Častá stolice – vše o zdraví

Stolice není zrovna oblíbené téma, že? 🙂 My s tím ale budeme otravovat. Je to téma důležité.

Dobrou zprávou je, že abychom nemuseli u doktora či výživových odborníků zabředávat do zajímavých popisků jejího tvaru, barvy nebo konzistence, pár hodných lidí, gastroenterologů, z Bristolské univerzity ve Velké Británii nám popisek geniálně usnadnilo.

Vymysleli obrázkovou Bristolskou stupnici stolice (Bristol Stool Chart – BSF), která jednoduše popisuje to, co můžeme vidět v záchodové míse.

Perfektní stolice = základ zdraví

Stolice – její barva, konzistence, tvar i zápach vypovídá o našem celkovém zdraví a kvalitě trávení. Už dlouho víme, že fyzické i mentální zdraví začíná ve střevech.

Ať už řešíme únavu, zvýšení výkonnosti nebo jakákoli onemocnění, která se zdánlivě trávení netýkají, vždy musíme u trávicího traktu začínat.

Díky zdravému trávicímu traktu zajišťujeme výživu buněk a orgánů celého těla.

Normálně bychom měli mít stolici 1 až 3 x za den. Stolice obden ještě také může být v pořádku, zejména v případě, že jíme méněkrát za den a praktikujeme tzv. přerušovaný půst. Méně častá stolice jak 1x za 2 dny svědčí o zácpě (v klasické medicíně se uvádí 1x za 3 dny, ale to už svědčí o problému s narušením trávením, na který se nabalují další obtíže).

Tak a teď už k té parádní stupnici 🙂

Bristolská stupnice stolice

Častá stolice - Vše o zdraví

Typ 1: Stolice je ve formě malých tvrdých bobků (obtížná pasáž). Tento typ stolice zůstává v trávicím traktu nejdelší čas a je projevem zácpy.

Typ 2: Stolice je ve tvaru klobásy s naznačeným hrudkováním. Také vypovídá o zácpě.

Typ 3: Stolice je tvaru klobásy s rýhami na povrchu. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 4: Stolice je ve tvaru klobásy s hladkým povrchem. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 5: Stolice je ve formě hladkých měkkých kuliček s jasně oddělenými okraji (snadná pasáž). Naznačuje mírný průjem, kdy stolice prochází trávicím traktem rychleji, než by měla.

Typ 6: Stolice je ve formě kyprých kašovitých kousků s nepravidelnými okraji. Jde o průjem.

Typ 7: Vodnatá (tekutá) stolice bez pevných částic, která velmi rychle prošla tlustým střevem. Značí silný průjem, který mohla vyvolat např. virová nebo bakteriální infekce.

Zdravý trávicí trakt = zdravý mikrobiom = zdravé tělo

Článek: 6 kroků pro zdravá střeva

Častá stolice - Vše o zdraví

Co nám jednotlivé typy napovídají

V tlustém střevě se ze stolice vstřebává voda a s ní různé důležité minerály. Ideálními – zdravými typy stolice jsou typy 3 a 4.

Typ stolice 1 a 2 je v západních zemích nejčastější a značí zácpu. Stolice prochází tlustým střevem příliš pomalu a znemožňuje správnou detoxikaci organismu.

Odpadní látky setrvávají v těle déle, než by měli, a bakterie mají více příležitosti nestrávené zbytky přeměňovat a fermentovat a těmito reakcemi vytváří toxické látky.

Že detox není jen o játrech, ale tělo potřebuje komplexnější přístup, jsme již psali v předchozím článku: Co je na detoxu pravda – 1. část.

Stolice typu 1 značí bakteriální dysbiózu ve střevě (tzv., že je narušena rovnováha střevního mikrobiomu) a často ve střevě chybí pro naše zdraví důležité druhy bakterií. Stolice je malá, tvrdá (tvar bobků) a může způsobovat při vyprazdňování bolest i krvácení (např.

z hemoroidů).

Typicky se vyskytuje po antibiotické léčbě, kdy antibiotika zabíjí bez rozdílu jak ty zlé bakterie, tak i ty hodné, které nám pomáhaly s trávením, chránily nás před infekcemi, produkovaly pro nás vitamíny a další důležité látky a zkrátka měly celou řadu prospěšných funkcí.

Dále je typ 1 typický u lidí, kteří jedí málo vlákniny, zeleniny, ovoce, jejich strava je založena na „prázdných“ potravinách typu bílé pečivo (příp.

tmavé – dobarvované karamelem či vícezrnné, které znamená obsah 5 % zrníček – ani jedno není kvalitní potravinou), pizza, koláče, buchty, knedle či různý fast food, u lidí stravujících se nepravidelně, při konzumaci sladkostí nebo také pití nadmíry černého čaje.

Stolice typu 2 způsobuje při průchodu bolest a může způsobovat krvácení análního otvoru.

Řidší stolice – typy 5, 6 a 7 – znamená, že stolice prochází tlustým střevem příliš rychle na to, aby střeva měla čas opětovně do těla vstřebat vodu a s ní další důležité, zejména minerální, látky.

Pravidelná řídká stolice může vést k dehydrataci organismu i v případě, že pijeme dostatek tekutin. Spolu se ztrátou důležitých minerálů pak může dojít k rozvratu rovnováhy vnitřního prostředí.

Typ 5 také souvisí s nedostatečnou konzumací vlákniny, která dokáže regulovat jak příliš pomalý, tak rychlý průchod stolice.

Při rychlém průchodu (průjmu) je navíc omezena možnost těla vstřebat důležité živiny a buňkám a orgánům se nedostává patřičná výživa, kterou pro svou funkci potřebují. To znamená, že i člověk s nadváhou může být vevnitř podvyživený a je potřeba uzdravit trávicí trakt.

Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme vstřebat a správně v těle využít

  • Článek: Zdraví začíná ve střevech: o střevním mikrobiomu, zvýšené střevní propustnosti a imunitě
  • Častá stolice - Vše o zdraví
  • Střídání zácpy a průjmu se může vyskytovat u lidí se syndromem dráždivého tračníku.

Silně zapáchající stolice nejčastěji svědčí o nadměrném příjmu živočišných bílkovin. Hlen se vyskytuje u nadměrné konzumaci nezdravých potravin nebo potravin, na které vaše tělo reaguje (potravinová alergie nebo intolerance).

Barva

Barva je ovlivněna jídlem, které jíme, a proto se hned nelekejte, když uvidíte něco neobvyklého. Taková červená řepa nám zabarví stolici i moč 🙂 Takže nelekat se, ale dávat pozor. Tady jsou příklady, s čím mohou různé barvy stolice souviset:

Černá/tmavá stolice je často způsobena užíváním doplňků stravy se železem, lékořicí nebo černým uhlí.

Pokud jste nic takového, co by stolici zabarvovalo do černa, neměli, mohlo by to značit krvácení v horní části trávicího traktu a je nutné navštívit lékaře.

Dále je možné, že je ve stolici spoustu barviva (bilirubinu), které pochází z červených krvinek a je vylučováno žlučí, velmi tmavá stolice tedy může být doprovodným znakem některých poruch červených krvinek.

Červená/tmavá stolice je typická po konzumaci červené řepy, nadmíry rajčatového džusu či brusinek. Jasně červená barva se vyskytuje u hemoroidů nebo při krvácení v tlustém střevě a opět je na místě návštěva lékaře

Nazelenalá zdravá stolicemůže být v případě, že jíte hodně zelených potravin, smoothie, špenátu a salátu. Pokud ne, stolice většinou prochází traktem rychleji, neobsahuje pak tolik bilirubinu, který by ji zabarvil do hněda. Může naznačovat přítomnost střevního zánětu.

Světlá stolice značí nepřítomnost či nízké množství žluči ve stolici a často se to děje u obstrukce žlučových cest. Světlou stolici mohou způsobit ale i některé léky.

Žlutá průjmovitá stolice vypovídá o nedostatečném vstřebávání tuků. Malabsorpce tuků nastává u špatného trávení tuků při normálním příjmu tuku, při nadměrné konzumace tučných potravin i např. u celiakie. Pokud špatně vstřebáváte tuky, nevstřebáváte ani vitamíny rozpustné v tucích a celkově je příjem i jiných důležitých látek omezen. Trávení je potřeba optimalizovat.

Článek: Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou pro nás důležitá

Častá stolice - Vše o zdraví

Co všechno stolici ovlivňuje

Její vzhled je samozřejmě z velké části ovlivněn tím, co jíme 🙂 Na trávení a stolici se ale projevuje také stres, léky, pohyb, věk, hormony (např. menstruační cyklus), cestování a onemocnění.

Recept: Chia kaše fermentovaná kokosovým kefírem

Častá stolice - Vše o zdraví

Co prospívá zdravému trávicímu traktu a zdravé stolici

Naše střeva potřebují výživu ve formě kvalitních celistvých nezpracovaných potravin.

Dopřejte si rozmanitou stravu a konzumujte pravidelně živé fermentované potraviny, které jsou bohatým zdrojem přátelských probiotických bakterií pro naše střevo.

Potraviny, jako jsou kefíry, kvašená zelenina (nepasterizovaná a bez siřičitanů) prospívají zdravému zažívání a podporují zdravou střevní mikroflóru. Fermentace může být navíc extrémně jednoduchá 🙂

  1. Zdravému trávicímu traktu a imunitě pomáhají také medicinální houby. 
  2.  Recept: Ibiškový vodní kefír
  3. Častá stolice - Vše o zdraví

Dodatek: Tato stupnice není diagnostický nástroj, který by zastoupil roli lékaře. Pomůže vám to zjistit přibližný stav vašeho trávení a vypátrat, v čem může být problém. Pokud problémy s vyprazdňováním a neobvyklou stolicí přetrvávají několik dní, měli byste se poradit s odborníkem. Pokud vaše stolice obsahuje krev, vyhledejte okamžitě lékaře.

Co vám prozradí vůně, tvar a barva stolice o vašem zdraví

Pokud mluvíme o naší stolici, není to nejpříjemnější téma na rozhovor. Ale skutečnost je taková, že je důležité, jak naše stolice vypadá, protože stolice především ukazuje na stav střeva, kde se tvoří cca 60% imunity.

O čem vypovídá vaše stolice

Naše těla jsou komplexní mechanismy, o které se můžeme starat dobře, ale i špatně. Zvýšená teplota, bolest, únava a deprese jsou jasné známky toho, že může vzniknout zdravotní problém a potom Vás vaše stolice může včas upozornit, že není všechno v pořádku.

Proto byste měli kontrolu stolice vnímat jako příležitost diagnostikovat případné zdravotní problémy a navíc včas.

Jak správně odhalit případné zdravotní problémy

Čtení z čajových lístků nebo z kávové sedliny vám může poskytnout určitý náhled na to, jak jste zdraví, ale nemusí to vždy sedět. Vizuelní kontrola vaší stolice je však přesná.

Takže se podívejme na to, jak si můžete sami vyšetřit svůj zdravotní stav z vaší stolice.

Poznejte vaši stolici

Barva stolice, její konzistence, velikost a její vůně jsou všechny znaky, které poukazují na vaše vnitřní zdraví.

Zajímavé:  Amylázy - vše o zdraví

Metoda, kterou si budete moci diagnostikovat vaši stolici, se nazývá Bristol Stool Chart (BSF). Vynalezli ji vědci z Bristolské královské nemocnice ve Velké Británii.

Perfektní stolice

Kdo by si pomyslel, že mít perfektní stolici je znakem toho, že vaše vnitřní zdraví je v pořádku.

Toto obsahuje průměrná stolice:

  • Voda (přibližně 75%)
  • Pevná hmota (přibližně 25%)

Takzvanou pevnou hmotu můžeme rozdělit na:

  • Nestravitelné složky z jídla (vláknina a celulóza)
  • Cholesterol
  • Jiné tukové látky
  • Mrtvé bakterie

Přesný tvar a vzhled vaší stolice se bude lišit od toho, co jste snědli a pili. Celý proces vzniku stolice trvá přibližně 18 až 72 hodin.

Podle Bristol Stool Chart jsou nejlepší typy stolice 3, 4 a 5

Častá stolice - Vše o zdraví

Když máte průjem (typ 7), je to proto, že stolice se zpracuje rychle. Důvodem může být např. dietní chyba, špatná strava… Na druhém konci škály je neschopnost vytvořit stolici do 72 hodin, což je znakem zácpy, která může souviset s jinými zdravotními problémy.

Stolice typu 1 – Malá, tvrdá, hrudkovitá stolice

Tento typ stolice může být znakem pro akutní dysbakteriózu střevního traktu. Tím, že určité bakterie ve střevě chybí, stolice je malá, aby byla schopna udržet vodu ve stolici. Hrudky stolice jsou malé, pevné a drsné, které mají v průměru 1 až 2 cm.

Vzhledem k tomu, že jsou pevné a trochu drsné, mohou způsobit bolest při průchodu střevem. Taková stolice může také způsobit anální krvácení.

Je typická pro ty lidi, kteří podstoupili léčbu antibiotiky, nebo pro ty, kteří mají ve střevě málo vlákniny, nebo konzumují stravu bez vlákniny.

Stolice typu 2 – Stolice ve tvaru klobásy s hrudkami

Tato stolice má průměr 3 až 4 cm a často se objeví v důsledku zácpy, kdy zůstává ve střevě více týdnů. Při průchodu střevem způsobuje bolest a může vyústit až do krvácení, protože je taková pevná a její velikost přesahuje anální otvor.

Tento typ stolice je typický pro někoho, kdo trpí syndromem dráždivého tračníku.

Stolice typu 3 – Stolice ve tvaru klobásy s popraskaným povrchem

Tento typ stolice je podobný typu 2, ale je zpracován rychleji (obvykle 1 až 2 týdny), a proto také souvisí se zácpou a syndromem dráždivého tračníku.

Stolice typu 4 – Stolice ve tvaru klobásy, jemná a hladká

Tento typ stolice má velmi blízko k dokonalé stolici. Její průměr je 1 až 2 cm (což je znakem relativně krátké doby přechodu a dobrého obsahu vlákniny).

Tento typ stolice je typický pro někoho, kdo má stolici jednou denně.

Stolice typu 5 – Měkká stolice s dobře vymezenými hranami

Tento typ stolice je téměř dokonalý. Její průměr je 1 až 1,5 cm a je typický pro někoho, kdo má stolici 2 až 3krát denně po konzumaci hlavních jídel.

Stolice typu 6 – Měkká stolice, která má ostré, roztrhané hrany

Tento typ stolice má velmi měkkou texturu. Může se vyskytnout nečekaně, a tím způsobit lidem problémy, pokud nemají nablízku koupelnu.

Můžete mít problémy očistit ji toaletním papírem. Bidet by byl v tomto případě užitečný. Tento typ signalizuje vysoký krevní tlak a stres.

Stolice typu 7 – Průjmových typ – volný

Je podobný obyčejnému průjmu, ale v tomto případě se nazývá paradoxní průjem, protože nastává ve spojení se zácpou – doprovázenou stolicí typu 1. Často se s ní setkávají děti a starší lidé.

Častá stolice - Vše o zdraví

Barevná stolice

Tak jako velikost, tvar a konzistence stolice, i barva stolice může být významným znakem různých zdravotních problémů.

  • Normální zdravá stolice (nebo ta, která nenaznačuje nějaký zdravotní problém) má střední/světle hnědou barvu.
  • Černá, šedá, nebo jasně červená stolice je znakem toho, že může být přítomné krvácení ve střevním traktu nebo v konečníku. Doporučujeme vám to konzultovat se svým lékařem bez odkládání. Upozorňujeme však, že černá stolice může být výsledkem užívání některých léků, různých výživových doplňků a může se objevit i po konzumaci černé lékořice.
  • Velmi světle hnědá, šedá, nebo bílá stolice. Toto zvláštní zbarvení stolice může být způsobeno nedostatkem žluče, ačkoli bílá stolice může být výsledkem užívání antacid. Nicméně, tyto typy stolice mohou signalizovat zdravotní problémy, jako jsou cirhóza, hepatitida nebo onemocnění slinivky břišní. To vše jsou vážná onemocnění, a proto byste měli okamžitě vyhledat odbornou pomoc.
  • Žlutě zbarvená stolice. Žluto zbarvená stolice může být znakem onemocnění žlučníku, infekce žlučníku nebo Gilbertova syndromu (dědičné poruchy metabolismu žlučového barviva). Pokud se u vás objeví žlutá stolice, měli byste vyhledat svého lékaře.

Páchnoucí stolice

Bez ohledu na to, jakým způsobem si stolici můžete vyšetřit, stolice by neměla vonět. Ale neměla by ani příliš páchnout, protože páchnoucí stolice může signalizovat:

  • Problém s absorpcí
  • Celiakii
  • Crohnovu chorobu
  • Pankreatitidu
  • Cystickou fibrózu

Zdroj: This is What The Color and Smell of Your Poop Is Telling You About Your Health

Zdravá stolice aneb diagnóza z WC – Recepty na hubnutí

Neexistuje lepší ukazatel fungování těla, než je stolice. Naštěstí již velké množství lidí se zajímá o to, jaký „materiál“ jedí a dávají do svého těla. Bohužel prozatím jen málo lidí se zajímá, jaký „materiál“ jejich tělo opouští. Přitom stolice je opravdu nejlepší ukázka našeho zdraví.

Problémy se stolicí už u dětí

Musím smutně konstatovat, že většina maminek nemá přehled o pravidelnosti stolice svých malých dětí a někdy to neřeší, ani když mají děti bolesti bříška.

Ještě smutnější je, že ani někteří pediatři se na tuto základní věc nezeptají a rovnou pošlou děti ke specialistům a zbytečně je traumatizují nepříjemnými vyšetřeními.

Přitom ve většině případů barva, zápach, konzistence a četnost stolice odhalí nedostatky ve stravě, které se lehce upraví, a za pár dní je po problému.

Na druhou stranu se zase některé starostlivé maminky musí doslova „ poprat“ se stravováním ve školkách, které většinou neodpovídá zdravému jídelníčku a je velkou příčinou nepravidelné stolice u dětí. Toto téma je velice žádané mezi maminkami a věřím, že ho ještě na těchto stránkách budeme řešit.

Pokud školka tvrdí, že vaří zdravě a přitom děti dostávají sladké pudinky, buchty, ochucené jogurty, mléko, pití z instantních džusů a neznají bezlepkové a celozrnné přílohy, pak opravdu nejde o zdravou stravu.

A je tak celkem jasné, proč děti nemají zdravou imunitu a proč při prvním chřipkovém období onemocní půlka třídy.

V dospělosti bychom již měli být plně zodpovědní za své vyměšování a hlídat si základní pravidla. Přeci jen patříme mezi národy s největším výskytem rakoviny střev.

Pravidelná stolice

V první řadě je potřeba hlídat četnost stolice. Běžně se uvádí, že jedna stolice denně je dostatečná. Přesto se přikláním k názoru, že zdravá stolice by měla být 2 x denně. Proč?

Průměrné množství stolice vyloučené za den se u Evropanů pohybuje v rozmezí 100 – 200 gramů. Jde o to, že jíme nevhodnou stravu a málo vlákniny, a proto některé jídlo trávíme až 60 hodin. Umíte si asi představit, kolik neplechy všechny ty bakterie, které jsou tak dlouho ve střevech, udělají a jak se některé dostávají do krve.

Víte, že ekzémy a alergie často souvisí se zácpami nebo s jinými střevními problémy? U průměrného Afričana se však hmotnost blíží k 500 gramům při celkové době trávení maximálně třiceti hodin. U některých divokých jihoamerických kmenů se jedná dokonce až o jeden kilogram.

Velké množství vlákniny zvyšuje objem a urychluje proces trávení.

Jaký to má význam pro tělo? U afrických domorodých kmenů byl v této souvislosti zaznamenán nulový výskyt kolorektálního karcinomu. Rakovinotvorné látky se totiž naváží na vlákninu a odchází z těla.

Je také prokázáno, že vegetariáni, kteří přijímají více vlákniny, mají dvakrát tak těžkou stolici než lidé s běžným a lehce nezdravým jídelníčkem. Nedostatek vlákniny zmenšuje obsah stolice na polovinu, snižuje frekvenci vyprazdňování a zvyšuje riziko zácpy.

Stolice je totiž tužší a vyprázdnění nás stojí více úsilí. Naopak, nestrávená vláknina pomáhá zadržovat ve střevě více vody, což vede k většímu objemu stolice, která dráždí střevní stěnu a posouvá stolici směrem ke konečníku. Není nutné být vegetarián.

I zdravě sestavený jídelníček dokáže trávení perfektně srovnat.

Na obrázku který jsem objevila na stránkách vynikajícího lékaře pana Mercoly vidíte, jak by měla správná stolice vypadat. Nejzdravější konzistence je typ číslo 4.

Zácpa  Častá stolice - Vše o zdraví

Nepravidelná stolice? Stolice 1, 2, 3 x týdně? Začněte tento problém co nejdříve řešit zdravou stravou a během týdne až 14 dnů můžete mít po problému. Ale hlavně zabráníte vážným problémům celého těla, které by vás za pár let nemusely minout. Na zácpu se zaměříme v příštím článku. Dozvíte se rady, jak s ní navždy skoncovat.

Správná barva, konzistence, zápach

Zdravá stolice výrazně nezapáchá, je měkké konzistence (asi jako banán) a má hnědou až čokoládovou barvu. Je takzvaně „samovyklouzávací“ a nezašpiní záchodovou mísu. Dá se i říct, že po správné stolici není potřeba použít toaletní papír. Vše ostatní ukazuje na nějaký zádrhel.

Zajímavé:  Angiomyolipom - vše o zdraví

Stolice reaguje na barvu stravy, proto nebuďte hned vyplašení a pátrejte, co jste jedli. Například po borůvkách či červené řepě bude barva červená (někdy opravdu až krvavě červená). Barvu černou zase můžete vidět po požití lékořice, čokolády nebo některých léků se železem.

Ale pokud vaše stolice následně zůstává černá, může se jednat o krvácení do horního gastrointestinálního traktu. Příležitostné jasné krvavé pruhy na povrchu stolice jsou většinou způsobeny hemoroidy nebo dočasným análním zánětem.

Jestliže se ovšem krvácení jeví jako trvalé a krev je do stolice vmísena, může jít o krvácení do dolního gastrointestinálního traktu. Pak bych doporučovala návštěvu vašeho lékaře.

SILNĚ ZAPÁCHAJÍCÍ STOLICE

Je většinou znamením toho, že špatně funguje trávení a potrava dlouho zůstává v tlustém střevě. Do těla se pak dostávají toxické látky.

  • MASTNÁ STOLICE, KTERÁ NEJDE SPLÁCHNOUT
  • Ukazuje na nerovnováhu v játrech.
  • MAZLAVÁ STOLICE
  • Většinou ukazuje na nedostatek enzymů nebo na přemnožení kvasinek v těle.
  • BOBKY NEBO TVRDÁ STOLICE

Jestliže je vaše stolice bobkovitá či tvrdá, nutně potřebujete dostatek tekutin a velké množství vlákniny ze zeleniny a ovoce. Tvrdá stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevě delší dobu, než je potřebné a užitečné. Pravděpodobně také jíte velké množství masa, proto zařaďte ke každému jídlu porci zeleniny.

NAŽLOUTLÁ STOLICE

Signalizuje špatné trávení tuků a špatnou činnost slinivky břišní. Pomoci můžete dodáním esenciálních kyselin – zdravých tuků. Nažloutlá stolice se může objevit i v případě, že jste snědli jídlo bohaté na betakaroten nebo pokud jíte hodně mléčné stravy.

POTRAVINY VE STOLICI

Pravděpodobně jídlo málo žvýkáte a jíte ve spěchu nebo jíte velké porce. Nestravitelné zbytky se mohou objevit, např. slupky kukuřice, ale běžné potraviny by se objevovat neměly.

ČERVI, NITKY ČI RŮZNÁ ZVÍŘÁTKA

Ano, i toto je velice časté a bohužel hlavně u dětí nebo u lidí s domácími mazlíčky. Pro většinu hrozná myšlenka, ale jedná se o velice častý problém. Jedinou radou je rychle se jich zbavit. Ničí vás, berou vám živiny, otravují vám tělo svými výkaly.

První ukazatel může být svědění konečníku (někdy je spojen i s hemoroidy). Navštivte lékaře a nechte si předepsat antiparazitní léky. Podpořte vylučování velkým množstvím česneku, dýňových semínek a cibule.

Z přírodních prostředků pomáhá tinktura z ořešáku černého nebo citricidal (pravé grepové kapky).

TEKUTÁ, ČASTÁ STOLICE ( 3 X DENNĚ A VÍCE)

Často se jedná o intoleranci na některé potraviny. Nemusí to být přímo lékařem prokázaná alergie. U všech klientů, kteří trpěli tímto problémem, se mi povedlo dát vše do pořádku a to vždy po vysazení mléčných výrobků a bílé mouky.

Doporučuji vyzkoušet každému alespoň na týden a sami uvidíte, zda je lépe. Jedna klientka mi po pár dnech napsala: „Po vynechání mléčných výrobků se cítím mnohem méně nafouklá a taková lehká. Jinak se cítím plná energie a mám lepší náladu, doma si tančím a zpívám.

Jsem moc ráda, že jsem k vám zašla.“

KREV VE STOLICI

Jestliže je ve stolici krev, je to následek krvácení v horní či dolní části trávicího traktu. Barva nám ukazuje, zda krvácení nastává v žaludku anebo v horní části tenkého střeva, respektive v dolní části jak tenkého, tak tlustého střeva. Krev ve stolici je tmavá, např.

když praskne vřed v žaludku, dvanácterníku, čehož důsledkem je černá stolice. Naopak světlejší barva prozrazuje, že krvácení nastalo ve druhé polovině trávicího traktu.

Krev ve stolici může zapříčiňovat kromě jiného rakovina žaludku nebo střeva, zápal výdutí (divertiklů) – divertikulitida, ulcerózní kolitida. Ne vždy je přítomnost krve viditelná. Nazývá se to „okultní“ krev – tj. tajemná, skrytá.

Jestliže zjistíme jakékoliv změny, rozhodně je důležité navštívit co nejdříve lékaře a nechat si udělat tzv. fekální okultní krevní test, který odhalí skrytou krev ve stolici.

Stolice se do červena barví také po požití červené řepy či velkého množství rajčat. V tomto případě je červená barva naprosto neškodná.

ČERNÁ, ODPORNĚ ZAPÁCHAJÍCÍ STOLICE

Je způsobená krvácením v žaludku anebo v horní části tenkého střeva následkem přítomnosti vředů či nádorů. Vždy navštivte svého lékaře a upravte stravu. Černá stolice může být i neškodná a to v případě, kdy se užívají výživové doplňky obsahující železo. V tom případě však nezapáchá, změní se pouze její barva.

ZELENÁ STOLICE

Zelená stolice často naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji než je normální, dříve než se mohla změnit ze zelené na hnědou. Průjem zrychlí tranzit potravy střevem. Tedy jakýkoliv faktor vyvolávající průjem může způsobit, že jeho konečným důsledkem je zelená stolice.

Zelená stolice se může tvořit i při konzumaci zvýšeného množství stravy, která obsahuje chlorofyl. Jedná se o přírodní zelené barvivo nacházející se zejména ve špenátu, v listové zelenině a v kapustovité zelenině.

Pokud si nejste vědomi, že jste jedli potraviny bohaté na chlorofyl, navštivte svého lékaře.

PROBLÉM VE STOLICI

Pokud objevíte nějaký nedostatek či přebytek ve stolici, vždy nejdříve pátrejte, co jste jedli.

V případě, že problém po pár dnech nevymizí základní úpravou stravy, navštivte svého lékaře a nechte si udělat potřebná vyšetření.

Po zjištění problému zapojte selský rozum a důkladně zvažte, jako cestou se vydáte. Zda cestou léků nebo cestou naprosté změny životního stylu. Přeji vám tu nejsprávnější volbu.

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Co vaše stolice říká o vašem zdraví? Barva, tvar, konzistence i zápach mohou být varovnými signály vážnějšího onemocnění

Pro některé může být téma střev a všeho, co produkují, trochu nepříjemné. Ale pojďme být dospělí, každé malé dítě ví, že „kakat“ nebo „dělat bobíka“ chodí úplně všichni.

Pokud se přeneseme přes prvotní nechuť, je důležité si uvědomit, že „poklad“, který necháváme v záchodové míse, nám může říci opravdu hodně o našem zdraví a je dobré věnovat mu alespoň nějakou tu pozornost.

Stolice se může vyznačovat různými barvami, tvary, konzistencí i zápachem a každý z těchto ukazatelů něco znamená.

Co je normální ho**nko?

V tomto případě neexistuje všeobecně uznávaný standard pro to, co je považováno za normální. Pro každého „normální“ znamená něco jiného. „Frekvence, struktura a zápach stolice. Pro každého je normální stav ten, který se děje konkrétně jemu nejčastěji,“ říká Sophie Balzora, gastroenteroložka Zdravotního centra Langone v New Yorku.

„Myšlenka, že každodenní pravidelná stolice je zárukou zdraví, je mylná. Jde o mýtus,“ tvrdí Balzora. „Stravovací návyky hrají velkou roli nejen ve frekvenci, ale také v textuře, velikosti, tvaru a zápachu.

Ale kromě toho, co jíte, může pohyb vašich střev i stolice ovlivňovat i cvičení, spánek, příjem vody, hormonální výkyvy, menopauza či léky,“ vysvětluje gastroenteroložka.

Tvary

Lékaři používají pro pohyb střev a výsledné produkty něco, co se nazývá schéma Bristol. Tento přehled označuje sedm kategorií (či typů) stolice. Typ 1 a 2 představuje zácpu, typ 3 a 4 je ideální stolice a typ 5, 6 a 7 pak představuje průjem.

Klasifikace stolice

Typ 1 = takzvané „kozí bobky“, oddělené a tvrdé hroudy velikosti vlašských ořechů. Ve vašich střevech byly delší dobu a těžko se dostávají ven (zácpa).

Typ 2 = podlouhlý tvar, ale i tak hrudkovitý, tvrdý, konzistencí podobný typu 1.

Typ 3 = dle doktorů je tento typ považován za normální – tvar párku s prasklinami na povrchu, měkká konzistence a snadno jde ven.

Typ 4 = nejideálnější stolice, podle doktorů. Tvar párku, hladký povrch a měkká konzistence.

Typ 5 = měkké kusy s jasnými hranami. Tento typ je počátkem hranice, kdy stolici považujeme za průjem.

Typ 6 = Nadýchané kašovité kusy s jasnými hranami, rovněž se jedná o průjem, stejně jako u Typu 7 = vodovité, tekuté, bez tvaru.

Pokud máte vytvrzenou stolici nebo oddělené hrudky, důvodem je, že tlusté střevo odstraňuje vodu ze stolice, která jím prochází. Snížená motilita (buď problémy se svalstvem ve střevě, nebo strava s nízkým obsahem vlákniny) způsobuje, že stolice se vyskytuje v tlustém střevě déle a vyčerpává se z ní mnohem více vody, než je normální stav.

  Tomu může zabránit konzumace vlákniny, která působí jako houba a pomáhá zadržet vodu. Je doporučeno konzumovat denně devět různých potravin, které obsahují vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny). Vaše stolice pak bude hladká a bez problémů půjde ven.

Jako doplněk můžete použít i psyllium, magnézium a pít více vody, protože dehydratace hraje také svou roli.

Na druhém konci spektra máme opačný problém. Mnoho lidí má průjem pravidelně a mnohem častěji, než si uvědomuje. Pokud máte průjem v sedmdesáti pěti procentech, může jít o chronický průjem. Zde by mohla také pomoci vláknina, která vodnaté stolici pomáhá tuhnout.

Mezi další možné příčiny chronického průjmu patří nadměrný růst bakterií a kvasinek v tlustém střevě, citlivost na potraviny, přebytek stravy s vysokým obsahem tuku nebo mastných potravin, neschopnost dostatečně trávit a absorbovat živiny a chronický stres nebo úzkost.

Při návštěvě toalety si lehce zkontrolujete své zdraví

Barva

Pokud je barva vaší stolice mimo „padesát odstínů hnědé“, je to obvykle kvůli tomu, co jste nedávno jedli. Zelené listy, červené ovoce a zelenina, umělá barviva potravin a některé léky mohou také ovlivnit barvu stolice. Ale v některých případech mohou barvy znamenat něco mnohem závažnějšího. Zde je průvodce barev stolice…

Téměř černá

Pokud jste nepožili Pepto Bismol (který v podstatě vždy barví vaší stolici dočerna), tmavě zbarvená stolice může naznačovat krvácení z vyšší části vašeho GI traktu. Může to být i výsledek žaludečního vředu nebo vysokého obsahu železa.

Bílá

Léky jako Kaopectate mohou někdy způsobit bledé a jílovité stolice. Bílá stolice rovněž ukazuje na problém, kdy se žluč nedostává do trávicího traktu nebo kdy játra neprodukují dostatek žluči. Pokud je žlučovod zablokován kamenem či nádorem, žluč se nedokáže dostat do střeva, stolice se pak změní na bílou. Jde o častý jev onemocnění jater, jako je hepatitida a cirhóza.

Červená

Pokud má stolice červenou barvu (nebo ji vidíte ve vaší moči), nemusíte hned panikařit. Může to být opět tím, co jste jedli. Například konzumace červené řepy může zanechat obarvenou stolice po dobu dvou dnů. Podobný efekt mohou mít i rajčata a brusinky.

Ale pokud jste si jistí, že stravou to není, může jít o krev ve stolici. Ta, je-li skutečně červená, je zároveň čerstvá, tedy ze střev. Tento stav rozhodně vyžaduje návštěvu lékaře, protože může jít o hemeroidy či – v horším případě – rakovinové onemocnění.

Žlutá

Všimnete-li si žluté stolice, která se vznáší na hladině, můžete mít problémy s trávením tuku. Důvodem může být odstranění žlučníků, užívání léků pro ztrátu hmotnosti nebo třeba různé prodělané operace. Žlutá mastná stolice může také naznačovat chronickou pankreatitidu nebo celiakii.

Zelená

Je-li vaše stolice tónovaná dozelena, může jít o následek konzumace zeleniny anebo se jedná o příznak infekce. Obzvlášť, pokud jste si jisti, že jídlem to není, je rozhodně vhodné poradit se s lékařem.

  • Video rovněž popisuje, jak podoba stolice odráží vaše zdraví
  • Zápach

Pokud vaše stolice zapáchá tak, jako by ve vás něco umřelo a shnilo, problém je v procesu trávení. Je dost možné, že trpíte nesnášenlivostí laktózy nebo celiakii, kdy nestrávíte lepek.

Jde v podstatě o to, že trávicím traktem projde nedotčená potravina, která začne v tlustém střevě fermentovat. Bakterie ve vašich střevech způsobí kvašení (fermentaci) nestrávené potraviny a začnou procesy, jako je přeměna cukru na kyselinu, plyn nebo alkohol.

V tomto případě jde o plyn. Výsledkem je opravdu zapáchající stolice a vedlejší účinek je nadýmání.

Pokud je vaše stolice téměř bez zápachu, tak vše funguje tak, jak má. Vaše tělo zpracovává potraviny velice dobře již v tenkém střevě a do tlustého střeva se nedostane téměř žádná nestrávená potravina. Více zeleniny eliminuje zápach a naopak maso zápach zhoršuje. Užíváním probiotik rozhodně nic nezkazíte.

Průjem: Příznaky, projevy, léčba. Co jíst při průjmu?

Průjem se vyznačuje náhlou změnou struktury stolice, která je velmi řídká až vodnatá a která se opakuje i vícekrát za den. Toto opakované nutkání a vyprazdňování je často doprovázeno zvýšenou pohyblivostí střev (motilitou), projevující se škrundáním a křečemi v břiše. Průjem se rozlišuje podle několika hledisek.

Základní dělení je na akutní a chronický průjem. Akutní průjem je často vyvolán infekcí, nesnášenlivostí některých potravin nebo nepřiměřeným kombinováním jídel. Akutní průjem přetrvává obvykle 2–3 dny a může být doprovázen horečkou. Pokud trvá již delší dobu než týden nebo se často vrací, jedná se o chronický průjem.

Další hledisko dělení průjmů může být dle příčiny – vyvolavatele. Mohou to být například:

  • viry (zvláště u dětí se v kolektivu rychle rozšíří průjmy vyvolané rotaviry)
  • bakterie (způsobují například salmonelózu, kampylobakteriózu)
  • parazitární infekce (například tasemnice, škrkavka dětská a další)
  • otrava jídlem (toxiny bakterií, které se v jídle pomnožily)
  • potravinové alergie a intolerance
  • konzumace nezvyklé nebo nadměrně vodnaté stravy (melounů), případně látek, které na sebe váží vodu
  • nedostatek vitamínů
  • užívání antibiotik (která vyhubí střevní mikroflóru a naruší trávení)
  • stres a další

Průjmy se dále mohou vyskytovat u autoimunitních onemocnění (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, celiakie), rakoviny tlustého střeva, dráždivého tračníku a dalších.

Začínající průjmové onemocnění u malých dětí lze rozpoznat ještě před samotným průjmem. Dítě obvykle 2–3 dny předtím přestane mít chuť k jídlu a odmítá jej. Často se s předstihem objeví horečka nebo zvracení. Průjmy jsou pak náhlé s kašovitou stolicí a potom vodnaté.

Léčba

Základem léčby je doplňování živin a tekutin do těla, aby nedošlo k dehydrataci. Pokud se jedná o akutní průjem způsobený infekcí, není třeba jej nějak léčit. Střevo má velkou schopnost se léčit samo, někdy lékaři hovoří o střevu jakožto o orgánu imunitní soustavy.

Průjem je vlastně očistou již vzniklého problému. Pokud není průjmové onemocnění vyvoláno jiným onemocněním, postačí pouze doplňování tekutin čajem, který může být i mírně oslazen.

Pitný režim může být doplňován i minerální vodou bez bublinek, tak aby nezatěžoval podrážděný žaludek. Je potřeba na nějakou dobu úplně vynechat vše, co obsahuje mléko.

Po mírném zklidnění žaludku lze po menších dávkách konzumovat brambory, slané tvrdší pečivo, vařenou rýži a také ovoce, jako jsou banány, jablka a borůvky. Lze taky jíst vývar z krůtího nebo kuřecího masa.

Více o dietě při průjmu si přečtěte ZDE.

V případě chronického onemocnění (např. intolerance určitých složek potravy, zánětlivé onemocnění střev) je třeba navštívit lékaře, stanovit přesně, o jakou chorobu se jedná, a následně dodržovat léčbu stanovenou gastroenterologem či jiným odborníkem.

Léky

Často lze skutečně průjem ponechat bez léčby či jen upravit střevní floru pomocí Laktobacilů. Nejvyužívanějšími léky na průjem jsou Endiaron, Imodium nebo Hylak forte.

Homeopatika

Arsenicum album 9ch – 5 granulí po každé stolici – Průjem spojený s bolestmi a schváceností po stolici. Stav se objevil po zkaženém jídle.

China 9ch – 5 granulí po každé stolici – Průjem nedoprovází žádné bolesti, pouze plynatost a kručení v břiše.

Mercurius solubilis 9ch – 5 granulí po každé stolici – Na krvavý páchnoucí průjem s hlenem, který doprovází slabost.

Pulsatilla 9ch – 5 granulí po každé stolici – Průjem s hlenem a krví, který střídá tuhá stolice. Špatně od žaludku a žádná žízeň, změna nálad a zhoršení v teplé místnosti.

Vyšetření

Lékař nejprve břicho prohlédne a prohmatá. Bude chtít vědět, jak dlouho již průjmy přetrvávají a jaký je mezi nimi rozestup. Také se zeptá na barvu a strukturu stolice, jestli neobsahuje stopy krve nebo hlenu.

Obvykle se lékař při vyšetření i zeptá, jestli někdo v rodině nemá chronické průjmy, protože poruchy trávicího traktu bývají dědičné. Pokud jsou ukazatelé neprůkazné nebo jedná-li se o déle trvající průjem, lékař provede nutná vyšetření.

Provádí se výtěr z konečníku, který je poté zaslán do laboratoře pro zjištění přítomných bakterií či parazitů, biochemické vyšetření krve, krevní obraz a případně i imunologické vyšetření.

2 – 5 dníu infekčního průjmu

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

V těhotenství

Průjem během těhotenství bývá poměrně častý, především na jeho začátku, kdy je žaludek poměrně citlivý a dochází ke křečím a zvracení. Výskyt průjmů již v pokročilé fázi těhotenství bývá spíše vlivem infekce. Rizika pro plod nejsou veliká, pokud je organismus dostatečně zavodněn proti dehydrataci. Viry a bakterie zůstávají v zažívacím traktu těhotné ženy, a tudíž neohrožují plod.

Možné komplikace

Možnou komplikací je zbavování se tekutin z těla, což může vést až k dehydrataci.

Dehydratace způsobuje nevolnost a svalovou slabost a zapříčiňuje i zvyšování tělesné teploty, přehřátí orgánů, zpomalení mozkových procesů a následné bezvědomí a ohrožení života.

Náchylnější na dehydrataci bývají především děti a starší lidé, kde k rozvoji dehydratace může dojít i v průběhu několika hodin.

Trvalé následky

Pokud je tělo během trvajících průjmů i po nich doplňováno dostatkem tekutin a dalších složek, jako je např. draslík, nejsou trvalé následky žádné. Následky může zanechat dehydratace organismu a následné selhání již oslabeného organismu u malých dětí, nemocných a starých lidí.

Prevence

Způsobů jak předcházet průjmům je celá řada, ale nikdy nelze vyloučit, že jednou za čas se průjem nevyskytne. Mezi účinnou prevenci přirozeně patří dodržování základních hygienických zásad, především mytí rukou.

Také je důležité dostatečně tepelně upravit produkty z vajec, masa a to krájet vždy jedním nožem na stejném prkénku. Všechny tyto zásady jsou důležité pro minimalizaci rizika chycení infekce.

Dobré je také jíst pravidelně lehce stravitelná jídla, nedráždit a neoslabovat žaludek dráždivou stravou.

Kdy jít k lékaři

Pokud průjem přetrvává několik dní a máme problém udržet v sobě delší dobu nějakou stravu, je lepší navštívit lékaře.

Dlouhotrvající průjmy nebo jejich případné periodické opakování je důležité konzultovat s lékařem a společně pátrat po příčinách, protože průjmy zatěžují organismus a narušují rovnováhu tekutin a živin v těle, což ohrožuje dlouhodobé zdraví člověka.

U malých dětí – novorozenců, kojenců, batolat, v případě odmítání stravy, zvracení a počínajících známek dehydratace – je nutné vyrazit k lékaři ihned.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *