Slezina – Vše o zdraví

Elementem pozdního léta je v čínském pentagramu Země. Reprezentuje zralost, rovnováhu Jin a Jang, ženského i mužského prvku. Energie směřuje dokola do všech směrů a vede k zamyšlení nad naším dalším směřováním.

 Element Země se objevuje i jako přechodové a vyrovnávající období mezi ostatními elementy ročního cyklu. Mezičas trvající většinou 14 dnů harmonicky převádí jedno roční období do druhého. Slezina - Vše o zdraví Tip Období pozdního léta má pomoci přeladit se z bujarého Jang léta do malého Jin podzimu. Nese se ve znamení pozvolného zklidnění, útlumu a směřování dovnitř. Převeďte i vy svoji pozornost z okolního světa sami na sebe. Dopřejte si čas relaxace a uvolnění.

Podle TČM je element Země středobod všeho

V Zemi vše vzniká, uchovává se i zaniká. Je hlínou, ze které se vše rodí, z jejích plodů člověk čerpá, žije a do ní zase vše vrací. Element Země je spojený se žlutou barvou, jako symbolickým ekvivalentem dozrávání úrody, sklizně a žní.

Slezina - Vše o zdraví

  • vnitřní stabilita
  • koncentrace
  • přiměřená obezřetnost
  • selský rozum
  • péče o sebe samého i o jiné
  • zdravé a silné trávení

Elementu Země náleží orgány, které řídí trávicí proces v těle. Jsou jimi slezina a její párový orgán žaludek. Slezina společně se slinivkou tvoří jeden energetický celek, který vše pohání.

Má na starosti řízení metabolismu potravy, přeměnu na energii a její následný transport do celého těla. Žaludek pak funguje jako taková strojovna, ve které se proměny potravy prakticky dějí.

Orgány slezina/slinivka a žaludek jsou na fyzické rovině považované za základní pilíř našeho celkového zdraví. V psychické rovině ukazují, jak dokážeme strávit vše, co nás v životě provází.

Slezina - Vše o zdraví

Podle TČM je slezina prvek středu našeho těla a tvoří jeho stabilitu. Proto se na každé disharmonii organismu svým způsobem podílí právě orgán sleziny. Je považovaný za jakousi hnací sílu celého trávení. Uchovává v sobě poporodní esenci získanou z potravy a tekutin a dál ji rozvádí do těla. Tato esence pak vyživuje a doplňuje krev.

Tip Vstávejte, jezte, sportujte, zatěžujte mysl, relaxujte a choďte spát pokaždé ve stejný čas. Slezina vám za to bude vděčná.

Režim stravování podle TČM se oproti našim západním zvyklostem liší. Východní medicína doporučuje jíst ve 2 až 3 porcích denně, aby měl orgán sleziny čas na trávení, regeneraci a posílení své energie čchi.

Při častější stimulaci k trávení se energie sleziny postupně vyčerpává. Kromě nepravidelnosti slezinu oslabuje i nevhodné jídlo a jedení ve spěchu. I tady ale platí, že u každého by měl být stravovací režim individuální.

Jiné doporučení bude pro člověka v plné síle a zdraví, jiné pak pro toho, koho trápí zdravotní neduhy.

  • poruchy trávení, nadýmání
  • bolesti v levém podžebří
  • slabá imunita a anémie
  • diabetes, alergie na potraviny
  • nechutenství a naopak sklony k přejídání
  • nezřízené chutě na sladké
  • zpomalené trávení, obezita
  • ochablé svaly a malá fyzická výdrž
  • závratě i zatmění před očima
  • časté bušení srdce
  • opakující se afty a opary
  • paradentóza a záněty dásní
  • nekonečné přemítání a hloubání
  • vztahovačnost a podezíravost
  • žárlivost
  • sebelítost
  • neschopnost odpouštět
  • pitvání se v obavách
  • zaostávání v minulosti
  • utkvělý strach z budoucnosti
  • poruchy soustředění a učení
  • špatná paměť a vyjadřování
  • neustálé myšlenky na jídlo
  • těžké sny a pocity padání ve snu

Tip

Každý orgán je vnímaný jako jakýsi okruh, který řídí a v němž se projevuje. V případě sleziny TČM mluví o projevech ve svalech, na rtech, v ústech i slinách, v krvi, chuti a kondici trávení. V emoční rovině se projevuje starostlivostí a přemýšlením.

Slezina - Vše o zdraví

Žaludek se podílí na procesu trávení a je podle TČM párovým orgánem sleziny. V žaludku se vše zpracovává. Mechanicky a za pomoci trávicích enzymů i kyseliny chlorovodíkové přeměňuje potravu na energii, odděluje čisté od kalného. Čisté směřuje do sleziny, která pak dál rozděluje energii do celého těla. Kalné putuje do střev a vyloučí se z těla ven.

  • bolesti a křeče v žaludku po jídle
  • reflux a pálení žáhy
  • nechutenství
  • nadýmání
  • žaludeční vředy
  • zvýšená kazivost zubů
  • paradentóza
  • drobné krvácení dásní

Co nám o slezině a žaludku napoví orgánové hodiny?

Aktivita žaludku vrcholí mezi 7. a 9. hodinou a k poklesu dochází mezi 19. a 21. hodinou. Ideální je vydatně snídat a večeři si dopřát nejpozději před sedmou večerní, aby ji žaludek před spaním zvládl bezpečně strávit.

Aktivita sleziny vrcholí mezi 9. a 11. hodinou a klesá mezi 21. a 23. hodinou. Dopoledne si proto můžete s klidným svědomím dopřát i něco hříšně sladkého. Slezina si v tom čase s větší náloží sladké energie v pohodě poradí.

Tip

Země nám dává přirozeně sladké potraviny jako jsou obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce. Nasládlá chuť přirozených potravin harmonizuje slezinu i celé trávení.

Přemíra sladkostí a cukru naopak slezině škodí. Sladká chuť je termicky neutrální a ideálně doplňuje jídelníček v kterémkoliv ročním období.

Celozrnné obiloviny, luštěniny a zelenina by měly být součástí téměř každé porce jídla, ovoce pak jen občas, pro zpestření.

Vyhněte se smaženému a příliš kořeněnému jídlu, pokrm by měl být jednoduchý a jemné chuti. Slezina si nehoví v přílišném vlhku. Nekonzumujte proto ve větším množství potraviny, které vlhkost v těle zvyšují. Vyřaďte z jídelníčku sladkosti, cukr a bílou mouku.

Omezte i mléko, mléčné výrobky, tuk, pečivo a těstoviny. Nevhodné je i velké množství syrové zeleniny, ovoce a ledových nápojů. Nejvhodnější tepelnou úpravou je blanšírování, krátké vaření a restování.

Co naopak slezina i celé trávení v elementu Země uvítá, je střídmost v jídle nebo postění.

Slezina - Vše o zdraví

  • Obiloviny a luštěniny: oves, ječné kroupy, slzovka, jáhly, pohanka a amarant, cizrna, kukuřice, quinoa, všechny druhy a barvy celozrnné a natural rýže (jen lehce povařené); čočka, fazole, mungo fazolky, hrách
  • Zelenina: všechny druhy přirozeně sladké zeleniny, blanšírované, krátce vařené nebo pečené – dýně, cuketa, mrkev, kořen petržele, batáty, topinambury, čekanka, kapusta, hlávkové a čínské zelí, brokolice, lilek
  • Koření: koriandr, petržel, majoránka, saturejka, oregano, fenykl, římský kmín, pískavice, muškátový oříšek, vanilka, lékořice, skořice, zázvor
  • Ovoce a ořechy: hrušky, sladká jablka, banány, maliny, žlutý meloun, hrozny, rozinky, mandle, vlašské ořechy
  • Maso: dušené a v menším množství – kuře, králík, slepice, kohout, krůta, bílé ryby

Tip

Trávení začíná v ústech, kudy prochází energie orgánu sleziny. Jeho tělesnou tekutinou jsou pak sliny. Ty obsahují důležité enzymy, které proces trávení správně nastartují.

Protože opakování je matka moudrosti, hodí se říci: každé jídlo pořádně rozžvýkejte a nehltejte. Na slinách se zpětně projeví kondice celého trávení. Přemíra vlhkosti v těle vytváří husté a lepkavé sliny.

Zajímavé:  Léčba oparu - Vše o zdraví

Při oslabení energie sleziny pak dochází k nadměrnému slinění.

Chybějící sebeláska, točení se v kruhu, vracení se do minulosti, nepřiměřený strach i obavy z budoucnosti, přílišné hloubání a přemítání… To vše nedělá zdraví dobře. 

Slezina - Vše o zdraví

I z pohledu západní medicíny se některé neduhy, jako třeba žaludeční vředy, z části přisuzují úzkostem. Kdo se v myšlenkách a starostech utápí dlouhodobě, nezřídka se u něj dostaví pocity nervozity, úzkosti a svíravého žaludku. Jde o začarovaný kruh, kdy špatná kondice trávení a střevního mikrobiomu podílí nejen na fyzickém zdraví, ale i na psychice.

Užívejte si teplé sluneční paprsky a příjemně vlahý vítr babího léta. Věnujte svůj čas procházkám na čerstvém vzduchu, meditacím a rozjímání.

ŽALUDEK, SLEZINA

Úvod » DLE ORGÁNŮ » ŽALUDEK, SLEZINA

Lidský žaludek je rozšířená část trávicí trubice, která navazuje na jícen a z druhé strany z něj vychází dvanáctník.

Jedná se o svalový vak uložený v dutině břišní pod levou klenbou brániční mezi slezinou a játry. Jeho tvar a velikost se mění v souvislosti s jeho naplněním a polohou těla.

Obecně však má tvar zahnutého vaku s levým konvexním a pravým konkávním okrajem (zakřivením) :

Funkce žaludku je:

  • Mechanická: zpracovává stěnami žaludku potravu
  • Chemická: působení enzymů – např. pepsin štěpí bílkoviny a lipáza štěpí tuky. Sacharidy se v žaludku neštěpí, protože jsou částečně rozštěpeny ptyalinem v ústech.

Produkce žaludeční šťávy: 1,5-2 litry denně (záleží na množství a složení potravy). Složení šťávy: voda, enzymy, chymozin u dětí, chlorovodík, pepsin, gastrin, mucin.

Slezina je orgán nacházející se u téměř všech savců. Má podobnou strukturu jako velká mízní uzlina a funguje zejména jako krevní filtr. Není k životu bezpodmínečně nutná.Slezina má několik funkcí. Je článkem imunitní obrany organizmu.

Dochází v ní k syntéze protilátek. Slouží také jako krevní filtr s velkým množstvím makrofágů. Ty pohlcují a destruují poškozené nebo zanikající erytrocyty, leukocyty, bakterie a další materiál. Podílí se na recyklaci železa. Funguje jako rezervoár krve.

Ve slezině se normálně objevuje krvetvorba ve fetálním období. Po vytvoření funkční kostní dřeně tvorba krvetvorných elementů ve slezině zaniká a objevuje se teprve, když je v organizmu krvetvorných elementů málo.U zdravých lidí by slezina neměla přesáhnout levý žeberní oblouk.

Tím pádem není při pohmatu břicha prokazatelná.

Řadit podle  Názvu Ceny Vzestupně Sestupně Výrobce  Vše Slezina - Vše o zdraví Slezina - Vše o zdraví Slezina - Vše o zdraví Slezina - Vše o zdraví Slezina - Vše o zdraví Slezina - Vše o zdraví

Slezina a žaludek- léčba, dieta, popis funkce, vhodná a nevhodná strava, projevy nemoci a očista

Zvedněte si náladu našimi vtipy. Slezina - Vše o zdraví

Slezina je jedním z významných obranných míst těla. Oslabenou slezinu poznáme okamžitě na mandlích. Slezina reaguje při všech infekčních chorobách, nemocech krve a jater, při sebemenším rozladění organismu. Její správná funkce podporuje aktivitu a život. Slezina zachycuje unavené červené krvinky a je filtrem lymfy – zachycuje potravinářská barviva a chemii, zachycuje také naši zlobu a nešvary.Její stav ukazuje naši sympatii k lidem, přírodě, zvířatům, rostlinám. Pokud vše soudíme, hodnotíme, o vše se staráme a nad každým se rozčilujeme, poškodíme si tento měkký a citlivý orgán a nakonec, víte, jak často dochází k úrazům a nehodám s natržením sleziny, pak dojde k jejímu odstranění a protože nic není náhoda, půjde o krátké a velmi silné pročištění. Pokud je poškozená slezina, shromážděné negace musí být pročišťovány tělesným trápením a ztrátami. Nikdy nikoho nesuďte a nekritizujte, přistupujte k lidem se sympatiemi a pochopením.

Léčivá formulka sleziny

Mám se rád a nahlížím na vše kladně. Souhlasím se vším svým nynějším konáním. Nedělám nic proti sobě. Důvěřuji, že průběh života bude pro mne příznivý. Jsem v bezpečí. Všechno je v pořádku.

Slezina pouhým okem

Slezina je veliká asi jako lidská pěst, cca 11 x 8 cm. Její tvar se podobá kávovému zrnu, ale na rozdíl od něj má slezina fialovou barvu a není tak tvrdá.

Na povrchu ji kryje hladké vazivové pouzdro. Do sleziny v oblasti tzv. hilu vstupuje slezinná tepna a vystupuje slezinná žíla.

Uvnitř je slezina vyplněná červenou a bílou pulpou (pulpa je houbovitá dřeň).

Kde se nachází slezina

V lidském těle je slezina uložena pod levým žeberním obloukem, hluboko při páteři, těsně pod brániční klenbou. Za normálních okolností není hmatná. Zespoda se slezinou sousedí levé ohbí tlustého střeva, z pravé strany je slezině nejblíže slinivka břišní a žaludek. Zleva je slezina kryta žebry.

Jak a k čemu slouží slezina

Slezina je zodpovědná za kvalitu našeho imunitního systému, protože čistí lymfatický systém, odvádí z těla chemické látky a barviva, které jíme spolu s potravinami a podílí se na krvetvorbě tím, že odstraňuje z krve staré červené krvinky.

Slezina slouží pro červené krvinky jako „popelka“, třídí zdravé od poškozených. Poškozené krvinky se totiž nedokážou prodrat trámčinou červené pulpy, zachytí se v ní a zanikají. Pro lidský plod je slezina orgánem krvetvorby.

Podílí se na tvorbě a dozrávání některých druhů bílých krvinek a na tvorbě protilátek.

Když nefunguje slezina

Může být zdrojem bolestí v levém podžebří, kde je slezina uložena, a to tlakového charakteru, někdy však i píchavých či vystřelujících do levého ramene, pokud ve zvětšené slezině dojde k nedokrvení části tkáně nebo naopak k zakrvácení v důsledku křehkosti zbytnělého orgánu.

V levém podžebří trochu níže níže může bolet taky „kíla“ žaludku při každodeních, déletrvajících refluxech jídla do jícnu.

Někdy i výrazně zvětšená slezina nebolí, ale může způsobovat dechové obtíže, jak tlačí zespodu na bránici a omezuje prostor pro dýchající plíce, nebo je příčinou nespecifických břišních potíží, které můžeme označit jako „břišní dyskomfort“ – pocity plnosti v žaludku, nemožnost požití větší porce jídla, nevolnost, ale i krvácení z nosu atd. Výrazně zvětšená slezina pak může omezovat odtok žilní krve z oblasti břicha a způsobit nahromadění tekutiny v dutině břišní, tzv. ascites. Zvětšení jater nebývá tak výrazné, ale i ono může být zdrojem bolestí v pravém podžebří, kde jsou játra uložena. Slezina se zvětšuje také při městnání krve a některých chorobách krvetvorby, jako je např. leukemie, Hodgkinův lymfom, pravá polycytémie, a jater, např. při hepatitidě, infekční mononukleóze či jaterní cirhóze. Krvácení z nedostatku destiček může mít charakter krvácení do kůže v podobě malých červených teček, zvaných petechie, či větších prokrvácených skvrn, dále pak v podobě snadné nebo samovolné tvorby modřin (tzv. hematomů). Rovněž se objevuje slizniční krvácení v podobě krvácení z nosu, z dásní či např. přítomnosti krve v moči buď viditelné okem nebo zjistitelné mikroskopickým vyšetřením.

Zajímavé:  Léčba Horních Cest Dýchacích?

Onemocnění sleziny bývají doprovázena únavou

Jakákoliv nemoc, př. kandidóza, způsobuje poruchy funkce jednotlivých orgánových okruhů. Některé orgánové okruhy mohou být postiženy více, jiné méně. Při velkém postižení (tj. oslabení) určitého orgánového okruhu se u pacienta objevuje většina symptomů a potíží, které jsou pro oslabení tohoto orgánového okruhu typické, při malém oslabení se jich objevuje jen málo.

Čínská medicína

Představme si pentagram, energetickou růžici ( dřevo, oheň, země, kov a voda ). Každý element této růžice je reprezentován dvěma orgány. Jeden z nich je plný a druhý dutý.

Příklad: Dřevo je zastoupeno játry a žlučníkem, oheň zase srdcem a tenkým střevem a konečně země reprezentují slezina, slinivka a žaludek. Mezi těmito orgány panují vzájemné vztahy funkcí.

Tenké střevo dává energii pro žaludek- je pro žaludek matkou, která svého syna podporuje. Naproti tomu játra, a zejména žlučník, mají na žaludek negativní vliv.

Lékaři čínské medicíny vypracovali systém, pomocí kterého je možno stav oslabeného orgánového okruhu opět posílit, a tím zmírnit nebo odstranit potíže a symptomy spojené s jeho oslabením. V tomto článku se zaměříme na problémy objevující se při postižení orgánového okruhu žaludku a sleziny.

K tomuto orgánovému okruhu řadí čínská medicína kromě žaludku a sleziny ještě slinivku, dvanácterník a také veškeré svalstvo a krev. Smyslový orgán, který je s tímto orgánovým okruhem spojen, jsou ústa, reflektorem (tj.

částí těla, která odráží stav tohoto orgánového okruhu) jsou rty.

Zhoršená funkce okruhu sleziny a žaludku (projevy):

  • únava (je to proto, že slezina je zodpovědná za „výrobu“ energie z potravy)
  • snížená obranyschopnost organismu (zhoršení funkce imunitního systému)
  • problémy se zažíváním (nechutenství, průjmy, hubnutí, nadýmání)
  • poruchy krvetvorby, závratě, mžitky před očima, krvácení (z nosu, podlitiny)
  • těžké, bolící a studené končetiny, ubývání síly, ochablé svalstvo
  • žaludeční a dvanátníkové vředy zahlenění, vodnaté otoky

Ke zhoršení těchto symptomů dochází v chladném a vlhkém prostředí, a také po konzumaci studených potravin, sladkostí a syrového ovoce a zeleniny. Zhoršený stav se objevuje rovněž mezi 7 a 9 hodinou ranní pro žaludek a 9 a 11 hodinou dopolední pro slezinu.

K příznakům oslabení okruhu sleziny a žaludku patří také:

  • nažloutlá barva obličeje,
  • dále velká chuť na sladké nebo naopak odpor ke sladké chuti,
  • a rovněž přílišná hloubavost, zádumčivost a starostlivost.

Dietní Opatření

Zvláště nevhodné je přijímat potravu na večer!!! Jíst tedy minimálně 4-5hodin před spánkem.Jinak potrava stagnuje přes noc v žaludku, kde se ale stále uvolňují žaludeční kyseliny, zbytečně se naleptávají žaludeční sliznice. Tím, že všechny orgány mají klidový režim tedy i játra a žlučník, zanášejí se přijímáním potravy na večer i žlučovody.

Omezit na podzim a v zimě spotřebu syrových potravin a šťáv. Dbát na dostatečný příjem kvalitativně dobrých bílkovin, při velkém oslabení okruhu sleziny a žaludku se alespoň zezačátku doporučuje dělená strava.

Také tabletky škodí okruhu žaludku a sleziny, ať už je to třeba kloubní výživa, nebo podobné syntetické léky nebo doplňky výživy…

Vhodné potravinyPro posílení okruhu sleziny:

  • Jáhly (proso) – při oslabení sleziny je tato obilovina velmi doporučována, je však potřeba ji správně připravit, jinak by byla těžko stravitelná.
  • Slzovka – nová superpotravina na odhlenění a posílení organismu
  • vařené ovoce – hrušky, jablka, švestky, hrozno, angrešt …

Další potraviny pro posílení okruhu sleziny:

  • Pohanka, rýže, jáhly, oves, brambory.
  • Podušené /pečené/ ovoce (nejlépe jablka, mango, banány, meruňky,  broskve, třešně, hrušky, švestky, maliny, jahody, hrozny). občas i čerstvé
  • Vařená nebo dušená zelenina –dýně, špenát, zelí, mrkev, petržel, kedlubny, celer, brokolice, řepa, květák, cukety, zelený salát, cibule, česnek.
  • Luštěniny, fazole, hrách
  • Jedlé kaštany – ohřáté nebo pečené. /hrstka denně vyzdraví bolestivou sleznu/

V omezeném množství

  • Maso drůbeží, jehněčí, hovězí a vepřové (obsahuje železo).

Pro krvetvorbu

  • Listová zelenina, červená řepa i listy z ní, maso, ryby, fazole Adzuki, řasy.

Pro odstranění vlhkosti z těla (otoky, zahlenění)

  • cibule, ředkvičky, česnek, křen, celer, petržel, kopr, houby, ječmen, kukuřice, makrela, sardinky, kuře, majoránka, citrony, vlašské ořechy, pistácie.

Potraviny, které se nedoporučují

  • rafinované cukry a tučné potraviny
  • syrové ovoce a zelenina v zimě a na podzim
  • mléčné výrobky ( okyselují a zatěžují Lymfatický systém, spůsobují hlen )
  • potraviny obsahující lepek ( zamezují vstřebávání vitamínů ve střevech )
  • pšenice
  • droždí
  • pivo
  • káva
  • studené nápoje
  • ovocné šťávy ( obzvlášť z rajčat a citrusů – okyselují organismus ).

Byliny a koření

  • Žen-šen – připisuje se mu obzvlášť léčivé působení na okruh sleziny.
  • Zahřívající koření – skořice, kurkuma, zázvor, kardamom, muškátový oříšek,.
  • Puškvorec – obnovuje trávicí pochody, posiluje žaludek a slezinu, zabvuje zahlenění střev

Důležitá poznámka na závěr

Lékař čínské medicíny doporučí pacientovi opatření na posílení sleziny nejen v případě oslabení přímo tohoto orgánového okruhu, ale také při špatné funkci orgánového okruhu žlučníku a jater. Je to proto, že při špatné funkci žlučníku a jater se zdravotní problémy šíří právě na okruh žaludku a sleziny, takže je potřeba z preventivních důvodů tento orgánový okruh včas posilovat, aby se rozšíření zamezilo.

Dechová cvičení

Nedávno jsme četl knihu Pranajáma – Technika dechu a tam se píše že slezinu lze posílit dechovými cvičeními. Cvičení vypadalo následovně – velmi pomalý nádech, potom rychlý výdech a na stejnou dobu výdechu zadržet dech a zase dokola.

Tím se krátkodobě zvýší koncentrace CO2 v krvi a slezina se tím dá rozpumpovat a dojde ke zvětšení obsahu červených krvinek v krvi. Tato technika se má provádět s minimálním odstupem 2-3h od jídla a může se dělat jak dlouho je libo. Dochází u ní také ke zlepšení nálady a uvolnění endorfinů do krve.

Je to mimořádně silná technika, která hravě předčí i akupunkturu. Zároveň masíruje i orgány dutiny břišní. Má se provádět v sedě a hluboký nádech se má provádět s nafouknutím břicha, tím se posílí i bránice a játra.

Lze ji také doplnit o mentální techniku nasávání světla přes hlavu ze slunce a při výdechu rozjasnění celého těla a záření i přes kůži ven. Více zde.

Zajímavé:  Léčba Infekce Močových Cest Bez Antibiotik?

Pro výpis všech článků z kategorie klikněte zde.

Slezina – střed našeho zdravého vesmíru

Jelikož je Slezina synonymem k trávení, pak její kondici bude v prvé řadě ovlivňovat to, co jíme. Čínská medicína rozděluje způsoby stravování na stravování pro zdravé a pro nemocné.  U nemocných musí strava vyrovnávat nerovnováhy v organismu, nerovnováhy yin a yangu. Tzn.

, že pokud je v organismu chlad (což je Yin), tak ho zahříváme a naopak. Pokud máme chlad ve Slezině, protože jíme stále zmrzlinu, tak cílem bude Slezinu zahřívat např. teplými polévkami. Stravování u nemocných je velmi individuální a závisí na konstituci konkrétního člověka a povaze nemoci.

Z toho jasně vyplývá, že co jednomu pomůže, to druhému ublíží.

Je třeba zdůraznit, že neexistuje ve stravování svatý grál, přestože ho všichni hledají (někteří tedy tvrdí, že ho objevili, a že tahle potravina nebo doplněk stravy pomůže úplně všem a úplně na všechny problémy, ale pohledem tradiční čínské medicíny to prostě není možné.

Není zde prostor, abychom rozebírali různé stravovací léčebné plány, to uděláme někdy jindy).

 Takže jak jíst, abychom Slezinu posílili?

 Nastíním vám v podstatě takový univerzální způsob stravování i pro zdravé lidi (nebo alespoň přiměřeně zdravé).

 Vyhněte se všemu, co Slezinu nesnáší a co ji oslabuje: 

 Nesnáší nepravidelnost a to nejen v jídle, ale v celém životě. Měli bychom pravidelně (ve stejné časy) vstávat, jíst, pracovat, cvičit a chodit spát. Čím více pravidelnosti svému životu dáme, tím bude Slezina šťastnější. Nejdůležitější je samozřejmě pravidelnost ve stravování.

“Je jedno, co budete jíst, hlavně to jezte pravidelně“. Čínští lékaři doporučují jíst 2−3x denně. Najíst se a pak nechat dostatek času Slezině na trávení a na obnovení její energie Qi. Některé současné přístupy radí, pokud chcete zhubnout, jezte každé 2 hodiny. Zčásti je to pravda.

Častým příjmem potravy se rozhýbe metabolismus a začne rychleji spalovat. Mohli bychom říci, že Slezina zintenzivní svoji činnost. Problém ale je, že díky takto intenzivní činnosti se její Qi ještě více vyčerpá. Někdy po týdnu, někdy po několika měsících.

A pak stačí pár nepovedených dní s „junk food“ a jste na vyšší váze, než jste byli na počátku. Prostě klasický jo-jo efekt.

 Mé doporučení zní jíst 2x nebo 3x za den vždy ve stejný čas. A žádné uzobávání mezi těmito jídly. Jen přiměřeně pít vodu nebo slabý čaj. Zároveň vše je nutné přizpůsobit stavu konkrétního člověka. 40 kilová žena s hypoglykémií nemůže jíst jen 2x denně!!! Z tohoto úhlu pohledu není úplně optimální ani dlouhodobý půst. Naopak moderní „přerušovaný půst“ může přinést tělu jisté benefity.

 Nesnáší přejídání se. Je to v podstatě stejný princip, který jsem popisoval výše. Pokud jíme velké porce vydatných jídel, potřebuje Slezina hodně energie Qi, aby nadměrné porce zpracovala. Tím svoji energii nadbytečně vyčerpává. Ideální je jíst do 80 % sytosti.

Po jídle byste stále měli cítit jistý pocit malého hladu. Ale opravdu malého. Nadměrné množství jídla v kombinaci s oslabenou přeměňovací funkcí Sleziny vede ještě k dalšímu jevu, který s nadváhou souvisí. Potrava začíná stagnovat. Prostě se posunuje příliš pomalu. Asi to znáte jako „zpomalený metabolismus“.

A stejně jako kompost na zahrádce se začne zahřívat, stejně tak zpomalený posun začne vytvářet horko v našem Žaludku a to vytváří jev, kterému říkáme „vlčí hlad“. Prostě máme stále hlad. Na jedné straně máme stále potřebu jíst a na druhé straně slabá Slezina potravu pomalu přeměňuje a posouvá.

A to není pro člověka, který chce hubnout, dobrá kombinace.

 Nesnáší vlhkost. Vlhkost, zvláště studenou vlhkost (např. v podobě zmrzliny), která ji vyčerpává a přispívá k tvorbě další nadbytečné vlhkosti.

(To třeba vysvětluje, proč je pro některé ženy koupání ve studené vodě spouštěčem gynekologických výtoků). Typickým příkladem vlhkých a chladných potravin jsou mléčné produkty – mléko, tvaroh, jogurty.

A co teprve ráno studený jogurt vytažený z lednice! Máslo a tvrdé sýry tolik nevadí.

 Nesnáší cukr. A teď prosím znalce čínské medicíny, vyčkejte se svojí kritikou a tvrzením, že „Slezina přeci miluje cukr“. Ano máte pravdu, ale i u cukru platí moje oblíbená zásada přiměřenosti. Slezina potřebuje cukr, protože z něj vytváří energii Qi. Ale není cukr jako cukr. Bílému rafinovanému cukru se říká „zloděj Qi“.

Tento rychlý cukr rozpohybuje aktivitu Sleziny až moc a zároveň ji velmi rychle vyčerpá. Určitě to znáte. Když jste unavení a vyčerpaní, dali byste cokoliv za kousek něčeho sladkého, co vám rychle dodá energii. Bílý cukr to udělá spolehlivě. Pokud budete Slezinu zásobovat bílým cukrem příliš, poměrně rychle ji zahltíte a vyčerpáte.

A Slezina začne vyrábět již zmíněnou patologickou vlhkost, která se začne ukládat v podobě tuku.

 Je to vlastně takový začarovaný kruh, slabá Slezina vyrábí málo Qi a krve. Jsme unavení, cítíme, že rychle potřebujeme rychlou energii. Máme vyloženě chuť na něco sladkého. Dáme si čokoládu. Chvíli se cítíme super, ale po nějaké době jsme na tom hůř, než jsme byli předtím.

A tak pořád dokola. Stejně jako s cukrem je to s bílou moukou. Jsou to v podstatě také rychlé cukry, které Slezinu v konečném důsledku oslabí. Takže myslete na to, abyste Slezině dopřávali „pomalé cukry“, které se dávkují postupně. Ideálně celozrnné pečivo nebo obilné kaše.

 Nesnáší sezení. Musí se hýbat. Při sedavém zaměstnání jdou kila nahoru velmi rychle. Takže doporučuji pohyb – ale opět přiměřený.

Příliš intenzivní pohyb vyčerpá z těla příliš krve a energie Qi a slabá Slezina nestíhá v dostatečně krátké době tento stav obnovit. Ideální je svižná chůze, Taiji nebo jóga.

Ve své ordinaci jsem měl již několik vrcholových sportovkyň, které se v pubertě, kdy dochází k velké spotřebě Qi a krve na růst, příliš vyčerpávaly. Ztratily menstruaci a později nemohly otěhotnět.

 Nesnáší nadměrné přemýšlení. I to ji oslabuje. Máte-li problém, stále o něm přemýšlíte, i to oslabuje Qi Sleziny a oslabená Slezina vás nutí ještě více přemítat. Opět jeden začarovaný kruh.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector