Otrava histaminem – Vše o zdraví

  • V poslední době se mi v poradně čím dál více objevují případy histaminové intolerance, především u dětí.
  • Většinou se tvrdí, že syndrom histaminové intolerance je onemocnění postihující v současné době 2 – 3 % obyvatelstva, především častější žen středního věku.
  • Mnohé maminky se po sdělení této diagnózy vrhnou na internet a vyděsí se při pročítání několika článků, kolik toho jejich ratolesti při tomto onemocnění není, a neulehčí to ani striktní postoj lékařů, kteří jen řeknou, co vše nesmí, ale neřeknou, jak z omezení poskládat vyvážený jídelníček pro zdravý růst a vývoj dítěte.

Proč tato intolerance vzniká? Co je histamin? A opravdu se musí informace aplikovat striktně? A je vždy diagnóza HIT správn8, není to přechodný důsledek infekce ve střevech, důsledek nevyváženého mikrobiomu, či nedořešené potravinové alergie?

Nic není černobílé a žádný důsledek není bez příčiny.

               Histamin není jen hormon, je i neurotransmiter, který syntetizují zejména bílé krvinky, nejvíce pak žírné buňky a ještě buňky nervového systému. Jeho funkce je v první řadě pro komunikaci mezi buňkami imunity na krátké vzdálenosti.

Pokud je v těle vyšší hladina histaminu, znamená to reakci těla na alergen, na který vlivem přecitlivělé imunity reaguje organismus neadekvátně.  Pokud je tedy produkován ve vysokém množství, např.

v reakci na alergen, vyvolává efekt v rozsáhlejším okrsku – otok v místě vpichu hmyzu, až po celkový anafylaktický šok – alergie na arašídy.

Jeho prekurzor je histidin, což je molekula aminokyseliny, jde o jednu z nejběžnějších přírodních aminokyselin přítomných v bílkovinách.

Ve smyslu výživové stránky je u člověka histidin považován za esenciální aminokyselinu, což znamená, že si ho tělo neumí vytvořit samo a musí jej přijímat potravou.

V proteinech se histidin vázán v místech nejvyšší aktivity enzymů, místech kontaktů mezi proteiny a slouží k vazbě kovů, například železa.

Pro tělo je histamin velmi účinný a potřebný. Jeho vliv je na hladkou svalovinu, můž způsobovat intenzivní kontrakce dělohy i stah plicních průdušinek.

Uplatňuje se i u dilatace – rozšiřování cév, čímž zvyšuje jejich průtočnost. Díky se tomu do tkání dostane více krve, imunitních buněk a lépe může dojít ke vzniku otoku. Po rozšíření cév dochází k poklesu krevního tlaku.

 Navíc i jedním z minoritních transmiterů – přenašečů v mozku.

Otrava histaminem - Vše o zdraví

„HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.  

Tato nerovnováha může být způsobena jednak:

  • zvýšeným příjmem histaminu v potravě
  • nebo vlastní nadprodukcí histaminu např. u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí.
  • nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.“

Zatím není zcela určeno, jestli jde jen o vrozenou dispozici, či jde čistě o získanou poruchu tvorby enzymu.

 Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (př.

Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Snížená produkce enzymu může být krátkodobá, může kolísat podle celkového stavu organismu.

Po ukončení příjmu látek, co blokují činnost enzymu DAO může dojít k celkovému vyléčení – např. po přestání užívání některých léčiv.

V dnešní době je známo skoro 100 léčiv ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik, které se účastní metabolismu histaminu.

Jaké jsou typické příznaky HIT:

  • bolesti břicha
  • křeče
  • nadýmání
  • průjmové obtíže
  • bolesti hlavy, migrény, závratě, zvracení
  • kožní obtíže – kopřivka, zčervenání kůže, ekzém
  • potíže s dýcháním, dušnost, otoky sliznice nosu
  • tachykardie
  • kolísání krevního tlaku
  • změny chování
  • úzkost
  • špatná kvalita spánku
  • snížená apetence
  • zimomřivost
  • amenorea u žen

Otrava histaminem - Vše o zdraví

Diagnostika:

Pokud se objevují nějaké obtíže u Vás, nebo u dětí, určitě vyhledejte lékaře, avšak diagnóza HIT jako takové není konečná věc. Vždy je potřeba řešit příčinu a důsledky.

Viz:

prodělané střevní infekce v minulých měsících

antibiotická léčba

Respirační infekce

Prodělané virové infekce

Neřešené potravinové alergie

Problémy s dušností po konzumaci vína nebo perlivých alkoholických drinků u dospělých – první signál, že něco není v pořádku

Není dobré, pokud Vám někdo jen změří koncentraci DAO v séru a hned se z Vás stane pacient s HIT.

Diagnostika není jen tak jednoduchá a měla by zahrnovat i další metody, včetně alergologických i gastroenteorologických.

Dokonce se u nás běžně neměří hladina histaminu v krvi, což je absolutně základní parametr pro další diagnostiku HIT (a nejen to, je tolik nemocí spojených s histaminem).

Existuje i diagnostika DAO přímo z biopsie střevní tkáně a stanovení genetické mutace (což ještě bohužel nic neznamená, ani nepředurčuje výskyt a průběh nemoci, ale k tomu se dostanu později) v genu pro DAO.

Proto se osobně domnívám, že u velké části lidí s touto diagnózou nejde o tento problém, ale jen projev něčeho dalšího, jak jsem psala výše.

  • Stres
  • Nedostatek aktivity
  • Nedostatek mikrobiomu
  • Nedostatečná stimulace imunity dítěte vlivem izolace skrz tuto dobu
  • Infekce bakteriální či virová, parazitární
  • Alergie
  • Psychosomatika
  • Nervové poruchy

Hodně z těchto diagnostikovaných mají spíše nespecifické střevní potíže bez klinického nálezu. Často jde opět o psychosomatiku, nebo syndrom dráždivého tračníku.

Rozhodně bych se nenechala odbýt diagnózou HIT, ale pokud jde o dítě, šla bych i po diagnóze potravinových alergenů.

Při HIT se vylučuje mnoho základních potravin, avšak nemám ráda, když se vylučují prakticky bez důvodu, když příčina hlavní může být někde jinde.  Hlavně u dětí, kde je výživa v prvních letech zásadní.

Hlavně zpozorněte, pokud děti některé potraviny netolerují, jsou atopici, nebo měli v kojeneckém věku problém s trávením mléka.

Někdy se totiž může jednat o symptomy trávicí potravinové alergie (bez přítomnosti IgE v krevním séru), či mastocytózu.

Rozhodně doporučuji nenechat se odbýt a řešit tuto problematiku i s internisty, gastroenterology, imunology a alergology, přes dermatology, specialisty na výživu, výživového poradce, aby se nejlépe odhalilo, co spouští obtíže.

Postup při neidentifikovatelných problémech s trávením:

Při nejasných výsledcích se problém uzavírá jako SIDS – syndrom drždivého střeva. Ten má dost spojitosti s psychikou i nadužíváním léčiv a antibiotik.

Pravděpodobně až ¼ případů může být způsobeno právě histaminem. Další obtíž může být intolerance vlákniny, infekce i intoxikace.  

Pokud něčím podobným trpíte, nebo někdo z Vaší rodiny, pokud vyhledáte napoprvé Vašeho ošetřujícího lékaře, měl by ideálně:

  • Vyloučit intoleranci sacharidů – laktózová intolerance
  • Odebrat vzorek stolice na vyloučení střevní infekce (bakterie, parazité, viry)
  • Otestovat funkce pankreatu
  1. KO, CRP, IgG, IgA, IgM, IgE (potraviny, plísně, koření, enviromentání antigeny), testy na celiakii (plný panel), jaterní funkce, pankreatické enzymy, železo, alfa 1-glykoprotein, elektroforéza proteinů
  2. Moč – 5-hydroxindoloctová kyselina, methylhistamin, v případě nutnosti katecholaminy
  3. Funkční testy periferálních leukocytů

„Na základě výsledků těchto testů by měl lékař rozhodnout, jak se bude postupovat dál:

  1. Hledání organické patologie
  • UTZ
  • endoskopie žaludku a střeva
  • kontrola funkce žlučníku, slinivky
  • kožní biopsie
  1. Hledání alergií I.-IV. typu, HIT nebo poruch imunity
  • kožní test
  • imunitní komplexy (C1q, IgA, IgM, IgE)
  • test uvolňování mediátorů zánětu (ideálně 2x – první test při plné stravě, druhý test po 2 dnech bramborovo-rýžové diety), stanovení ECP, tryptázy, histamin v plazmě, cytokiny, methylhistamin v moči
  • endoskopie s odstupňovanou biopsií (s funkční testováním bioptických vzorků na okysličení mukózy, DAO, degradační kapacitu histaminu)
  • orální provokace čistým histaminem nebo jídly (ideálně dvojitě zaslepené klinické testování)“

Rozšířený postup při podezření na HIT

  1. anamnéza pacienta
  2. základní fyzická prohlídka
  3. stanovení histaminu v plazmě,
  • funkční mediátorový test po alespoň 2 dnech normální diety bez vyřazování potravin
  • funkční test po 2-14 dnech přísné nízkoalergické diety
  • porovnání výsledků těchto testů z hlediska terapeutického potenciálu diety
  1. stanovení histaminu v plazmě, sérové aktivity DAO, ECP, tryptázy, stanovení histaminu a methylhistaminu v moči (12-hodinový sběr)
  • endoskopie pro odebrání vzorků ze střeva
  • histologické vyhodnocení – hustota žírných buněk, DAO imunohistochemie, stanovení histaminu přímo v tkáni
  • zjištění aktivity izolovaných enzymů DAO a HNMT
  1. stanovení celkové degradační kapacity histaminu
  • orální provokace pod dohledem s 50-150 mg histaminu (nemusí být průkazné, ukazuje se, že u některých pacientů je potřeba kombinace histaminu např. se zatížením těla, stresovou situací atd.)
  • mediátorový test, histamin v plazmě, případně DAO (1)

Pamatujte!!!

Stanovení koncentrace DAO v krvi bez zjištění funkčnosti enzymu není dostatečný ukazatel

Léčba:

Dieta s omezením histaminu je nejdůležitějším krokem v léčbě HIT

Musím uznat, pro někoho je změna až drastická, nedivím se, několikrát jsem viděla děti ve střídavé péči rodičů s odlišnými návyky v u každé rodiny, děti od malička zvyklé na uzeniny, slané pochutiny, coly, chipsy…

Často děti dostaly ihned tuto nálepku po prodělané Salmonelóze, kdy se ještě trávicí trakt po léčbě nevzpamatoval a proto netoleruje alergeny, jako vejce, mléko. V tomto případě jde o věc více méně přechodnou a jde o řády několika měsíců, než se situace uklidní a mikrobiom se dá do pořádku. Ale je potřeba to té rekonvalescenci ulehčit a podpořit regeneraci i vhodnými doplňky.

  1. Děti často, jak mile říkám, mají rodiče něco naučit, protože jinak by stravovací návyky nikdy neřešili nebo nevnímali, že opravdu něco dělají špatně. A tímto se mají naučit pracovat se základními, lokálními, minimálně zpracovanými surovinami s minimem zbytečných aditiv, chemie, rafinovaných cukrů, sladidel, atd…
  2. Většina stránek zdůrazňuje zásadně vařit vše čerstvé, jen na jedno použití a zbytky neohřívat.
  3. S tím si dovolím nesouhlasit, při správném skladování se nemusíte bát dát dítěti jídlo z oběda večer, nebo do 12 hodin od přípravy.

Ale rozhodně záleží na správném rychlém zchlazení a skladování při teplotě do 4 °C i nižší. Mražení je také dobrá alternativa skladování.

Opravdu nevhodné jsou tím pádem veškeré polotovary a konzervované výrobky, jakožto 5 dní odstáté guláše.

Vnímejte i problematiku při nákupu kosmetiky, které by měly být bez barviv, sulfitů benzoátů.

Otrava histaminem - Vše o zdraví

Jaké potraviny mohou zhoršovat projevy HIT obecně?

  • ořechy a semínka
  • ryby a mořské plody
  • zelenina, zejména celer
  • ovoce

Nejčastější dráždivé potraviny: 

  • ryby (s výjimkou absolutně čerstvých) a další vodní živočichové, jako krevety
  • konzervované sledě, sardinky, šproty
  • uzené lososy, makrely
  • zrající salámy
  • zrající sýry – cheddar, niva, hermelín
  • kysané mléčné výrobky, nejvíce kefíry, ostatní silně individuální
  • kyselé okurky, kysané zelí
  • čokoláda, kakao
  • cukrovinky, sladkosti, sladké dezerty, Kostíci, přeslazené cereálie
  • džusy citrusové a rajčatové
  • citrusové ovoce, ananas, papája, datle
  • jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, rozinky
  • třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, ryngle, švestky
  • sušené sířené slazené ovoce
  • sladidla, cukr, med, xylitol, maltitol, sorbitol
  • sója a červené fazole, temleh
  • potravinové přísady jako kvasnice, barviva, zvýrazňovače chuti, sójová omáčka, ocet, hořčice, stabilizátory a konzervační látky
  • exotické koření – skořice, hřebíček, muškát, lékořice, chilli nebo kari
  • syrový vaječný bílek
  • veškerý alkohol, nejvíce sekt
  • jakákoli dříve uvařená a ohřívaná jídla – třeba odstátá 3 dny – guláše apod.
  • polotovary, fast food, junk food, konzervy a další ultrazpracované potraviny 
Zajímavé:  Nádorové Onemocnění Mozku-Příznaky?

Jak poskládat kvalitní jídelníček?

  • Obiloviny – žitný chléb, placky, pohanka loupaná a mouky z žita, ovsa, pohanky, pseudoobiloviny, bez droždí a kvasu, ovesné vločky
  • Přílohy – rýže, kamut, oves, brambor, celozrnné těstoviny, rýžové těstoviny
  • Zelenina vyjma nakládané, kysané, rajčat a dalších lilkovitých ve velkém množství, omezeně i luskoviny, kedlubny
  • Ovoce vhodné v čerstvé podobě, případně lyofilizované nebo smoothies s vlákninou
  • Jablečný džus
  • Olivový, řepkový, bodlákový olej
  • Konopná semínka, chia semínka, oleje z ořechů v extra panenské kvalitě
  • Máslo, čerstvé sýry, Cottage, jogurt podle snesitelnosti – ideálně typ Hollandia a další farmářské zrající v kelímku, kysané podmáslí, kyška, zakysaná smetana, mozzarella, mascarpone, syrovátkový protein a syrovátka, ricotta, pasterizované a UHT mléko
  • Kešu, mandle, pistácie čerstvé, nepražené, nesolené, ideálně BIO
  • Křepelčí vejce, vaječné žloutky
  • Bílky – nahradíte v pečení proteinem nebo ovocem
  • Prsní šunka LIDL
  • Kuřecí maso, krůta scuk.cz
  • Pstruh, čerstvá ryba bonfood.cz nebo rybárny
  • Zajímavostí je, že sukralóza je tolerována, i když se umělá sladidla nedoporučují. Sukralóza má vliv na senzitivitu tkání na inzulin, ale pravděpodobně ne na mikrobiom.
  • Kurkuma, koriandr, kmín, hřebíček
  • Čekankový sirup 4slim.cz
  • Kurkuma latte sonnentor.cz

Důležité je hlídat si pitný režim, postačí voda z vodovodu nebo i málo mineralizované minerální vody bez bublin.

Do těla je potřeba dostat imunoglukany, například z reishi nebo i hlívy ve formě kvalitních extraktů nebo doplňků. Terezia company ale za mě ne…!!!

Vidíte sami, že byste potom nemohli vůbec nic. Je důležité naučit se poslouchat své tělo, vnímat, co říká a reagovat na to.

Ve stravě je důležitý mít zinek, selen, vitaminy skupiny B, vitamin A i E. To vše jsou vitaminy a stopové prvky, co pomáhají budování ochranných vlastností pokožky, jakožto i urychlovat hojení. O těchto vitaminech se můžete dočíst v mých dalších článcích.

Otrava histaminem - Vše o zdraví

Vhodné suplementace, víceméně vše najdete na mém eshopu!!!

  • synbiotika Viridian Synerbio
  • Imunoglukan
  • Lipozomální vitamin C a D+K
  • Kozí kolostrum
  • Virikid omega oil

Více najdete na těchto odkazech:

http://gastroenterologie-ostrava.cz/wp-content/uploads/2016/10/Histaminov%C3%A1-intolerance1.pdf

Výborně zpracovaná tabulka vhodných a nevhodných potravin při HIT:

http://gastroenterologie-ostrava.cz/wp-content/uploads/2016/10/Tabulka-sn%C3%A1%C5%A1enlivosti-potravin-p%C5%99i-histaminov%C3%A9-intoleranci.pdf

Nevíte si rady, jak si poskládat jídelníček u sebe, nebo u dítěte, aby nic nechybělo a aby to i chutnalo? Obraťte se na mě a moc ráda Vám se vším pomohu!!!

Držte se, není to tak náročné, jak se zdá na první pohled!!

Alergie na histamin: Nemoc je málo obvyklá, ale zrádná

Všímáte si poslední dobou nevysvětlitelných bolestí hlavy a úzkostí? Trápí vás (tedy v případě, že jste žena, jinak asi ne…

) nepravidelná menstruace? Nápadně zrudnete, když se napijete červeného vína (to platí i pro muže)? Svrbí vás jazyk nebo máte nutkání smrkat, dopřejete-li si banán, avokádo či lilek? Pokud jste na některou z otázek odpověděli kladně, pak možná trpíte intolerancí vůči histaminu.

Otrava histaminem - Vše o zdravíProč přibývá alergiků a astmatiků? Nebydlíme zdravě

Histamin je chemická látka, která se podílí na funkci imunitního systému, centrální nervové i trávicí soustavy. Jako neurotransmiter posílá důležité zprávy z celého těla do mozku. Je také součástí žaludečních kyselin, tedy v žaludku napomáhá rozložení přijaté potravy.

Úkolem histaminu je vyvolat v těle okamžitou zánětlivou reakci. V rámci imunitního systému tak slouží jako výstražné znamení.

Pojem histamin je zřejmě nejvíce znám v souvislosti s imunitou. Rychlou úlevu od příznaků sezónních či potravinových alergií přinášejí tzv. antihistaminika, léky, jako je Zyrtec, Allegra nebo Benedryl. Úkolem histaminu je vyvolat v těle okamžitou zánětlivou reakci. V rámci imunitního systému tak slouží jako výstražné znamení varující před potenciálními útočníky.

Obranyschopnost a intolerance

Vlivem histaminu se krevní cévy zvětšují a rozšiřují, tedy bílé krvinky mohou rychle najít vzniklý problém a začít jej okamžitě řešit.

Součástí přirozené obranyschopnosti těla jsou potom nepříjemné doprovodné jevy, jako je bolest hlavy, svědění nebo nevolnost.

Pokud ale tělo nedokáže histamin správně rozložit a zpracovat, tyto příznaky se znásobí a může vzniknout to, co nazýváme histaminovou intolerancí.

Histamin putuje po celém krevním řečišti, může ovlivnit téměř všechny životně důležité orgány – střeva, plíce, mozek i celý kardiovaskulární systém.

Vzhledem k tomu, že histamin putuje po celém krevním řečišti, může ovlivnit téměř všechny životně důležité orgány – střeva, plíce, mozek i celý kardiovaskulární systém.

„To přispívá k širokému spektru problémů, které často ztěžují určení diagnózy,“ dodává Amy Myersová, lékařka působící v New Yorku, která se zabývá funkční medicínou, a autorka slavné knihy Autoimunitní řešení – Prevence a odvrácení celého spektra zánětlivých symptomů a nemocí.

Běžné příznaky

Špatná tolerance histaminu se promítá do všech oblastí života. Projevuje se různě a právě v tom tkví její zrádnost a nepolapitelnost. Na pozoru byste se měli mít, pokud vás trápí potíže, jako jsou bolesti hlavy a migrény, nevolnosti a závratě, vysoký krevní tlak, arytmie, obtížné usínání, potíže s dýcháním, křeče v břiše, úzkost či abnormální únava.

Otrava histaminem - Vše o zdraví

Alergie vyvolává bolest hlavy a nepříjemné pocity v břiše

Kromě histaminu produkovaného uvnitř těla existuje i řada potravin, které přirozeně obsahují histamin, způsobují uvolňování histaminu nebo blokují enzym, který rozkládá histamin v trávicím traktu. Potravin, které mohou způsobit problémy, není zrovna málo.

Jedná se zejména o fermentované nápoje a potraviny (alkohol, kyselé zelí, kefíry apod.), některé druhy ovoce a zeleniny (většina citrusů, avokádo, lilek, špenát, rajčata apod.), většinu sušených pochutin (ovoce, maso atd.), některé druhy ořechů (vlašské, kešu, arašídy) a čajů (černý, zelený, maté). Pomáhá naopak konzumace co nejčerstvější stravy.

Jak najít příčinu

V duchu filozofie funkční medicíny se doktorka Myersová nesnaží léčit pouze symptomy, ale hledá příčinu. Proto v případě diagnostikování nebo jen podezření na histaminovou intoleranci doporučuje vysadit z jídelníčku potraviny s vysokým obsahem histaminu alespoň na dobu 1–3 měsíců.

Hlavní příčina, se kterou se setkávám v praxi, je nesnášenlivost lepku, která vyčerpává střeva.

Nesnášenlivost mohou způsobovat i některé léky, proto je nutné přestat užívat i ty. „Hlavní příčina, se kterou se setkávám v praxi, je nesnášenlivost lepku, která vyčerpává střeva,“ říká Myersová. V takovém případě doporučuje zaměřit se primárně na léčbu střev a po čase se zkusit vrátit ke konzumaci potravin, které obsahují histamin.

foto: Shutterstock, zdroj: MindBodyGreen

Histamin v potravinách

Histamin v potravinách se začal řešit v souvislosti s nesnášenlivostí a alergiemi. Jde o látku, která je přirozeně v lidském těle. Velký obsah histaminu se však vyskytuje i ve fermentovaných potravinách rostlinného původu a i v některých jiných potravinách. 

O histaminu

Otrava histaminem - Vše o zdravíHistamin vzniká působením bakterií z aminokyseliny histidinu a patří mezi biogenní aminy. Úkolem histaminu je vyvolat v těle okamžitou zánětlivou reakci. V rámci imunitního systému slouží jako výstražné znamení. Bohužel u některých citlivých jedinců (ten počet však v poslední době poměrně rychle narůstá) činí poměrně velké zdravotní problémy. 

 Za normálních okolností člověk dokáže s pomocí svých enzymů zvládnout toxické účinky histaminů, ale i je může větší množství přetížit. Lidé se zdravotním problémem jsou však méně odolní. Toxický účinek se navíc požitím alkoholu ještě zhoršuje. 

Lidé s citlivostí na histamin

Lidé citliví na histamin v potravinách pak může trápit průjem, bolesti hlavy, žaludeční křeče, nevolnost, kopřivka se svrběním, nízký krevní tlak, zbrunátnění a také i dýchací potíže. 

Potraviny s histaminem

Vůbec nejvíce histaminu se nachází ve fermentovaných potravinách rostlinného původu. Vůbec nejhorší přitom je kysané zelí, a to hlavně jeho šťáva. Ta totiž obsahuje až 174 miligramů histaminu na litr. Dále je velké množství histaminu obsaženo i v sýrech a fermentovaných uzeninách.

Opomenout bychom neměli ani kvašené okurky, sójovou pastu, pastu z červené papriky, kvašené ančovičky, kimchi a nakládené sýry. Nebezpečné množství je rovněž i v některých rybách. Otravy histaminem jsou popisovány třeba u tuňáka.

Lidé s intolerancí histaminu špatně snáší kefíry, jogurty, většinu citrusů, avokádo, lilek, špenát, rajčata, někdy i maso, vlašské ořechy, kešu, arašídy, černý a zelený čaj nebo maté.  Množství histaminu a biogenních aminů se v potravinách zvyšuje jejich skladováním, tedy dozráváním, stárnutím, kvašením a množením bakterií.

To, jak jsou potraviny skladovány, zpracovány, odkud pochází a jak se k nám dostaly, dost významně ovlivňuje hladinu histaminu v potravinách. 

Na množství histaminu v potravinách má vliv i jeho úprava

Grilované ryby mají mnohem více histaminu než ty syrové. Je to paradox, protože grilované maso ho má naopak méně. Vejce mají stále stejně, ať je upravíte, jak chcete. Smažená zelenina má více histaminu než syrová. Fermentované potraviny mají stále stejnou hladinu histaminu. 

Stanovit práh tolerance je velmi obtížné

Stanovit práh citlivosti na histamin je velmi obtížné, protože každý člověk je jiný a reaguje jinak. Navíc na rozdíl od běžných potravinových alergií se reakce neprojeví hned, ale až po nahromadění určitého množství histaminu v těle, jež už není schopno odbourat. 

Obecně však je, že jde asi o 100 miligramů v potravinách a 2 miligramy v alkoholu. Pozor, tohle je skutečně jen obecné, v reálu jsou mnohdy ty hladiny mnohem nižší. Někdy to ještě zhoršují i léky. 

Antihistaminová dieta

Pro vytvoření této diety je důležité nejprve začít s eliminační dietou, během níž je histamin takřka vyloučen. Tato dieta se drží asi 2-4 týdny.

Postupně se do jídelníčku zavádí různé potraviny a vede se deník potravin, kde se zaznamenává jaké potraviny činí problémy a které nikoliv. Během této metody si vaříte sami, nepoužívate polotovary a vyhýbáte se nezdravým jídlům. Nutné je jíst vše zcela čerstvé.

Vhodnými potravinami jsou například: čerstvé maso a ryby, vejce, rostlinná mléka, ovoce a zelenina, quinoa, rýže, bylinné čaje, olivový olej a arašídové máslo. 

Nejméně histaminu najdete: 

V jablkách, petrželi, brokolici, broskvích, rýžových otrubách, klíčcích mungo, kurkumě, fenyklu, rybách, granátovém jablku, zázvoru, bazalce, sladkých bramborách, cibuli, česneku, kapary, amarantu,mátě, kopřivě, heřmánku, tymiánu a estragonu. 

Zajímavé:  Léky Na Hubnutí Na Lékařský Předpis?

Kvercetin a vitamín C

Hladinu histaminu snižuje kvercetin a vitamín C. Všeobecně však prospívá i vynechání lepku, jenž vyčerpává střeva.

Otrava histaminem – diagnóza, příznaky, léčba

  • Na této stránce naleznete veškeré informace o nemoci Otrava histaminem. Popis nemoci, diagnózu, příznaky nemoci a zkušenosti lidí s nemocí Otrava histaminem.
  • Houbaření se v České republice stalo dlouholetou tradicí přetrvávající dodnes. Řada houbařů pozná bezpečně houby jedlé od těch smrtelně jedovatých, tuto alespoň základní znalost…Více info
    Otrava krve, správně sepse, je velmi závažný zdravotní stav pacienta, kdy dochází k neadekvátní obranné reakci organismu na těžkou infekci. Tato reakce pak vede k poškození životně…Více info
    Histamin je jedním z působků hrajících významnou roli při vzniku alergie. Jak má tedy alergik zacházet s potravinami obsahujícími…Více info
    Otrava krve je nebezpečný stav, kdy dochází k zaplavení organismu bakteriemi nebo jejich toxiny. Ty se dostanou do krevního řečiště a spolu… Více info
    Celá řada lidí si alespoň jednou za život protrpí otravu jídlem. Výskyt otrav z jídla způsobených bakteriemi a viry stále stoupá: v roce 1994 byl například jen v Anglii a Walesu hlášeno asi 87 000 případů (v roce 1992 pouze 65 000). Přitom se odhaduje, že asi desetkrát tolik jich není hlášeno vůbec. V následujícím článku so dovíte, jaká rizika vám hrozí a jak správně zacházet s potravinami.Více info
    Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Více info
    Předávkování může být náhodné nebo úmyslné. Malé děti občas spolykají nalezené tabletky v rámci své zvídavosti, jedinci s narušenou…Více info
    Kvůli smaženici nebo nakládaným houbám neleníme a vyrážíme pročesávat hvozdy naší země. Avšak nezkušeným jedincům se toto hobby…Více info
    Mnohý kov může způsobit otravu, a otrava, pokud není příliš pokročilá, se dá účinně léčit. Někdy podáním jedu v homeopatické potenci.Více info
    Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem… Více info
    Komerční prezentace: Meningitida neboli zánět mozkových blan, patří mezi nejzákeřnější dětská onemocnění. Je to dáno zejména tím, že si její počáteční příznaky můžeme lehce splést s běžným nachlazením.Více info
  • Dobrý den, existují po požití neuvařených fazolí (které obsahují http://www.wikiskripta.eu/index.php/Phytohaemagglutinin) i jiné následky než je otrava? Například něco dlouhodobého. Děkuji a přeji hezký den. Dobrý den, otrava PHA(Phytohaemagglutinin) se projeví 1 až 3 hodiny po jeho požití nevolností a zvracením,… Více info
    Dobrý den, jsem ve 38+2tt a včera jsem byla u zubaře. Dostala jsem novou, čerstvou plombu, takovou tu stříbrnou, vyrobenou z amalgámu nebo z čeho se to dělá. Dnes jsem zjistila, že jsem ji omylem celou spolkla. Zajímá mě jestli nemůže plomba v mém trávicím traktu nějakým způsobem uškodit miminku, respektive… S vyjádřením kolegy Ducháčka se dá souhlasit. Jen dodám, že pokud je amalgam vyroben z modernějšího materiálu… Více info
    Minulý týden nám strejdu odvezli do nemocnice. První za ním byl můj bratr s rodinou, a sdělil nám, že to s ním nevypadá dobře. Chystala jsem se do nemocnice s tátou, ale já teď s nachlazením do nemocnice nemohu. Táta jel sám, a u té příležitosti se zeptal ošetřujícího lékaře, jak to se strejdou vypadá…. Ivo, otrava krve je neodborný název pro sepsi. Sepse znamená přítomnost patogenů v krvi, tedy stav, kdy… Více info
    Dobry den, prosim o radu ohledne testovani na tezke kovy. Mam chronickou unavu, vysetreni mam v poradku, na tezke kovy jsem ale nikdy testovana nebyla. Je mozne se nechat testovat bez zadanky od obvodniho lekare? Kde se muzu nechat testovat? Je nejlepsi pro zjisteni analyza vlasu, moci nebo krve? Dekuji! zdravím vás, ano možné to je, zeptejte se přímo v laboratoři jaké metody používají a za jakou cenu, metod… Více info
    Kamarádka se chtěla zabít na předávkování paralenem a nevím kolik toho snedla kolik toho musí snít aby umřela? Zdravím Vás, maximální denní dávka by neměla u dospělého být více než 8 tablet Paralenu, toxická bude… Více info
    Dobrý den dávala jsem tycku k oleandru a dotkla jsem se listů a pak si zapomněla umlt ruce muzu se otrávit pri doteku listů oleandru děkuji lucie Dobrý den, oleandr je prudce jedovatý, v listech, stoncích a květech obsahuje glykosidy (např. oleandrin,… Více info
    Dobrý vecer chci se zeptat omilem jsem snedla hrasek kterej bil postrikamej randapem a druhy den co jsem to snedla mam hrozne strevni potize a zvraceni a bolesty hlavi Dobrý den. Dotaz jste psala 16.6. a na řadu se dostal až nyní 18.6., takže doufám, že problém již máte… Více info
    Dobrý den, dcera (10 let) dnes v poledne snědla malý kousek nepropečeného grilovaného vepřového masa. Kousek, který snědla, byl asi půl centimetru velký a vevnitř nedodělaný, růžový. Mám samozřejmě strach, navíc vůbec nevím, kdy a jak by se případná nákaza projevila. Můžete mi, prosím, napsat, jak velké… Dobrý den, pokud by se jednalo o otravu z potravin, tedy o projev akutní infekce , tak je inkubační… Více info
    Dobry den, vcera jsem byla cely den u znamych v Usti nad Labem. Maji tam vybudovany takovy altan s krbem. Ikdyz je altan ze dreva a zdanlive prudysny, je plne obrostly popinavymi rostlinami a to prudysnost znacne omezuje. Stravila jsem vcera uvnitr jen s malou pauzou na toaletu temer 9 hod. Starala… Dobrý den, skutečně by se mohlo jednat o otravu oxidem uhelnatým ve špatně větraném altánu při dlouhém… Více info
    Dobrý den , Mohu se zeptat po jaké době by se projevila otrava krve ? A takzvaná "červená čára " směrem k srdci se dělá u poranění vždy,nebo nejde o běžný příznak otravy nebo se projevuje až později v průběhu ? Děkuji za rychlou odpověď, Doplnění informací: děkuji… Dobrý den Předpokladem vzniku sepse je přítomnost infekčního ložiska někde na těle, či v těle. K rozvoji… Více info
  • Histamin

    K čemu se vyšetření používá? Kdy je vyšetření požadováno?Co výsledek vyšetření znamená?Další informace v souvislosti s tímto vyšetřením?

    K čemu se vyšetření používá?

    Histaminový test je užitečným ukazatelem aktivace mastocytů. Tento test může pomoci k potvrzení diagnózy anafylaktické reakce nebo může přispět k diagnostice mastocytózy, vzácné skupiny chorob charakteristických nadprodukcí mastocytů.

    Anafylaxe se obvykle diagnostikuje klinicky, ale stanovení histaminu a tryptázy může potvrdit anafylaxi jako příčinu akutních příznaků. To platí zvláště při opakovaných příhodách nebo neurčité diagnóze. Vzorek pro histaminový test se musí odebrat rychle po začátku příznaků.

    Pro vyšetření tvorby histaminu za delší časové období může být namísto krevního testu požadováno stanovení histaminu ve vzorku moči sbírané po 24 hodin. V některých případech se místo histaminu může v moči měřit koncentrace jeho metabolitu N-methylhistaminu.

    K diagnostice mastocytózy nebo chorob s aktivací mastocytů se někdy vedle histaminového testu požaduje tryptázový test. Kožní mastocytóza se typicky projevuje jen kožními problémy, hlavně vyrážkou. Pacienti se systémovou mastocytózou však mohou být postiženi anafylaxí a s ní spojenými příznaky.

    Kdy je vyšetření požadováno?

    Vyšetření histaminu není požadováno často. Anafylaxi lze obvykle diagnostikovat bez vyšetření histaminu nebo tryptázy a mastocytóza je vzácné onemocnění. Histaminový a tryptázový test je občas požadován při symptomech připomínajících anafylaxi, zvláště když je diagnóza nejasná a příznaky se opakují.

    Mezi symptomy anafylaxe patří:

    • obtížné dýchání, sípání,
    • zrudnutí
    • svědění kůže, často viditelná kopřivka,
    • závratě,
    • nízký krevní tlak,
    • otoky hrdla, tváře, jazyka a očí.
    • Mnohé tyto příznaky bývají i při jiných stavech.

    Vyšetření může být také požadováno, když má lékař podezření na mastocytózu nebo chorobu s aktivací mastocytů.

    Lidé s těmito chorobami mají mnoho známek a příznaků jako pacienti se závažnými alergiemi, ale bez specifického vyvolávajícího momentu, jako je požití určitého jídla (např. burských oříšků) nebo bodnutí včely.

    Pacienti se systémovou mastocytózou mívají příznaky peptického vředu, chronický průjem, bolesti kloubů, zvětšená játra, slezinu a mízní uzliny a na kůži bývá vyrážka nebo typické zarudnutí a ojedinělé nebo četné puchýře.

    Co znamená výsledek vyšetření?

    Akutně zvýšené koncentrace histaminu a/nebo tryptázy u osob s příznaky anafylaxe jsou silným důkazem podporujícím tuto diagnózu.

    Nezvýšené koncentrace histaminu mohou znamenat, že pacientovy příznaky mají jinou příčinu, nebo že vzorek nebyl odebrán ve správném čase. U anafylaxe koncentrace histaminu v krvi rychle stoupá a klesá k normě za 30 až 60 minut.

    Když se vzorek odebere pozdě, může být výsledek v mezích normy. Provádí-li se současně tryptázový test, lze jeho výsledky porovnat s histaminovým testem.

    Koncentrace tryptázy roste i klesá pomaleji a vrcholu dosahuje za 1 až 2 hodiny od začátku příznaků.

    Jestliže při správně načasovaném odběru vzorku není koncentrace histaminu ani tryptázy zvýšena, je diagnóza anafylaxe málo pravděpodobná. Pacient však může mít anafylaxi bez zvýšeného histaminu, a proto nelze tuto diagnózu vyloučit pouze na základě negativního výsledku testu.

    Zvýšené koncentrace histaminu a/nebo N-methylhistaminu ve vzorku moči sbírané 24 hodin svědčí pro příhodu spojenou s aktivací mastocytů. U pacienta s příznaky mastocytózy tuto diagnózu podporují přetrvávající vyšší koncentrace histaminu a/nebo tryptázy. Potvrzena však musí být ještě dalšími testy.

    • Další informace související s tímto vyšetřením
    • Koncentrace histaminu může být zvýšena při jakékoliv aktivaci mastocytů a naopak celou řadou látek lze uvolnění histaminu zabránit.
    • Za nejběžnější příčinu anafylaxe se považuje alergická reakce na potraviny.

    U některých osob se objevují příznaky podobné histaminu, jako jsou zarudnutí, kopřivka, bolesti hlavy, průjem, apod., po požití jídla bohatého na histamin. Histamin se nachází v různých potravinách, zvláště takových, které „zrají“, např. v sýrech, víně a zelí. Příznaky mohou být vyvolány také požitím alkoholu nebo léků, které buď podporují uvolnění histaminu nebo blokují jeho metabolismus.

    Vzácně se může otrava histaminem vyskytnout po požití zkažené ryby (např. tuňáka nebo makrely), v níž se pomnožily bakterie produkující histamin. Tato otrava z makrelovitých ryb způsobuje bolesti hlavy, zrudnutí, pocení, zvracení a průjem.

    Také některé gastrointestinální karcinoidy (vzácné nádory trávícího ústrojí) produkují množství histaminu.

    Trápí vás histaminová intolerance? Zjistěte, jak rozpoznat její příznaky a snížit histamin v těle

    Histamin se v organismu vyskytuje přirozeně a zastává v něm důležité funkce. Problém však nastává ve chvíli, kdy se histamin začíná v těle hromadit a způsobuje nepříjemné a někdy až nebezpečné příznaky. Proč se to děje a jak to řešit se dozvíte dále v článku.

    Zajímavé:  NIKO schvaluje očkování proti HPV virům u dívek zdarma – vše o zdraví

    Co je to histamin? 

    Histamin je poměrně jednoduchá organická chemická látka, která se přirozeně vyskytuje v lidském organismu a spolu s tisíci dalšími látkami se podílí na fungování našich buněk a celého lidského těla. Histamin přijímáme z potravin, ale zároveň ho produkují některé naše vlastní buňky. 

    Bílé krvinky si například vytvářejí histamin, protože jim umožňuje procházet přes stěny cév do míst poranění, kde poté dochází k vyvolání zánětu a následnému boji s infekcí. Histamin se také podílí na fungování nervových a svalových buněk, vylučování trávicích šťáv a regulaci krevního tlaku.

    Co je histaminová intolerance?

    Kromě našich vlastních buněk produkují histamin i naše střevní mikroorganismy a histamin je obsažen také v různých potravinách. Za normálních podmínek je množství histaminu v organismu pečlivě regulované pomocí enzymů, které přebytečný histamin rozkládají. 

    Nejdůležitější enzymy, které histamin z těla odstraňují, se nazývají DAO (diamin oxidáza) a HNMT (histamin-N-methyltransferáza). Histaminová intolerance je stav, kdy se histamin v organismu hromadí rychleji, než ho tyto enzymy stíhají rozkládat.

    Jaké jsou příznaky histaminové intolerance?

    Histaminová intolerance (někdy označovaná také jako „potravinová intolerance na histamin“) má velmi širokou škálu příznaků, které jsou zároveň běžné i pro jiné zdravotní komplikace, což komplikuje její diagnostiku. 

    Příznaky histaminové intolerance se objevují rychle, už 20–30 minut po konzumaci potraviny s vysokým obsahem histaminu, a jsou úzce spojeny s funkcemi, které histamin v organismu zastává. Symptomy, kdy se histamin v těle nahromadí, se projevují na pokožce, v trávicím traktu, na regulaci krevního tlaku a také na fungování nervového systému.

    Příznaky histaminové intolerance:

    • zarudnutí pokožky, vyrážky, 
    • kopřivka, svědění, 
    • otoky, lokální záněty, 
    • nevolnost, zvracení, průjem, 
    • nízký krevní tlak, bolesti hlavy,
    • bušení srdce a mravenčení.

    Projevy histaminové intolerance jsou velmi individuální. Lidé, které trápí histaminová intolerance, uvádějí po konzumaci potraviny s vysokým obsahem histaminu v průměru jedenáct různých příznaků.

    Navíc pacienti s histaminovou intolerancí trpí často ještě i sensitivitou na různé potraviny, což stanovení diagnózy dále komplikuje. 

    Diagnostika histaminové intolerance

    Histaminová intolerance má nespecifické symptomy, které se podobají symptomům jiných intolerancí a onemocnění, proto je důležité nediagnostikovat se sám doma. 

    Jelikož si diagnostika histaminové intolerance žádá krevní testy, je pro potvrzení této diagnózy nezbytné navštívit lékaře. Lékař může nejprve vyloučit možnost závažných onemocnění, např. celiakie. Následná diagnostika histaminové intolerance probíhá za pomoci dvoufázového testování krve na množství histaminu a enzymu DAO.

    Co způsobuje histaminovou intoleranci?

    Histaminová intolerance je způsobena nedostatkem enzymu DAO.

    Nedostatek tohoto enzymu, který odbourává histamin, může být zapříčiněn genetickou poruchou,léky,kouřením, nadměrnou konzumací alkoholu, zejména v kombinaci s potravinami bohatými na biogenní aminy a histamin, ale také například zánětlivými onemocněními trávicího traktu. 

    Genetické defekty jsou ve své podstatě změny v kódu naší DNA, které způsobují, že buňky produkují méně enzymu DAO, nebo ho neprodukují vůbec. Tuto poruchu bohužel vyléčit nelze. Další faktory však ovlivnit můžeme a také bychom tak měli učinit.

    Pokud organismus vytváří méně enzymu DAO, můžeme se pokusit množství přijímaného a produkovaného histaminu snížit. Při snížené produkci enzymu DAO trvá organismu odstranění histaminu z těla déle, časem se mu to však podaří, jen mu to musíme usnadnit.

    Léky a histaminová intolerance

    Produkci DAO negativně ovlivňují léčiva chlorochin, kyselina klavulanová, verapamil, cimetidin a negativní efekt má také chemoterapie. Užívání těchto léků tak způsobuje, že se vlivem snížené produkce enzymu DAO hromadí v těle histamin. Mezi látkami, které mohou snižovat produkci DAO, se vyskytují například i vitamín C a vitamín B1. 

    To ovšem neznamená, že pokud nás trápí histaminová intolerance, měli bychom se těmto látkám v potravinách vyhýbat. Přijímat je totiž stále potřebujeme, ale není vhodné je dodávat tělu extra v doplňcích stravy. Kompletní seznam látek naleznete přímo v tabulce výzkumu ZDE.

    Kouření a histaminové intolerance

    Vdechování cigaretového kouře způsobuje v našich dýchacích cestách zánět. Bílé krvinky se podílejí na odstraňování škodlivých látek z plic a při své činnosti produkují histamin ve velkém množství. 

    Histaminová intolerance tak může pro kuřáky představovat náročnější situaci. Zanechání kouření může kromě prevence rakoviny pomoci také uvolnit kapacitu DAO, což umožní jednodušší odstraňování histaminu.

    Alkohol a histamin

    Konzumací alkoholu se histaminová intolerance zhoršuje hned čtyřikrát:

    1. alkohol snižuje tvorbu DAO,
    2. alkohol spotřebovává DAO v rámci látkové výměny,
    3. konzumací alkoholu se zvyšuje propustnost střevní stěny a zvyšuje se i vstřebávání histaminu vzhledem k jeho množství,
    4. histamin se ve vysokém množství nachází ve víně i v pivu.  

    Onemocnění trávicího traktu a histaminová intolerance

    Histamin je obsažen ve velkém množství potravin, za normálních podmínek se z nich však do krve vůbec nedostane. Střevo samo o sobě je totiž důležitým místem produkce enzymu DAO, který přímo ve střevní stěně histamin odbourává. 

    Pokud však střevo nefunguje správně, například v důsledku zánětu, nevytváří dostatek DAO, a tak histamin ve větším množství proniká do vnitřního prostředí organismu. Zánět navíc znamená, že histamin se opět produkuje ve zvýšeném množství.

    Jak snížit histamin v těle?

    Pro zvládnutí histaminové intolerance je základním předpokladem identifikace potravin, které ji vyvolávají. Toho je možné dosáhnout vedením záznamů o konzumovaných potravinách a projevených symptomech. Tyto záznamy je možné dělat do sešitu či si je vést elektronicky, důležité je však záznamy dělat průběžně a nikoliv zpětně. 

    Nejdůležitější informace, které by měly být v těchto záznamech obsaženy, jsou: 

    • čas jídla, 
    • složení jídla, 
    • přibližné množství surovin, 
    • projevené symptomy, 
    • čas, kdy se symptomy projevily,
    • závažnost symptomů (škála 1-10). (ukázková tabulka ZDE)

    Mezi potraviny, které obsahují histamin, patří zdravé i nezdravé potraviny, které mohou vyvolávat příznaky histaminové intolerance. Cílem kontroly histaminové intolerance není definitivně vyřadit všechny potraviny, které obsahují histamin, ale identifikovat vlastní toleranci jednotlivých potravin a snažit se ji efektivně využívat či dokonce svoji toleranci zvýšit. 

    Pokud například vyřadíme z jídelníčku alkohol, zanecháme kouření, eventuálně nebudeme užívat problematické léčivé přípravky, je možné dosáhnout výrazného zlepšení kapacity enzymu DAO, který histamin odbourává, a díky tomu budete moci konzumovat i potraviny, které byly v minulosti problematické. Řešení problému napomáhá i upřednostňování zdravých potravin bohatých na vlákninu, vitamíny a minerální látky. 

    Například v luštěninách, především těch déle skladovaných, se sice může histamin nacházet ve vyšší míře, avšak zároveň platí, že luštěniny pomáhají snižovat zánět v organismu a podporují rozvoj zdravé střevní mikroflóry. Tím luštěniny pomáhají snížit zánět ve střevě a obnovit produkci DAO v něm. Přestože luštěniny mohou být zdrojem histaminu, přispívají zároveň i k řešení problému. 

    Naopak alkohol a uzeniny jsou zdrojem histaminu a zároveň aktivně problém histaminové intolerance zhoršují.

    Proces léčby histaminové intolerance by měl z dlouhodobého hlediska vést k co nejzdravější a pestré stravě, bohaté na celistvé rostlinné potraviny, s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Tato strava totiž pomáhá uzdravit střevní mikroflóru a zároveň pak i samotné střevo působí protizánětlivě, což představuje jeden ze způsobů, jak snížit množství histaminu v těle. 

    V čem je histamin obsažen?

    Obsah histaminu v potravinách kolísá a ani míra, v jaké je histamin tolerován u různých lidí, není stejná. Potraviny, které obsahují histamin v nejvyšší míře, jsou ty s vysokým obsahem živočišných bílkovin, které byly dlouho skladované, a také potraviny fermentované pomocí mikroorganismů. 

    Zmíněné potraviny mohou totiž obsahovat nejen histamin, ale také další biogenní aminy (putrescin, kadaverin), které – stejně jako histamin – spotřebovávají enzym DAO. Následující seznam potravin zdaleka není kompletní a ani dokonalý, jelikož se údaje při různých měřeních liší.

    Potraviny a histaminová intolerance

    Mezi potraviny s potenciálně negativním vlivem na průběh histaminové intolerance patří:

    • ryby, výrobky z ryb a plody moře, uzeniny (salámy, šunky, klobásy atd), zrající sýry;
    • pivo a víno, nejsou vhodné ani další alkoholické nápoje;
    • špenát, rajčata, lilek;
    • citrusové plody, papája, ananas, švestky, kiwi a banány;
    • nakládané a konzervované potraviny (např. kyselé zelí, hotová jídla);
    • dlouho skladované ořechy a luštěniny;
    • čokoláda a kakaové produkty;
    • seitan, ocet, sladkosti a slané pochoutky s umělými barvivy a konzervanty;
    • černý a zelený čaj, energetické nápoje, maté;
    • benzoany, sulfidy, dusitany, glutamát, potravinářská barviva;
    • kynuté pekařské výrobky.

    Mezi potraviny s potenciálně neutrálním či pozitivním vlivem na průběh histaminové intolerance patří:

    • čerstvé ovoce kromě citrusů a ostatního výše zmíněného ovoce a přezrálých plodů;
    • čerstvá zelenina s výjimkou špenátu, rajčat a lilku;
    • obiloviny (těstoviny, jáhly, rýže, nekynuté pekařské produkty…);
    • čerstvé živočišné potraviny (maso, vejce);
    • oleje a bylinky;
    • ovocné džusy s výjimkou citrusových;
    • bylinné čaje.

    Co je antihistaminikum? 

    Antihistaminika jsou látky, které blokují histaminové receptory v organismu, zabraňují účinku histaminu a v některých případech blokují jeho tvorbu. Antihistaminika tak sice neodstraňují histamin z organismu, mohou však přinést úlevu při závažných či nepříjemných příznacích, kterými se histaminová intolerance projevuje.

    Jaká přírodní antihistaminika známe?

    Quercetin (kvercetin)

    Quercetin patří z volně prodejných přírodních látek mezi nejúčinnější antihistaminika. Quercetin je přírodní flavonoid, který se v přírodě běžně vyskytuje například v ovoci a zelenině.

    Účinkem quercetinu se snižuje produkovaný histamin a také produkce dalších prozánětlivých látek. Díky tomu může quercetin tlumit příznaky histaminové intolerance.

    Z přírodních látek tak quercetin představuje nejlepší antihistaminikum.

    V našom e-shope nájdete produkty s obsahom kvercetínu v kategórii Quercetin.

    Černucha setá (černý kmín)

    Předběžné výzkumy naznačují, že látky obsažené v semínkách černuchy seté, takzvaného černého kmínu, mohou mít antihistaminové účinky.

    Další výzkum je v případě černého kmínu stále nutný, jde však o obecně zdravou potravinu s potenciálem terapeutických účinků pro řadu onemocnění. Černuchu setou je možné koupit ve formě celých semínek nebo jako olej z černého kmínu.

    Jaké má olej z černého kmínu účinky přímo na histaminovou intoleranci však zatím nevíme.

    Probiotika a histaminová intolerance

    Probiotika dokáží mírnit zánět ve střevě a představují jeden z nástrojů, jak snížit hladinu histaminu v těle a zabránit tomu, aby histamin pronikl z potravin do organismu. Některé probiotické mikroorganismy však produkují histamin či jiné biogenní aminy, a proto – pokud trpíte histaminovou intolerancí – není vhodné probiotické potraviny konzumovat. 

    Kmeny mikroorganismů v probiotických přípravcích jsou vybírány výrobcem podle toho, na co je konkrétní přípravek určen. Při histaminové intoleranci je proto důležité si vybírat výlučně přípravky specificky určené pro osoby s histaminovou intolerancí.

    Autor:Bc. Radek Látal, DiS., veganský výživový poradce

    Zdroje informací:

    1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562/

    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/

    3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6885995/ 

    4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448073/ 

    5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312833/

    6. https://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/the-food-list/

    7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7501064/

    8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6194640/

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector