Hořká chuť v ústech – vše o zdraví

Způsobeno je návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, za což může uvolněný jícnový svěrač. Tento svěrač by se měl otevírat, jen pokud jde potrava do žaludku. Když se otevírá i v opačném směru, je to nemoc, které se říká reflux. Pálení žáhy se násobí při obezitě, nošení těsného oblečení, kouření, pití alkoholu a v poloze ležmo.

Hořká chuť v ústech - Vše o zdraví Jak se bránit pálivému pocitu v jícnu?

Přípravky, které jsou určeny proti pálení žáhy, působí různými mechanismy: 

Jedním z nich je neutralizace kyselých žaludečních šťáv. Tyto léky se souborně nazývají antacida. Jsou to sloučeniny vápníku, hořčíku a hliníku, které mají zásadité pH.

Vyrábí se ve formě žvýkacích tablet, které bývají i ochucené, nebo tekutých suspenzí, které účinkují okamžitě. Nevýhodou je jejich krátký a někdy nedostatečný účinek, proto jsou vhodné pouze jednou za čas.

 

Součástí některých tablet je i kyselina alginová, která působí proti refluxu. O refluxu mluvíme tehdy, když kyselý obsah žaludku přechází do jícnu a tam poškozuje sliznici. Léky se užívají po jídle, přibližně 1-2 hodiny. V té době je totiž obsah žaludku nejkyselejší. 

Typické léky jsou:

  • Rennie, 
  • Maalox, 
  • Anacid, 
  • anebo Gaviscon. 

Vhodným dočasným řešením se může zdát užívání sody bikarbony, která funguje na stejném principu. Pokud máte ale žaludeční vředy, může spíše uškodit.

Do mechanismu blokování tvorby kyseliny chlorovodíkové patří dva typy léku.

Léky, které blokují histaminové receptory v žaludku, a tím zabraňují tvorbě kyseliny chlorovodíkové jsou vhodnější, pokud cítíte nevolnost, překyselení a pálení žáhy sporadicky.

Jejich účinek nastupuje přibližně po hodině, ale zato působí delší dobu. Nejlépe účinkují, když se užívají nalačno. Do této skupiny patří volně prodejný lék Ranisan a Famosan.

Mnohem účinnější jsou inhibitory protonové pumpy. Jsou také nejvíce používané. Dávkují se ráno – nalačno jedna tableta a účinek trvá celý den.

Tyto léky jsou vhodné na dlouhodobé užívání a předepisují se při žaludečních vředech a nálezu bakterie Helicobacter pylori. Sem patří i volně prodejné léky Helicid, Apo-Ome, Nolpaza a Apo-Panto.

Z přírodních produktů je to především zázvor nebo bramborová šťáva.  

Nezbytná opatření při častém pálení žáhy

  • Vyhýbejte se jídlům, které zhoršují pálení. U každého člověka to může být individuální. Obecně jsou to rajčata, luštěniny nebo mléčné výrobky.
  • Jezte poslední jídlo 4 hodiny před spaním či ulehnutím.
  • Po jídle se nepředklánějte a nenoste těžké věci.
  • Noste volnější kalhoty

Vše pro trávení

Jak nám prospěje hořká chuť? Díky ní i zhubnete!

Středa, 11. listopad 2015

Slaná, kyselá, sladká nebo hořká – základní chutě všichni dobře známe. A také tu či onu preferujeme. My vás nyní zkusíme přesvědčit, že i hořká chuť má něco do sebe.

Zobrazit fotografii v galerii

Když cokoliv sníte či vypijete, určitá část jazyka na to zareaguje.

Například hořkost vnímáme díky zadní části jazyka a částečně na patře, kdežto kyselost po stranách jazyka, sladkost na hrotu a slanost na přední části hřbetu jazyka.

Ovšem nejde jen o náš pocit – hořká chuť totiž dokáže prospět i vaší tělesné schránce! Na závěr článku vám ještě prozradíme, proč právě díky ní dokážete zhubnout.

Hořká chuť pro dýchací cesty

Odborníci z Pensylvánské univerzity, která se vnímá jako jedna z nejprestižnějších, prováděli zajímavý výzkum. Co zjistili? Stejné receptory jako na jazyku se vyskytují také v horních cestách dýchacích.

A pávě ony reagují na hořké látky tak, že podporují tvorbu hlenu a pomáhají ničit bakterie.

Z toho se dá vyvodit, že receptory pro hořkou chuť v dýchacích cestách patrně patří do imunitního systému, který brání zánětům dýchacích cest.

Léčba bylinkami je známá od nepaměti, a platí to i pro ty, které chutnají hořce. Dokážou totiž čistit játra a žlučník, podporovat imunitu, stimulovat nervovou soustavu a navíc eliminovat únavu, stres, vyčerpání… Zkuste například pampelišku, ostropestřec mariánský nebo hořec. Posledně jmenovaná bylinka ještě působí proti plísním a zánětům.

Vnímání chutí souvisí s čichem, ale podstatná je rovněž skladba pokrmu, jeho konzistence, teplota, vzhled a samozřejmě aroma. A k tomu všemu se naše preference mění s přibývajícími léty. Zatímco na sladké jsme nastavení už od mládí, hořkou chuť dokážeme ocenit v dospělosti. Proto také s věkem roste obliba hořkých nápojů jako pivo nebo fernet.

Podle amerických výzkumů patří mezi nejvíce hořké suroviny ledový salát – zejména červený kadeřavý, dále pomerančová kůra, hořké likéry, tmavá čokoláda a espresso.

Evropské výzkumy jdou do ještě větších podrobností, například univerzita v Lovani definovala stupnici hořkosti od jedné do deseti, přičemž jednička značí menší stupeň hořkosti. Na spodní škále se umístil ledový salát, petržel, ředkvičky a cikorka.

Prostřední místa patří olivám, čokoládě, pivu a ginu s tonikem. Nejvíce bodů získaly grep, tonik a káva a hořké likéry.

Vyzkoušejte kombinace chutí

Jak propojit jednotlivé chutě pro perfektní výsledek? Touto otázkou se zabývají kuchaři i barmani na celém světě. Vytvořit originální mix chutí dokáže například asijská kuchyně, což jste už určitě měli možnost sami poznat.

Zaujalo nás: výraznější chuti dosáhnete, když si k pálivému pokrmu dáte hořký nápoj; obě se vzájemným spojením znásobí.

Mezi nejslavnější hořké nápoje patří pivo a hořkobylinné likéry, jako je fernet. Základ hořké chuti tvoří bylinky (u piva hořkost závisí na jakosti chmele). Hořké lihoviny svůj charakter získávají během macerace neboli louhování.

„Při subjektivním hodnocení hořkosti nápoje se rozlišuje intenzita hořkosti a charakter hořkosti.

Intenzita spočívá v síle prvního vjemu při napití a charakter hořkosti se vyjadřuje dozníváním hořké chuti v ústní dutině po napití,“ vysvětluje Martin Vogeltanz, vrchní barman plzeňské likérky a držitel 3. místa z MS v míchání drinků.

A na závěr tip pro všechny čtenářky, které by rády zhubly: hořké potraviny odbourávají tuky a vyvolávají pocit sytosti (složení a lehce nahořklá chuť způsobuje, že jich sníte méně). Tak se do nich pusťte!

Připravila: redakce Foto: iStock

11. 11. 2015

Pokud míváte ráno nepříjemnou pachuť v ústech, okamžitě jednejte

Stává se že zhřešíme a dáme si na noc pořádnou večeři. V takovém případě nás ranní pachuť nemá proč překvapit: špatně strávená potrava během noci může ráno vyvolat v ústech nepříjemnou pachuť.

Ale co když se vám nepříjemné chutě v ústech objevují pravidelně a stravujete se správně? Stojí za to ověřit si zda nemáte nějaké určité onemocnění, která tento problém vyvolávají. Například, neustále se objevující nasládlá chuť hovoří o zvýšené úrovni cukru v krvi a může být časným příznakem cukrovky!

Nepříjemná pachuť v ústech

Hořká chuť

Hořkost v ústech poukazuje na hromadění se žluči v těle. Znamená to, že játra ji nestíhá zpracovat, může jít io cholecystitidu – zánět, a také jsou možné problémy se žlučovými kanálikmi.Čo dělat? Pijte co možná nejvíce vody, z potravy odstraňte vše mastné, smažené, marinované, i příliš solené.

Pokud vám hořká chuť v ústech zůstává i po těchto změnách, okamžitě se poraďte s lekárom.Príčinou hořké chuti v ústech mohou být také „líné střeva“: stav, kdy se jídlo tráví sdlho a tím pádem v těle stagnuje.Čo dělat? Jezte co možná nejvíce čerstvé zeleniny a ovoce.

Můžete také pít bylinné čaje, které podporují peristaltiku. Použijte přesličku, měsíček, či mátu. A ještě jedna příčina – časté užívání alkoholických nápojů. Z tohoto se chudák játra ucpává!

Co dělat? Vyřadit alkoholické nápoje a také si udělat detox jater. Nezapomeňte na stravu a Omezte příjem mastných a sladkých jídel.

Zajímavé:  Gynekologická laparoskopie - vše o zdraví

Chuť sirovodíku

Snad nejhorší chuť, která na světě existuje! Pokud se vám stává, že v dopoledních hodinách máte v ústech chuť sirovodíku, znamená to, že váš žaludek vyrábí nedostatečné množství žaludeční šťávy. Stává se to při gastritidě nebo nízké kyselosti.

Co dělat? Abyste posílily vylučování žaludečních šťáv, měli byste jíst více kořeněného a smaženého. V žádném případě se však nemůžete přejídat a to hlavně v noci! Pokud máte pocit, že máte problémy s trávením potravy, konzultujte svůj problém s lékařem: on vám může předepsat speciální léky, které vám s touto nepříjemností pomohou.

Slaná chuť

Zajímavý fakt: v našich slinách se nachází mnoho chloridu sodného – soli. Když tělo nemá dostatek vody, všechny tekutiny se zahustí a to včetně slin. Tak vzniká tato zvláštní slaná pachuť v ústech!Sůl v ústech zmizí pokud budete pít alespoň 2 litry vody denně.

S tímto problémem se setkávají hlavně lidé závislí na alkoholu. Pivo a víno z těla odebírají vláhu, hlavně proto máte po pití alkoholických nápojů na druhý den takový žízeň!

Sladká chuť

Sladká pachuť v ústech hlavně ráno je velmi nepříjemný signál.

Znamená to, že v krvi máte zvýšenou úroveň cukru! Cukrovku můžete dostat opravdu kdykoliv, zejména pokud je vaše strava přeplněná sacharidy …Pokud se vám tato chuť objevuje v ústech pravidelně měli byste navštívit lékaře.

Doporučujeme, abyste podrobili testu u endokrinologa a provedli testy! S cukrovkou se není radno zahrávat. Pokud budete všechny časné signály ignorovat, můžete tak zaplatit nejen svým zdravím, ale i životem …

Kyselá chuť

Pokud míváte v ústech kyselou chuť je to příznak zvýšené žaludeční kyselosti. Pokud se kyselina chlorovodíková, která se vyrábí v žaludku na trávení potravy, produkuje ve velkém množství, způsobuje to v ústech nakyslou chuť.

Nejezte mnoho mastného, ​​pronikavým nebo sladkého! Samozřejmě, že ani vyšetření u odborníka vám neuškodí. Lékař vám předepíše léky na snížení kyselosti. Nakyslá chuť v ústech také může být výsledkem poruchy funkce slinivky například po příliš luxusní hostině.

Kovová chuť

Kovová pachuť v ústech poukazuje na parodontóze nebo jiné onemocnění ústní dutiny. Také tyto zvláštní pocity se mohou objevit po otravách těžkými kovy, například rtutí, arsenem, nebo olovem. Podobná chuť se může objevit i jako vedlejší účinek některých léků jako například metronidazola.

Pokud často míváte nepříjemný pocit v ústech po snědení různého druhu ovoce, vypláchněte si ústa sodou. Nepříjemné chuti se zbavíte a vaše sklovina nebude tak trpět!

Kouření je důvod, abyste k zubaři chodili častěji. Pokud kouříte, nepříjemná pachuť se může objevit v důsledku přítomnosti velkého množství mikrobů v ústech.

Stojí za to starat se o své zdraví v maličkostech, abyste pak neonemocněli vážně!

Hořká chuť v ústech – diagnóza, příznaky, léčba

  • Na této stránce naleznete veškeré informace o nemoci Hořká chuť v ústech. Popis nemoci, diagnózu, příznaky nemoci a zkušenosti lidí s nemocí Hořká chuť v ústech.
  • Návaly horka patří mezi nejčastější projevy ženského klimakteria. Jejich nápor se pak ještě zvyšuje v horkých letních dnech. Ženy se… Více info
    Menopauza je obdobím, které dříve či později nastane v životě každé ženy. Méně známý mužský přechod neboli andropauza naopak… Více info
    Nejčastěji lidé trápí chutě na sladké. Kyselé chutě pak považují za jeden z typických příznaků těhotenství. Nejen v tu chvíli však máme chuť na…Více info
    Koupel, lázeň nebo vířivka s příliš teplou mohou být sice příjemnou relaxací, ale ukazuje se, že zároveň mohou vést ke vzniku…Více info
    Zjistili vám diabetes a vy teď nevíte, co máte jíst, zda můžete cukr a jaký typ cukrovky je ten ‚horší‘ a ‚lepší‘. To všechno…Více info
    Dobrý den. Doktor mi řekl, že mám zvětšenou prostatu. Od té doby (ale i dřív) mám pocit, že sex neprožívám s partnerkou tak dobře a… Více info
    Přesto není při tomto onemocnění třeba se úplně vzdávat pohybu. Vždycky je ale nutné přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu,…Více info
    Zvýšená hladina hormonu prolaktinu ovlivňuje velkou část hormonálních pochodů v lidském těle. U žen ovlivňuje například sekreci…Více info
    U devíti z deseti kuřáků trvá neodolatelná touha na cigaretu jen několik málo okamžiků. To znamená, že stačí soustředit pozornost…Více info
    Přinášíme dobrou zprávu pro všechny milovníky této lahůdky. Podle nejnovějších studií bylo zjištěno, že hořká čokoláda hraje významnou…Více info
    Způsobů, jak snížit počet kuřáků a přesvědčit váhající nekuřáky, že na tabáku není nic ‚frajerského‘, bylo vyzkoušeno mnoho. Jedním…Více info
    Léčba drogové závislosti může probíhat různě. Kromě ambulantního řešení lze využít i tzv. pobytovou terapii. Ta je postavena na…Více info
    Pokud hledáte náhražku kávy, tento teplý nápoj vám poskytne jemnou podporu a je mnohem zdravější (a také chutnější) než káva.Více info
    Ne vždy musí život s diabetem vést ke zhoršení milostného života. Přesto podle odborníků trpí poklesem touhy a jinými sexuálními…Více info
    Každý, kdo podstupuje chemoterapii nebo ozařování, se snaží zůstat co nejvíce fit a cítit se během léčby co nejlépe. Úspěch této…Více info
    Každá desátá žena v produktivním věku trpí bolestivou menstruací, bolestí při sexu a pánevními bolestmi. Důvodem je endometrióza,… Více info
    Mdlobě z horka lze předejít ochlazováním a dostatkem tekutin. Tato rada platí pro dospělé i děti, mdloby mohou postihnout kohokoli. ‚Mdloba může být prvním příznakem dehydratace,‘ řekl ČTK dětský lékař Milan Kudyn.Více info
    Slezina náleží k prvku země. Chuť, která je tomuto prvku přiřazena,je sladká. Má-li tedy osoba rozvinutou náruživou touhu po sladkostech nebo je nápadně prudce odmítá, může to být poukaz na prvek země. Hodně lidí na Západě šílí po sladkostech, ale nadměrná spotřeba jedné potraviny, která vede k vyloučení ostatních, je nerozumná, protože pro své zdraví a dobrý zdravotní stav potřebujeme bohatou rozmanitost potravin.Více info
    Nemocní s kardiovaskulárními chorobami by si stále měli uvědomovat, že se při nadměrném horku a nevhodném chování vystavují vyššímu… Více info
    Pylová sezóna v Česku začíná už v únoru. Mnozí pyloví alergici ale netuší, že se jejich potíže mohou projevovat po celý rok. Více info
    Štítná žláza má motýlovitý tvar a nalézá se vpředu na krku. Produkuje hormony thyroxin a trijodthyronin, které jsou distribuovány krví do celého těla. Thyroidální hormony ovlivňují tělní metabolismus, včetně rychlosti spalování kalorií nebo srdeční frekvence. Podle množství produkovaného hormonu člověk přibývá na váze nebo ji ztrácí, cítí se unaven nebo naopak čilý. Činnost žlázy je řízena hormonem thyrotropinem z podvěsku mozkového (hypofýzy).Více info
    Návaly horka patří mezi nejčastější projevy ženského klimakteria. Jejich nápor se pak ještě zvyšuje v horkých letních dnech. Ženy se jim mohou bránit zvýšeným pitným režimem, úpravou stravovacího režimu či vhodným ochlazováním.Více info
    Zajímavé:  Eucerin - vše o zdraví
    Jsou nepříjemné a neestetické; co hůře, mohou být známkou zdravotních problémů s dlouhodobými důsledky. Řeč je o otocích dolních končetin, břicha nebo dokonce plic. Právě ty jsou jedněmi z typických příznaků chronického srdečního selhání, kterým trpí minimálně 15 milionů Evropanů1 a do života vstoupí každému pátému nad 40 let.2 Zásadní rozdíl je v tom, zda jeho nástup člověk zaznamená, anebo nad příznaky mávne rukou a nechá potenciální zdravotní problém postupovat.Více info
    Chuť k jídlu se považuje za nutkavou pouze tehdy, když je naprosto neodolatelná a postižený ji nedokáže vůbec ovládat. Za nutkání k jídlu se však nepovažuje fakt, že vám nějaké jídlo nesmírné chutná nebo že si zničehonic koupíte pamlsek, na který jste v tu chvíli dostali chuť. Nutkavá chuť je totiž nezdolná žádostivost, pro jejíž uspokojení jste ochotni ledacos podniknout.Více info
    Pokud před vás někdo postaví pochutiny všech možných barev, měli byste se mít na pozoru. Autoři nové studie zabývající se na první pohled nepatrnými, ale velice silnými činiteli, které ovlivňují chuť k jídlu, totiž varují, že právě barva podněcuje lidi k přejídání. To může být jedním z důvodů rostoucí míry obezity.Více info
    Barva jídla, osvětlení místnosti, kde jíme, výběr správného stolu v restauraci: vědecké studie zjišťují, jak můžeme za pomoci několika triků omezit příjem kalorií, aniž bychom si to uvědomovali.Více info
  • Dobrý den. Už docela dlouho se mi stává, že cítím hořkou chuť na jazyku. Je to docela nepříjemné. Žáha mě nepálí. Pravidelně užívám Xyzal na alergii. Chtěla bych poprosit o radu, čím by to mohlo být a co s tím dělat. Děkuji Dobrý den, někdy pacienti pociťují nepříjemnou chuť až hořkost při refluxu, nemusíte mít pocit pálení… Více info
    Dobrý den, již 6 dnem užívám antibiotika Fromilid 500 a vždy po užití tablety mám hořkou pachuť v ústech, která časem ustane, ale po další tabletě se opět projeví. Našla jsem si tento nežádoucí účinek v příbalovém letáku, chci se zeptat zda již mohu začít užívat probiotika a jestli se mi to po dobrání… Dobrý den, ano obtíže souvisejí s užíváním antibiotik a po dobrání odezní. Více info
    Dobry den, v poslednej dobe, cca 4 dni sa priatel stazuje, ze mam horku chut vaginy. Predtym to bolo v poriadku, ale brala som antibiotika a chcem sa spytat, ze ci to s tym moze byt spojene. Jedna sa o antibiotika Fromilod 500. Brala som s nimi aj probiotika, ale zjavne nie je nieco v poriadku vzhladom… Doporučím dočasně Fermalac, Rosalgin či Gynoflor, jsou volně dostupné v lékárně. Více info
    Dobrý den vážená paní doktorko, budou to již tři týdny, co jsem ze dne na den začala pociťovat pachuť v ústech, mírně nakyslou, nezmizí ani po vyčištění zubů. Zároveň mám snížené vnímání chutí, sladké (např. čokoláda), je málo sladké, vše mi přijde málo slané, maso, šunka jakoby bez chuti, spíše to chutná… Dobrý den, ve vašem případě doporučuji gastroskopii. Někdy může způsobovat pachuť v ústech nenápadný… Více info
    Dobrý den, mám nejspíš velice neobvyklý dotaz. Už několik dnů cítím neustále v puse jakési banánové aroma nebo banánovou chuť, chcete-li. Čištění zubů nepomáhá a chuť je prakticky stejná v průběhu celého dne, možná trochu silnější při a po jídle, Právě i veškeré jídlo mi chutná banánově. Chtěl bych… Dobrý den Petře, Váš dotaz je skutečně neobvyklý, ale zajímavý, tedy díky za něj. Zeptám se, jak často… Více info
    Dobry den prajem. Potrebovala by som poradit. V auguste minuleho roku mi vyberali mandle. Od vtedy mam stale opuchnute a zahlienene hrdlo zle sa mi rozprava a dycha a asi tak 4 mesiace dozadu sa mi k tomu pridluzila neprestavajuca sladka chut v ustach . ta sladka chut sa uz neda zniest prosim o radu… Dobrý den, je pravda, že toto nejsou běžné komplikace po odstranění patrových tonzil. Doporučovala bych… Více info
    Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jsem 1 týden po trhání osmicek v pravo dole,stále mě bolí (táhne,smyká) v místě vytrhnuté 8-ičky a občasna bolest (pichání,skykání) se oběvuje v místeck 4 a 5 zubu. A v ustech mám občas jakoby sladkou chuť.Je tohle normalni? Děkuji za odpověď. Dobrý den, Vámi popisované obtíže mohou ukazovat na tzv. suchý zánět kostního lůžka. Navštivte proto… Více info
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by to mohla být ústní mykoza? Teď mě skončila po dvou měsících neschopenka. Měla jsem celé dva měsíce 37 – 37,3°C teplotu, která stále přetrvává, bolesti svalů za krkem. Obvodní lékař mě poslal na orl – v pořádku, eeg – v pořádku, neurologie – v pořádku, rtg – břišní dutiny také v pořádku, zubař – v pořádku, g… DD, vemte si xyzal a v lékárně si kupte něco jako kamistad či corsodyl apod. ne plísňová jídla(sýry) může to být i moučnivka i projev alergie Stříteská …Více info
    Dobrý den, mám dotaz. Pociťuji již delší dobu (rok) pálení jazyka – až pobolívá, často je červený (většinou po obvodu)a žlázy pod jazykem jsou zduřelé. Trvá to třeba několik dnů a pak se zas vše zklidní. Po čase se vše opakuje. Je to dost časté. Byla jsem na vyšetření. Mám uzle na štítné žláze (vyšetřeny biopsii – negativní) a pozánětlivý útvar na … Dobrý den, vyzkoušela jste již oddělení ORL? Možné je také nedostatek vitamínů, např. skupiny B. …Více info
    Pěkný den, už delší dobu mám potíže – měla jsem závratě, bušení srdce, rychlé dýchání, černo před očima, nával horka a bolest hlavy. Často jsem musela sesunout k zemi, abych neupadla. Lékař mi řekl, že je to stresem. Doplnila jsem vitamíny a postupně některé příznaky odešly. Setrvává ale tlak na hrudi, občasná neúprosná bolest hlavy a horkost. Teď jsem m… Dobry den, horkost v ustech nelze jednoznacne prisoudit tomu kteremu onemocneni. Nekdy je zpusobena potravinami, nejruznejsimi leky a dost casto take stresem a nemoci. Rozvoj RS s horkosti v ustech muze souviset. Vhodne by bylo doplnit mineraly a vitaminy a zbavit se stresu. U lekare muzete zadat celkovou prohlidku s krevnimy testy. S pozdravem. …Více info
    Dobrý den, všimla jsem si, že když otevřu ústa a podívám se na hrtan, tak tam mám hodně oranžových jakoby vřídků a také mě bolí hrdlo a trošku pokašlávám. Chtěla bych se zeptat, zda je to podle vás něco závažného a měla bych navštívit lékaře. Děkuji … Dobry den Liano, lekare navstvite, muze se jednat o anginu ci infekci kandidou. S pozdravem. …Více info
    Dobrý den, byl mi předepsán lék Klacid 500, jelikož se mi na těle týden po odstranění klíštěte objevila červená skvrna. Hned po prvním užití léku mám stále velmi hořko v ústech. Ráda bych věděla, je-li to běžný jev, kterým je léčba tímto lékem provázena a lék je účinný, a nebo je to nežádoucí účinek a je vhodné lék změnit. Děkuji za odpověď. … Dobry den, jedna se o nezadouci ucinek, ktery je potreba preklenout. S pozdravem. …Více info
    Zajímavé:  Ascaris lumbricoides - vše o zdraví
    Přeji pěkný den, mám prosbu – poslední dobou mám stále hořko v ústech jako z patra. Ať vezmu sladké nebo hořké, ničím to nepřerazím. Jinak jiné potíže nemám, akorát snad už delší dobu mám hleny v dutinách, já to nazývám zadní rýmou. Může to být jako příčina? Děkuji za odpověď, Alemina … Dobrý den Alemino, ano může. Hořkost mimo jiné způsobují také léky. Pokud nějaké berete podívejte co přináší jejich nežádoucí účinky. S pozdravem. …Více info
    Dobrý den. Je to asi týden co mi zubař musel vytrhnout osmičku. Po zubu mi zůstala citlivá otevřená rána v dásní. Zuby si ted cistim skoro po kazdem jidle (jinak 2xdenne) ale je to citlivé místo a špatně se mi čistí. Poslední 3-4 dny mám nepříjemný zápach a chut v ustech. Myslela jsem, že by to mohlo… Dobrý den. Souhlasím s názorem praktické léékařky. Jen doplním- kdyby se zvětšoval otok v okolí rány,… Více info
    Dobry den, uz tak 10 dni mam sladkou chut, az takovou jak hleny, v ustech na horním patre a na jazyku. Je to neprijemne a nepomaha ani vyčištění zubu. S čim to může byt spojene? Děkuji. Paní Michaelo, porucha chuti může být v důsledku infekce s hnisavou sekrecí někde v ústech, dále to může… Více info
    Dobrý večer. Dovoluji si hledat u vás radu a poučení o mých momentálních potížích. Poslední dny – asi 4 – cítím neustále hořkou chuť v ústech. Není to žádná katastrofa, ale je to nepříjemné a navíc se obávám, zda to neukazuje na nějaké onemocnění. Podotýkám, je mi 76 r. a dlouho užívám léky na tlak -… Hezký den Jano, díky za dotaz, pečlivý výčet medikamentů, které užíváte a popis Vašich obtíží. Z léků… Více info
  • Hořkost v ústech je nepříjemný pocit, který patří mezi velmi nespecifické příznaky, které mohou, ale také nemusí signalizovat různé zdravotní problémy, a proto je třeba jej posuzovat…Více info
    Trápí vás nepříjemná kovová pachuť v ústech? Uvažujete, kde se tahle nepříjemná chuť vzala? Důvodů, proč se tahle pachuť může objevit, je mnoho. Řada…Více info
  • Nepříjemná chuť v ústech může mít 9 příčin

    Nepříjemná chuť v ústech může mít 9 příčin. foto: Shutterstock

    Nepříjemná chuť v ústech se může projevit zpětně. Proto bude rozumné si vzpomenout, co jste jedli v uplynulých dnech, jak jste se cítili a v některých případech si také prostudovat zdravotní historii své rodiny.

    Provedeme vás některými z příčin, jež mohou být zodpovědné za nepříjemnou chuť v ústech.

    1. Můžete mít kvasinkovou infekci

    Říká se jí také moučnivka nebo moniliáza a jsou při ní zasažena ústa výsevem bílých teček na krku a jazyku.

    Infekce je způsobená bakterií Candida Albicans, která přirozeně obývá naši ústní dutinu a její populaci reguluje imunitní systém.

    Pokud však váš imunitní systém oslabí, bakterie se může rychle rozmnožit a způsobit infekci. Kromě bílých teček v krku je dalším projevem zvláštní chuť v ústech.

    2. Můžete být těhotná

    Kromě nevolnosti a únavy si velká většina těhotných žen stěžuje, že je trápí nepříjemná chuť v ústech připomínající kov. Stává se to kvůli hormonálním změnám, k nimž dochází při tvorbě nového života.

    Hormony mohou ovlivnit váš čich a chuť do té míry, že začnete nenávidět svůj oblíbený parfém a začnete prahnout po růžičkové kapustě. Ale žádný strach.

    Vše se obvykle vrátí do normálu v průběhu třetího trimestru.

    3. Možná vám chybí zinek

    Pokud váš jídelníček neobsahuje dostatek zinku, pokud jej vaše tělo nedostatečně vstřebává nebo pokud máte jeho nedostatek, možná pocítíte zvláštní chuť v ústech a vědci se stále snaží zjistit, proč tomu tak je. Jedna studie zjistila, že zinek pozvedá hladinu gustinu, což je druh proteinu, který ovládá chuťové pohárky.

    4. Může to být chřipkou nebo běžným nachlazením

    Pokud máte na jazyku hořkou chuť a máte chřipku nebo nachlazení, nemějte obavy, je to normální.

    Obě tyto běžné nemoci podle vědců vyvolávají u imunitního systému stav pohotovosti, v němž je připraven na boj s infekcí produkcí proteinů.

    Tento proces může způsobit, že se projeví hořkosladká, nepříliš nepříjemná chuť v ústech. Infekce se navíc nachází v krku i v nose a kvůli bakteriím způsobujícím chřipku můžete pociťovat zvláštní chutě.

    5. Nepříjemnou chuť v ústech může způsobit cukrovka

    Pokud má vaše tělo potíže s regulací hladiny cukru v krvi, můžete pociťovat zvláštní sladkou chuť v ústech. Výzkum ukázal, že pokud trpíte cukrovkou, pociťujete tyto projevy. Dalším důvodem je, že cukrovka někdy může způsobovat nedostatečnou absorpci zinku a v ústech pak cítíte hořkosladkou chuť.

    6. Mohou to být piniové oříšky, které jste jedli pár dní nazpět

    Vědci ještě stále neobjasnili “syndrom piniových oříšků”, který se vyznačuje hořkou chutí, kterou někteří lidé pociťují několik dní po konzumaci těchto ořechů.

    Může trvat několik dní až týdnů a sílit při každém jídle nebo pití. Nemusíte pociťovat zvláštní chuť, když je jíte – to ještě neznamená, že nedostanete zmíněný syndrom. Není se však čeho obávat.

    Kromě nezvyklé chuti v ústech se žádnými dalšími vedlejšími účinky neprojevuje.

    7. Možná jste příliš vystresovaní

    Úzkost může způsobit xerostomii neboli suchost v ústech. Ta je způsobena nízkým množstvím slin. Sliny hrají důležitou úlohu v našem zdraví, podílejí se na zažívání nebo potírání škodlivých bakterií v ústech.

    Pokud je tedy tělo nevyrábí v dostatečném množství, budeme pociťovat zvláštní chuť.

    Jestli jste nervózní, máte obavy nebo pociťujete úzkost, budete mít tendenci k menší produkci slin, která vysvětluje onu zvláštní chuť.

    8. Může to být léky, které berete

    Pokud berete určité typy léčiv, můžete pociťovat hořkosladkou, slanou nebo dokonce kovovou chuť v ústech.

    Studie však vysvětlily, že je to vedlejší účinek mnoha léků, ať už na předpis nebo volně prodejných, jako jsou antibiotika, protizánětlivé léky, léky na vysoký tlak nebo na alergie.

    Stejný účinek mohou mít dokonce i některé multivitamíny. Účinek však naštěstí trvá jen po dobu účinku léku nebo doplňku stravy.

    9. Vaše ústní hygiena možná potřebuje zlepšit

    Naše ústa obývá mnoho typů bakterií. Dobrých i zlých. Pokud nedodržujete správnou ústní hygienu pomocí zubního kartáčku a dentální nitě, umožňujete tak množení škodlivých bakterií, což povede k podezřelé chuti v ústech. Zároveň můžete mít potíže se zápachem úst a dásněmi, což celý problém dále zhorší.

    Doporučujeme vám navštěvovat svého zubního lékaře alespoň každých šest měsíců a držet se jeho doporučení. Zažili jste někdy divnou nevysvětlitelnou pachuť v ústech? Jak jste to řešili? Napište nám o tom v komentářích! (zdroj: brightside.me)

    Diskuze

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *