mandličky zamilujete a sníte jich denně opravdu velké množství, mohou se u vás projevit některé z negativních účinků, které vyplývají z jejich složení.

Vláknina může v nadměrném množství způsobovat zácpu a nadýmání, především ve chvíli, kdy vaše tělo není na zpracovávání většího množství vlákniny zvyklé.

Předávkování vitaminem E může vést k poruchám vidění, průjmům, závratím, bolestem hlavy nebo nevolnosti. Za nadměrnou dávku se považuje více jak 800mg denně, užívaná dlouhodobě.

Konzumací velkého množství mandlí může paradoxně docházet k přibývání na váze, protože obsahují mnoho tuků.

Kde koupit mandle

MANDLE JÁDRA 75G – vše o zdravíMandle se podávají i jako sladká pochoutka (obalené například v čokoládě)

No přeci u nás. Máme několik druhů loupaných i neloupaných mandlí, mandlovou mouku a celou řadu mandlí máčených v karamelu, bílé čokoládě, mléčné čokoládě, hořké čokoládě a karamelu.

Nejoblíbenější sladkou variantou jsou mandle Raffaello a mandle ve skořici.

Mandle – zdravá superpotravina s dokonalou chutí

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Patříte-li k zastáncům názoru, že co je zdravé, nemůže být příliš dobré, mandle vás spolehlivě přesvědčí, že to není pravda.

Oblíbený druh „oříšků“ (ve skutečnosti jde o semena mandloně obecné) jsme běžně zvyklí mlsat syrové – namočené i pražené, rádi je vydloubáváme z vánočky či perníku a tvoří přímo famózní kombinaci s kvalitní hořkou čokoládou s vysokým obsahem kakaa.

Ve všech těchto svých podobách jsou hotovým elixírem života pro podporu zdravého fungování prakticky celého těla.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mandle nejsou oříšky, ale semena ovocného stromku

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_column_text]Mandle sice dáváme do jednoho pytle s oříšky, ale ve skutečnosti jde o semena mandloně. Její plody jsou peckovice (stejně jako např. meruňky či broskve, jimž je mandloň příbuzná), se zeleným chlupatým povrchem, uvnitř kterých se skrývá nám známa pochutina.

V praxi se setkáváme se dvěma druhy – hořkými a sladkými mandlemi. Hořké se nejčastěji lisují a získaný mandlový olej se využívá jako dochucovadlo potravin a likérů. Jinak jsou nepoužitelné. Pouze při výrobě oleje z nich lze odstranit kyselinu kyanovodíkovou a další toxické látky.

Sladké mandle, které všichni důvěrně známe a rádi konzumujeme, jsou díky svému obsahu již odpradávna považovány za „magické“. Nejen Římané je přidávali ke svatebním darům jako symbol plodnosti.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_single_image image=“4689″ img_size=“medium“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Deset mandlí denně zpomalí stárnutí od hlavy až po nehty na nohou

Doporučená denní dávka je cca jedna hrst mandlí. Pokud jíte mandle nebo jiné oříšky denně, nepřekračujte cca 10 kusů denně.

Toto množství obsahuje: vlákninu, bílkoviny, tuk (polovinu hmotnosti), vitamín E a B2, mangan, hořčík, měď a fosfor.

Pochutnávejte si na nich nejlépe v syrovém stavu i s hnědou slupkou. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů. Ty zabraňují stárnutí, ale také vzniku a rozvoji civilizačních chorob, jako jsou např. rakovina či Alzheimerova choroba. Doporučenou hrstku mandlí si dopřávejte klidně během celého dne, předejdete tím těžkému pocitu v žaludku.

Mandle si samozřejmě můžete dát i najednou, záleží pouze na vaší chuti a apetitu. Pražení ani kombinace s čokoládou či jinými lahůdkami jejich účinek nesnižuje, jen z nich udělají kalorickou bombu. I jejich jinak prospěšné tuky tak na sobě poznáte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Na co všechno mandle působí

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Díky svému složení posiluje toto malé slzičkovitě tvarované semínko naše vlasy, zuby, nehty i kosti. Čistí pleť, pomáhá s tlakem, chudokrevností, zácpou i cukrovkou. Pojďme se však podívat podrobněji na to, kde a co ovlivňuje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_column_text]

Podporují myšlení a další mozkové činnosti

Látky riboflavin a L-karnitin obsažené v mandlích podněcují mozek ke zvýšené aktivitě a dokonce budují nové nervové dráhy. Proto jsou považovány za účinnou prevenci proti Alzheimerově nemoci či jiným formám získané demence. Pozitivně působí i na celý nervový systém.

Upravují cholesterol v krvi, regulují tlak a udržují srdce a cévy v kondici

Přidáním mandlí do svého jídelníčku vyrovnáte hladinu cholesterolu v krvi. Kombinace zdravých tuků alias mastných kyselin spolu s draslíkem, bílkovinami a vitaminem E posilují srdce.

Průchodnost tepen čistí kyselina listová v nich obsažená tím, že zde zabraňuje usazování mastného povlaku. Díky draslíku a sodíku mandle upravují krevní tlak.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_single_image image=“4693″ img_size=“medium“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_column_text]

Čistí pleť, zvláčňují pokožku a sjednocují barvu

Mandle jsou nejlépe dostupným zdrojem vitaminu E vůbec. Tento vitamín chrání buňky před poškozením a mimo jiné výrazně prospívá vzhledu naší pokožky, sjednocuje její odstín, hydratuje a zjemňuje ji na dotek.

Kromě toho také podporuje hojení, a navíc krásně voní, proto jsou velmi oblíbenou součástí mýdel, krémů a masážních olejů. Působí také protizánětlivě – antisepticky.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_single_image image=“4694″ img_size=“medium“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zlepšují obranyschopnost organismu

Mandle všestranné posilují imunitu. Je to opět vitamín E, který vytváří štít proti všem chronicky nebezpečným onemocněním. Semena plodů mandloně zároveň dodávají tělu potřebnou energii, zmírňují stres a zrychlují metabolismus.

K dalším benefitům konzumace mandlí patř zvýšený obsah vlákniny. Tělo se díky ní lépe zbavuje nežádoucích látek. A protože patří do skupiny bezlepkových potravin, mohou je konzumovat i osoby s alergií na lepek. Mimo jiné pomáhají i s pálením žáhy.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Chrání před cukrovkou a pomáhají diabetikům

Mandle obsahují značné procento bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, ale naopak málo cukru. Proto velmi dobře fungují jako prevence před cukrovkou, ale jsou vhodné i pro samotné diabetiky.

Spolehlivě udržují množství cukru ve správné hladině a jsou také významným zdrojem hořčíku, který zabraňuje křečím svalů (ty mohou postihnout nejen diabetiky).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“2/3″][vc_column_text]

Usnadní vám práci s hubnutím

Mandle a hubnutí? Ano, právě díky tomu si je zamilovaly ženy. Jak už jsme zmínili, mandle obsahují pouze malé množství cukru v poměru ke všem zdravím látkám, které tělu dodají. Díky vysokému podílu tuku velmi rychle vyvolávají pocit sytosti a pomáhají předejít jojo efektu.

Při pravidelném přísunu mandlí – alespoň dvakrát týdně – zůstanete na své váze. Jen myslete na množství a dodržujte cca 10 kusů denně jako maximum. Když je vhodně zkombinujete se snídaní nebo některou se svačin, pochutnáte si, dodáte energii a ještě podpoříte spalování.

Byli byste sami proti sobě, kdybyste si takovou pochoutku nedopřávali pravidelně![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_single_image image=“4695″ img_size=“medium“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/3″][/vc_column][vc_column width=“1/3″][/vc_column][vc_column width=“1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zajímavé:  IVD: Zákon o reklamě vztahy mezi lékaři a zdrav. firmami nezprůhlední – vše o zdraví

Mandle jako alergen

Nepříjemnou komplikací při konzumaci mandlí může být alergie. Nejčastěji za ni může kyselina fytová, která chrání toto semeno před poškozením během růstu. Zbavit se jí můžeme tepelnou úpravou mandlí nebo namočením mandlí – nejlépe ve slaném roztoku na 10 hodin. Pomůže i čistá voda.

Pozor na plísně

Mandle stejně jako mnohá další semena a oříšky, jimiž si obohacujeme stravu, jsou náchylné na plísně a žluknutí. Pokud tedy je mandle vyschlá, pokroucená s neobvyklou změnou barvy nebo přímo potažená šedočernými vlákny plísně, určitě ji nejezte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Proč mandle před konzumací namočit ve vodě?

Chcete-li pozitivní efekt konzumace mandlí znásobit, nezapomeňte je před konzumací namočit. Ačkoliv někteří milovníci semen preferují syrovost a křupavost, namočením pomůžete organismu k efektivnějšímu strávení. A nejen to:

Po namočení z mandlí snadno odmočíte hnědou slupku – kúru obsahující tanin, který inhibuje živiny (což nechcete).

S namočenými mandlemi se organismus vypořádá mnohem rychleji. Dík patří enzymu zvanému „lipáza“, který trávení katalyzuje a napomáhá vstřebávání tuku.

Když mandle namočíte a učiníte je lehce stravitelnými, dosáhnete toho, že organismu poskytnete spoustu energie a současně usměrníte nadměrnou chuť k jídlu. V rámci diety tuto vlastnost rozhodně oceníte.

S ohledem na zvyšující se počet nemocných kardiovaskulárními chorobami je vhodné začlenit do jídelníčku co nejvíce potravin, které mohou pozitivně ovlivnit stav špatného cholesterolu. Nemočené mandle fungují jako prostředek ke snížení hladiny zdraví nebezpečného lipoproteinu o nízké hustotě, a naopak zvyšují jeho podíl v hustší formě.

Namočená semena jsou skvělým zdrojem antioxidantů a vitaminu E. Obojí chrání pleť před volnými radikály a působí jako anti-aging prostředek. Ženy, které si mandle dopřávají pravidelně, zaznamenaly viditelné změny na pokožce. Je prozářenější a stárne pomaleji.

Když mandle namočíte, získáte účinnou prevenci před rakovinou. V namočených mandlích je obsažen vitamín B17, který prokazatelně brání rozšiřování nádoru.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mandle vs ostatní ořechy

Pokud srovnáme mandle s ostatními ořechy (byť mezi ně mandle nepatří), dojdeme k zajímavým výsledkům. V jedné porci o hmotnosti 28 g je obsaženo 13,8 g tuku, 6 g sacharidů a cca 3,5 g vlákniny. Energetická hodnota jedné porce je 161 kalorií.

S ohledem na výše uvedené jsou mandle hned za kešu (155 kalorií, 12 g tuku, 9 g sacharidů, 5 g bílkovin, 1 g vlákniny) a naopak před arašídy (168 kalorií, 15 g tuku, 4 g sacharidů, 8 g bílkovin,

2,6 g vlákniny), lískovými ořechy (176 kalorií, 17 g tuku, 5 g sacharidů, 4 g bílkovin, 3 g vlákniny) i vlašskými ořechy (183 kalorií, 18 g tuku, 5 g sacharidů, 4 g bílkovin, 2 g vlákniny).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Základní typy mandlí

Není mandle jako mandle aneb v praxi se na základě pěti klasifikací (tvar, veliost…) rozlišují tři hlavní skupiny: Mission, Kalifornie a Nonpareil. Čím se vyznačují?

Mandle Mission jsou charakteristické tvrdou skořápku a menšími, ale zato širokými jádry. Oproti Nonpareil mají tmavší a vrásčitější „kůži“, díky které jsou slanější a chutnější.

Mandle Nonpareil mají tenkou vnější skořápku a hladké jádro, které se snadno zpracovává. Jsou bledé a bez kůže (odstraňuje se). Tato odrůda tvoří zhruba třetinu produkce z Kalifornie, odkud pochází 80 % světové produkce.

Mandle Kalifornia (California) označují více odrůd, jejich využití je především průmyslového charakteru. Mají různou barvu kůže a mohou se výrazně lišit povrchovými vlastnostmi (např. tvrdost skořápky).

Jde o velmi variabilní klasifikaci, co ji předurčuje k širokospektrálnímu využití.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=“4687″ img_size=“large“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Které kombinace skvěle se skvěle doplňují?

Mandle a máslo

Buď si toto skvělé spojení můžete koupit jako hotovou pomazánku nebo je můžete přidat např. ke krupicové kaši s máslem a obohatit jimi jídlo po stránce chuti i estetiky.

Mandle a maso

Mandle jsou vynikající ingrediencí, kterou se dá vylepšit přírodně připravené maso různých druhů. Na sucho opraženými mandlemi posypaný přírodní kuřecí plátek nebo či losos obalený v mandlové krustě, je lahůdka.

Mandle a mléko

Není jednodušší způsob, jak pozvednout snídani, než pouhým přidáním drcených mandlí do smoothie. Celé pak můžete např. přidat do müsli s mlékem.

Mandle a ovoce

Není lepšího spojení než mandle s hruškami nebo jablky. Zde se chutě doplňují dokonale, a to bez nadsázky. Nejvíce je oceníte v hruškové bublanině, kterou před pečením zasypete cca 100 g spařených mandlí a dáte péct. Jsou i samozřejmě i dietnější varianty, kam tuto kombinaci použít, třeba v ovocném salátu.

Resumé? Mandle jsou perfektně chutnají, ještě lépe voní a jejich použití je vskutku všestranné. Mějte jich proto vždy pár po ruce, když dostanete chuť na něco zdravého a přitom delikátního. Tato odměna je bez výčitek.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Co obsahuje 100 g mandlí?

Energetická hodnota 100 g mandlí

Energetická hodnota
2,423 kJ (579 kcal)
Sacharidy 21.6 g
škrob 0.7 g
cukry 4.4 g
laktóza 0.00 g
vláknina 12.5 g
Tuky 49.9 g
nasycené 3.8 g
mononenasycené 31.6 g
polynenasycené 12.3 g
Bílkoviny 21.2 g
tryptofan 0.214 g
threonin 0.598 g
isoleucin 0.702 g
leucin 1.488 g
lysin 0.580 g
methionin 0.151 g
cystin 0.189 g
fenylalanin 1.120 g
tyrosin 0.452 g
valin 0.817 g
arginin 2.446 g
histidin 0.557 g
alanin 1.027 g
kys. aspargová 2.991 g
kys. glutamová 6.810 g
glycin 1.469 g
prolin 1.032 g
serin 0.948 g

Vitamíny obsažené ve 100 g mandlí

Vitamíny
množství
denní dávka (v %)
beta-karoten 1 μg 0%
lutein zeaxantin 1 μg
thiamin (B1) 0.211 mg 18%
riboflavin (B2) 1.014 mg 85%
niacin (B3) 3.385 mg 23%
kys. pantothenová (B5) 0.469 mg 9%
vitamin B6 0.143 mg 11%
foláty 50 μg 13%
cholin 52.1 mg 11%
vitamin C 0 mg 0%
vitamin D 0 μg 0%
vitamin E 25.6 m 171%
vitamin K 0.0 μg 0%

Minerály obsažené ve 100 g mandlí

Minerály
množství
denní dávka (v %)
vápník 264 mg 26%
měď 0.99 mg 50%
železo 3.72 mg 29%
magnézium 268 mg 75%
mangan 2.285 mg 109%
fosfor 484 mg 69%
draslík 705 mg 15%
selen 2.5 μg 4%
sodík 1 mg 0%
zinek 3.08 mg 32%

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/3″][/vc_column][vc_column width=“1/3″][/vc_column][vc_column width=“1/3″][/vc_column][/vc_row]

Nejlepší mandle a další skořápkové plody na Puritas.cz

Bio Mandle natural 1 kg Lifefood
Kód: SMART 5284

BIO Mandle jsou známé ořechy, ale mnoho lidí nezná jejich plný potenciál. Samostatně či v ovocně…

Zajímavé:  VZP: Rušení nemocničních lůžek – vše o zdraví

GASTRO – Mandle celé 4 kg BIO PROBIO
Externí sklad expedice do 3-5 dnů Kód: PROBIO 78003

Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků, proteinů. Hrst mandlí – to je ideální…

JÁDRA MANDLÍ UZENÁ 500 g MLS
Kód: MLS-B17

Jemně slané a křupavé uzené mandle Vás okouzlí! Výborně se hodí k salámům, sýrům, vínu či pivu.

Mandle blanšírované, 1kg
Externí sklad expedice do 3-5 dnů Kód: LES-802-1
Mandle blanšírované, 500g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů Kód: LES-804-1
Mandle celé 150 g BIO PROBIO
Externí sklad expedice do 3-5 dnů Kód: PROBIO 910152

Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků, proteinů. Hrst mandlí – to je ideální…

Mandle celé 80 g BIO PROBIO
Externí sklad expedice do 3-5 dnů Kód: PROBIO 910151

Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků, proteinů. Hrst mandlí – to je ideální…

Mandle loupané medium 500 g Wolfberry
Externí sklad expedice do 3-5 dnů (> 5 ks) Kód: WOLF_PID_6817

Mandle loupané 500 g Medium. Vynikající nepražená a nesolená pochoutka plná vitamínů a minerálů…

Mandle jsou nejvíce pěstované ořechy na světě. Obsahují velké množství minerálů /hlavně fosforu, hořčíku a vápníku/, stopových prvků a jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Mají také velmi vysoký obsah vitamínu E a patří k ořechům s nejvyšším obsahem antioxidantů.

Mandle naturál Nonpareil

Mandle neloupané naturál, kvalitní velká jádra odrůdy NonpareilOdrůda NON PAREIL je označována jako „královská“ pro svůj atraktivnější vzhled a sladkou chuť, bez hořkosti. Jedná se o nejrozšířenější druh mandlí na světě, ale ne často a běžně k vidění na českém trhu.

Mandle

jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku.  Dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, proto je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách a neurózách.

Při pravidelné konzumaci mandle pomáhají snižovat cholesterol a riziko infarktu, pozitivně ovlivňují mozkovou činnost a zvyšují elasticitu kůže.

Mandle pro nás však nejsou významné pouze díky vysokému obsahu hořčíku, ale jsou také bohaté na proteiny, vitamin B1, B6 a E.

Pravidelná konzumace mandlí proto příznivě působí proti demineralizaci kostí nebo osteoporóze, dodává kostem a svalům pevnost a pomáhá nám překonávat únavu a deprese.

  • Složení: jádra sladkých mandlí
  • Země původu: USA, Austrálie, Španělsko
  • Průměrné výživové údaje ve 100 g: Energetická hodnota: 2671 kJ, 638 kcal, tuky: 52,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 4,0 g, sacharidy: 18,3 g z toho cukry: 4,8 g, bílkoviny: 18,3 g, sůl: 0,025 g.

Tip: Namočte si přes noc mandličky do vody, budou tak větší, měkčí a stravitelnější a uvolní tolik potřebné enzymy. V poslední řadě také namočením zbavíte mandle prachu a nečistot.

Namáčení ve vodě předtravuje, znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje esenciální mastné kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Zvýšíme tak jejich výživnou hodnotu, probudíme v nich dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. Po namočení se inhibitory deaktivují a tím se enzymy probudí.

Enzymy: Enzymy jsou substance, které umožňují život. Jsou potřebné pro všechny chemické reakce, které se uskutečňují v lidském těle. Žádné minerály, vitamíny ani hormony nevykonají práci bez enzymů. Naše těla, všechny naše orgány, tkáně a buňky fungují díky enzymům.

Mandloň patří mezi stromy vynikající svým bohatým květenstvím, které plodí peckovice se zeleným chlupatým povrchem. Uvnitř peckovic najdeme zploštělé semeno s dírkovaným povrchem, které skrývá oblíbená jádra mandlí.

Mandle loupané 500 g

Mandle jsou semena mandloně obecné rostoucí převážně v Číně. U nás se pěstují i jako okrasné stromy. Jsou bohaté na minerální látky, obsahují zdravé rostlinné tuky, bílkoviny a vlákninu. Naše mandle jsou loupané, nesolené a přirozeně nasládlé.

Naše loupané mandle jsou nesolené bez přidaného cukru a bez siřičitanů. Jsou blanšírované, takže neobsahují slupku. Mají lehce nasládlou chuť, obsahují zdravé tuky zejména nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a bílkoviny. Mandle jsou jako jediné ořechy zásadotvorné podobně jako semínka.

Spolu s dalšími ořechy obsahují antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Obsahují minerální látky zejména velké množství hořčíku a vápníku. Hořčík přispívá k normální psychické činnosti a spolu s vápníkem přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů.

Udržování optimální hladiny minerálních látek je stejně důležité jako rovnováha mezi jejich poměry. Vápník a hořčík jsou v mandlích zastoupeny v ideálním poměru.

Použití:

Loupané mandle jsou určeny k přímé spotřebě. Můžete si je přidat do snídaňové kaše, do salátů do sladkých i slaných jídel. Používají se k výrobě francouzských makronek, marcipánu, k přípravě marocké pomazánky Amlou nebo si z nich můžete vyrobit španělský Turron.

Z mandlí se vyrábí rostlinný olej prospěšný pro pokožku. Jsou vhodné k přípravě domácího mandlového mléka vhodného i pro děti nebo mandlového krému. Hodí se do těsta při pečení i v RAW kuchyni. Namleté mandle můžete použít jako mandlovou mouku k zahuštění omáček.

Čínská medicína

Mandle vyživují plíce, uklidňují kašel. Terapeuticky se mandle používají v podobě odvarů a mlék.

Ayurvéda

Mandle jsou považovány za nejhodnotnější ořechy pro rozvoj intelektu a spirituality. Doporučují se k posílení reprodukčních orgánů. Ayurvéda doporučuje mandle přes noc namočit a zbavit slupky pro zvýšení stravitelnosti. Po oloupání je můžete zlehka usmažit na přepuštěném másle ghí a smíchat s kořením (pepř, mletý kmín, koriandr). Přidejte do rizota nebo k těstovinám.

Složení:

100% jádra loupaných mandlí. Může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů.

  • Původ:
  • Španělsko
  • Výživové údaje (100 g):

Energetická hodnota: 2 593,9 kJ / 628 kcal z toho nasycené mastné kyseliny: 4,5 g *referenční hodnota příjmu Velmi nám záleží na vaší spokojenosti a důvěře. Proto vám poskytujeme pouze pravdivé informace o našich produktech a u tohoto produktu uvádíme pouze zdravotní a výživová tvrzení schválená Evropskou komisí dle Nařízení (ES) č. 1924/2006. Zobrazit všechny podobné produkty Předchozí produkt Další produkt

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *