Černý průjem – vše o zdraví

Začátek bývá náhlý. Postiženého trápí 3-5 typicky vodnatých stolic denně, spojených s křečemi v břiše. Průjem provází celková slabost a nevolnost a horečka se vyskytuje v těžkých případech, kdy v onemocnění hrají roli i méně obvyklé mikroorganismy, typicky na dovolené. Potíže se v 90 % vyřeší do 1 týdne, dalších 8 % do jednoho měsíce. 

Pokud má vaše stolice výrazné zbarvení, je třeba se nejdříve pozastavit nad stravou, kterou jste naposledy pozřeli. Zbarvení do červena způsobí červená řepa, borůvky, rajčata ale i potraviny s vyšším množstvím železa.

Pokud sledujete na povrchu stolice, v míse i na toaletním papíru jasně červenou krev při průjmu, je nutné řešit celý průběh průjmu i krvácení s lékařem. Dalším nezvyklou barvou může být černá, žlutá a zelená. Všechny tyto barvy mohou způsobit potraviny, ale také závažná onemocnění.

Pokud vysledujete, že se vám ve stravě nic podobně barevného nevyskytlo a zbarvení trvá několik dní, obraťte se s touto anomálií na svého lékaře.

Zbarvení může být příznakem bakteriální i virové infekce, poškození sliznice střeva, ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby, celiakie, ale i syndromu dráždivého tračníku a rakoviny.

Černý průjem - Vše o zdraví Cestovatelský průjem

Cestovatelský průjem má i svá typická vlastní pojmenování, podle turistické oblasti, ve které se cestovatel zrovna nachází. V Mexiku vás nejčastěji postihne Montezumova pomsta, v Egyptě pak Faraonova kletba. Jejich inkubační doba je až 3 dny od kontaktu s bakterií.

Původcem bývají Salmonely, Shigelly (původce úplavice), Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, některé kmeny Escherichie coli a viry. Jde většinou o akutní průjmy a v tomto případě se ani vyvolavatel nezjišťuje. S průjmem se lze nejčastěji setkat při cestách do tropů a subtropů, jako je např.

Afrika, jižní Amerika, jihovýchodní Asie či Střední východ. Průjmy nejčastěji trpí osoby, které cestují ze zemí s dobrou hygienickou úrovní do oblastí s nižším hygienickým standardem.

V takových případech mohou pomoci nejrůznější probiotika v kombinaci s léčivými přípravky na akutní průjmové stavy, například Enterol – ty byste s sebou měli mít přibaleny v každém případě.

Černý průjem - Vše o zdraví Jiné příčiny průjmu

Další velmi častou příčinou je zátěž trávicího systému nevhodnou stravou. I zcela nezávadné potraviny mohou být příčinou průjmu. Může se jednat o stravu nezvyklou či nedbale upravenou, nebo také o její nadměrné množství.

Průjem způsobuje nadměrná konzumace citrusových plodů a fazolí.

Pokud se stanete obětí zkaženého, nebo starého jídla je třeba se zamyslet nad správnou skladbou stravy, ale i řádnou úpravou a uskladněním masa a zeleniny a dávat si pozor v oblíbených exotických restauracích i u nás.

Černý průjem - Vše o zdraví První pomoc při průjmu

Při průjmech je důležité udržet správné zavodnění organismu. K tomu je vhodný buď čaj, nebo minerálka. Je dobré se snažit o dostatečné krytí ztrát vody, minerálů a iontů nejlépe nemastnými vývary a iontovými nápoji. U ohrožených a kritických pacientů se podávají tzv.

orální rehydratační roztoky s doporučeným složením. Nutná je také změna jídelníčku. Na střevo mají zklidňující účinek v prvních dnech pouze suchary, bílé rohlíky či kukuřičné křupky. V dalších dnech můžete zařadit uvařenou mrkev s rýží, banány a najemno nastrouhané jablko.

Naopak naprosto nevhodné jsou potraviny smažené a mastné, tudíž i nedietní. 

Černý průjem - Vše o zdraví Průjem u dětí a kojenců

Při průjmu u dětí musíme být obezřetnější než u dospělého člověka, protože jsou dětská těla křehčí a náchylnější na ztrátu tekutin. Lehčí průjem bez teplot a bez známek dehydratace zvládnete u starších dětí i sami doma. Stačí, když upravíte stravu a případně přidáte rehydratační roztok Kulíšek. Lékaře byste měli navštívit, pokud:

  • se průjem objeví u dítěte mladšího 6 měsíců,
  • má dítě zvýšenou teplotu déle než 24 hodin,
  • je ve stolici krev,
  • průjem trvá déle než 4 dny,
  • má dítě silné bolesti břicha.

Léčba průjmu  

Léčba průjmových příznaků je léčbou symptomatickou. Ta se může lišit dle toho, zda-li se jedná o průjem u dětí nebo u dospělých osob.

Co pomáhá na průjem:

  • Probiotika (HYLAK FORTE, ENTEROL) – obnovují přirozené osídlení střeva bakteriemi tělu příznivými, čímž posilují nespecifickou imunitu a snižují dobu výskytu a četnosti průjmu
  • Střevní adsorbencia (SMECTA, AKTIVNÍ UHLÍ) – Adsorbencia jsou léky na průjem s velkým aktivním povrchem, jenž mají schopnost vázat na svůj povrch značné množství látek, a tím napomáhají odstranění toxinu z těla.
  • Střevní dezinficiencia (ENDIARON) –  podávají se u průjmu s předpokládanou bakteriální příčinou. Užívají se pouze krátkodobě a u osob s váhou nad 40 kg.
  • Inhibitory střevní motility (IMODIUM, LOPERON) – působí jako „zpomalovače“ střevních pohybů a tím i zpomalují pohyb tráveniny ve střevě. Jsou velmi účinné a jejich použití se doporučuje v akutních a vleklých stavech.
  • Dieta

Pokud Vás nečekaně chytne průjem v zahraničí, je lepší si zakoupit léky na průjem přímo tam. Nejpravděpodobněji vás totiž napadla bakterie či vir typická pro tuto oblast a nejlépe si s ní poradí i místní léky. 

Černý průjem - Vše o zdraví Co jíst při průjmu

Potraviny, které byste měli jíst při průjmových onemocněních, by se daly charakterizovat jako nemastné, neslané a chuťově nevýrazné. Musíte své zažívání šetřit a moc ho nedráždit.

Dobrou volbou jsou banány, dušená mrkev, den staré pečivo, piškoty, vařené libové maso, borůvkový kompot.

Žádná gastronomická hitparáda, ale čím rychleji své zažívání usmíříte, tím rychleji se můžete vrátit k normální stravě.

Černý průjem - Vše o zdraví Jak předcházet průjmu v zahraničí

  • Používejte ve všech případech jen balenou vodu – k pití, omývání zeleniny a ovoce ale i při čištění zubů.
  • Před každým jídlem si omyjte ruce, pokud nemáte tu možnost – použijte bezoplachový dezinfekční gel.
  • Nepijte nápoje s ledem, v něm totiž až několik týdnů zvládnou přežívat patogeny.
  • Vyhněte se pokrmům připraveným v pouličních stáncích, kde hrozí nedostatečná tepelná úprava.
  • Při plavání v bazénu i sprchování dejte pozor, abyste nespolkli žádnou vodu.
  • Nepřejídejte se. I velké množství a zbytečně divoké kombinace nezvyklého jídla mohou způsobit průjmové stavy.

Volně prodejné léky na průjem

Jak zastavit průjem

Černý průjem - Vše o zdraví

Takový akutní či chronický průjem dokáže člověka nepěkně potrápit. Také se vám občas stalo, že jste museli onu místnost, kam i král chodí sám, navštívit během dne, více než je zdrávo? Pak jste jistě zvažovali, jak průjem co nejrychleji zastavit.

Kromě celé řady chemických preparátů, které ale naše tělo zbytečně zatěžují, existuje také pomoc z přírody, jíž znaly už naše babičky.

„Přinášíme vám 14 osvědčených babských rad, díky nimž skoncujete s průjmem rychle a bez návštěvy lékárny či lékaře“

Rada č.1: Borůvky

Borůvky představují přírodní zásobárnu nejrůznějších antioxidantů a pro své desinfekční a stavící účinky perfektně pomáhají s náhle vzniklým průjmem. Konzumovat je můžete čerstvé, zavařené nebo právě rozmražené.

Rada č.2: Banán

Banán obsahuje mnoho vlákniny a hořčíku. Proto je jeho konzumace doporučena nejen dospělým, ale i dětem, které průjem trápí. Banán stačí rozmačkat a konzumovat po malých dávkách alespoň 5x denně.

Rada č.3: Kuličky pepře

Vaše střeva hrají beatbox a vy nevíte, jak jim tohle vystoupení rozmluvit? Vytaste se na ně s účinnou zbraní, jejíž použití zvládnou ovšem jen ti nejotrlejší. Rozkousejte tři kuličky celého pepře a nechte působit. Účinek by se měl dostavit během několika hodin.

Rada č.4: Černý čaj

Byť černý čaj obsahuje látky, které tělo dehydratují, k zastavení průjmu se používá několik dlouhých let. Čaj neslaďte a popíjejte průběžně během dne.

Rada č.5: Sůl

Skvělých účinků dosáhnete také se solným roztokem. V menší skleničce s teplou vodou rozmíchejte dvě lžíce soli a po malých doušcích popíjejte.

Rada č.6: Jablka a jablečný mošt

Přepadne-li vás průjem, nastrouhejte si jedno jablko ráno, v poledne a večer. Během dne také pravidelně popíjejte jablečný mošt zředěný vodou.

Rada č.7: Malinové listí

Rostou-li vám na zahrádce maliny, připravte si z jejich lístků odvar. Jednu polévkovou lžíci usušených malinových listů přelijte vroucí vodou, nechte louhovat a pomalu popíjejte.

Černý průjem - Vše o zdraví

Rada č.8: Černý rybíz

Pokud nemáte k dispozici samotné kuličky černého rybízu, skočte si do lékárny či obchodu alespoň pro rybízový sirup nebo džus. Už pouhé dvě sklenice tohoto tmavého zázraku mohou od průjmu pomoci.

Rada č.9: Pelyněk

Při přetrvávajících průjmech se doporučuje spařit lžičku sušené kvetoucí natě pelyňku černobýlu čtvrt litrem vody. Odvar nechte 2 minuty louhovat a popíjejte jeden až tři šálky denně.

Rada č.10: Heřmánek

Také heřmánek je znám pro své desinfekční účinky. Pokud vám už leze pelyněk nebo černý čaj krkem, připravte si heřmánkový čaj, který popíjejte alespoň po dobu dvou dnů.

Rada č.11: Sušené švestky

Také ty mají „stavící účinek“. Pokud vám suché plody nechutnají, můžete je přes noc namočit do vody, ráno pak ohřát a konzumovat za tepla.

Rada č.12: Kysané zelí

Že vás kysané zelí spíše prožene, než aby průjem zastavilo? Omyl! Také s ním dosahovaly naše babičky skvělých výsledků. Dopřejte si misku kysaného zelí ráno a večer a za pár dnů se problémů zbavíte.

Rada č.13: Cibule a křen

Připravte si směs bílé čerstvě nastrouhané cibule s křenem a po lžičkách konzumujte. Za malou chvíli opět pocítíte desinfekční účinky těchto dvou zázraků, jež naleznou v naši kuchyni i domácí lékárně široké uplatnění.

Černý průjem - Vše o zdraví

Rada č.14: Rýže a suchary

Abyste zbytečně vaše trávení nezatěžovali, několik dnů po odeznění průjmu konzumujte pouze bílou neochucenou rýži a suchary. Poté postupně zařazujte další potraviny a sledujte, co to dělá s vaším zažíváním.

Zajímavé:  Barva moči - vše o zdraví

Přetrvávající průjmy babské rady nevyléčí!

Pokud u vás průjem trvá několik týdnů, pak je na místě návštěva lékaře. V takovém případě totiž může jít o mnohem závažnější problém, který si zaslouží odpovídající medikaci. Přetrvávající průjmy totiž mohou být znakem zánětlivého onemocnění střeva i rakovinotvorného bujení. Proto nedoporučujeme tento problém zbytečně podceňovat.

Průjem: Jaké jsou jeho příčiny a jak ho léčit?

Černý průjem - Vše o zdraví

Průjem je nejčastějším onemocněním trávicího traktu, týká se všech věkových kategorií. Jedná se o příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Za průjem můžeme označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den.

Doprovodným příznakem průjmového onemocnění mohou být křeče v břiše, které většinou předcházejí odchodu stolice, někdy nevolnost a zvracení, horečka, objevit se může ve vážných případech i krev a hlen ve stolici. Průjem může doprovázet také celkový pocit slabosti.

Průjem z patofyziologického hlediska můžeme rozdělit na:

  1. osmotický průjem (přestane po zastavení příjmu potravy)
  2. sekreční průjem (po zastavení příjmu potravy neustane)
  3. průjem při poškození stěny střeva

Příčiny průjmu mohou být různé

Infekce – můžeme je dále rozdělit na virové, bakteriální a případně protozoární (způsobený prvoky). U prujmu jsou častější virové infekce, způsobené rotaviry (v současnosti již existuje očkování), echoviry, ale i jinými kmeny.

Méně časté jsou průjmy bakteriálního původu, způsobené bakteriemi z rodů jako např. Salmonella, Shigella, patogenními kmeny Escherichie coli, Yersinie nebo Campylobacter jejuni, Escherichia coli apod.

Entamoeba histolytica je příčinou průjmů v (sub)tropech a a na pobřeží středozemního moře.

Další infekční průjmy mohou být protozoárního původu, nebo způsobené roupy či škrkavkami. Diagnostika je zpravidla prováděna na základě kultivace z výtěru.

Strava – přebytek vlákniny, s čímž se ale běžně nesetkáváme, fruktózy, nadměrná konzumace některých umělých sladidel (xylitol, manitol) a solí hořčíku mohou způsobit průjem, po uvedení příjmu zmíněných látek do normálu průjem spontánně odezní.

Léky – antacida (léky proti pálení žáhy) s obsahem hořčíku, projímadla, metformin, širokospektrá antibiotika, která způsobují porušení mikrobiální rovnováhy (tento průjem zpravidla sám odezní do 10 dní po ukonční léčby antibiotiky, ale je vhodné doplnit podáváním laktobacilů nebo zakysaných mléčných výrobků).

Černý průjem - Vše o zdravíDélka trvání průjmu není vždy stejná

Je důležité rozlišit akutní, perzistentní a chronický průjem. Akutní průjem vzniká náhle a trvá pouze několik dnů. Trvá-li průjem 14 dní, jedná se o průjem perzistentní. Trvá-li průjem několik týdnů, znamená to již přechod do chronického průjmu.

Děti do 3 let a lidé nad 70 let by měli navštívit lékaře vždy, když trvá průjem déle než 24 hodin. Hrozí u nich totiž největší nebezpečí dehydratace.

Samoléčba se doporučuje pouze v případě nekomplikovaného akutního průjmu, přetrvává-li průjem déle než 48 hodin, je nutné vyhledat pomoc lékaře, objeví-li se krev či hlen ve stolici, pak je třeba lékaře vyhledat ihned.

Příčinou chronického, neboli dlouhodobého průjmu mohou být onemocnění tenkého a tlustého střeva (Crohnova choroba, dráždivý tračník), slinivky břišní, jater a žlučníku. Důvodem průjmu mohou být však i nemoci orgánů mimo trávicí trakt, například při zvýšené funkci štítné žlázy, nemocích ledvin, či onemocněních psychických. Průjem doprovází také některé otravy, např. rtutí nebo železem.

U malých dětí se průjem vyskytuje také u růstu zubů a může trvat i 14 dní, dokud se zub neprořízne. Většinou nereaguje na žádnou léčbu a organismus se s ním vyrovná, důležité je především zavodnění organismu.

Někdy může být průjem způsoben stresem, únavou, ponocováním nebo nepravidelným režimem či nezvyklou stravou (např. zvýšenou konzumací oleje včetně rybího tuku).

Léčba průjmu

Základem léčby je dieta a zavodnění organismu (rehydratace). Pokud se jedná o kojence, kojení nepřerušujeme. 24 hodin podáváme černý čaj slazený hroznovým cukrem, den staré bílé pečivo, rýžový odvar, mrkev, banán, jablko. V lékárně lze zakoupit různé komerční rehydratační roztoky, nebo si vytvořit vlastní dle doporučení WHO – Světové zdravotnické organizace:

Recept na roztok k léčbě průjmu

  • Chlorid sodný (kuchyňská sůl) – 3,5 gramu
  • Hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda) – 2,5 gramu
  • Chlorid draselný – 1,5 gramu
  • Glukóza (hroznový cukr) – 20,0 gramů

Vše rozpustit do 1 litru převařené vody.

Rehydratační roztok můžeme připravit také z domácích surovin smícháním 8 lžiček cukru nebo lépe hroznového cukru, 1 lžičky soli, šťávy z 2 pomerančů nebo grepů (obsah draslíku) a rozpuštěním a doplněním převařenou vodou do 1 litru. Dávka pro dospělého je 250-500 ml za hodinu, dávka pro děti 125-250 ml za hodinu.

Léky proti průjmu

Adsorbencia jsou léky, které na svůj povrch navazují všechny škodliviny. Adsorbens diosmectit je vhodný už i pro kojence a malé děti.

Carbo adsorbens, lidově živočišné uhlí je, vzhledem k lékové formě (tablety), vhodný pro jedince až od 3 let. Adsorbencia však nevychytávají jen škodliviny, ale také ostatní látky.

Proto je důležitý odstup od orálního podání dalších léků alespoň 2 hodiny.

Střevní desinficiencia jsou vhodná pouze u bakteriálních a protozoárních infekcí. Cloroxin je vzhledem k lékové formě (potahované tablety, které nelze půlit ani čtvrtit) vhodný až pro děti od 12 let a od 40 kilogramů.

K normalizaci střevní funkce jsou vhodná Probiotika (např. Lactobacillus spp., Biffidobacterium spp. nebo Sacccharomyces boulardii).

K dostání jsou v různých formách, pro kojence jsou vhodné sáčky k rozpuštění či přimíchání do potravy, některé kapsle, které lze rozdělat, vysypat a použít obdobně jako sáčky, setkat se můžete i s tekutou formou. V některých případech je lze podávat i preventivně, např.

pokud hrozí riziko ‚cestovatelského‘ průjmu. Přesto je nutné si uvědomit, že nejsou všemocná a jako preventivní opatření musíme dodržovat, zejména v exponovaných oblastech, přísné zásady osobní hygieny.

Existují i látky používané ke zpomalení střevní peristaltiky, z běžně dostupných je to například Loperamid. Používáme je pouze tehdy, pokud jsme si jistí, že se nejedná o průjem infekční a pouze u dospělých jedinců. Jinak bychom mohli nadělat výrazně více škody než užitku a způsobit následné zdravotní komplikace.

  • Racekadotril je nové léčivo, které snižuje objem a množství stolice a zkracuje trvání průjmu.
  • Nifuroxazid je chemoterapeutikum vázané na předpis, používá se u infekčních průjmů.
  • Mgr. Kateřina Döllingerová
  • Písnická lékárna, Praha

Babičky radí: jak se zbavit nepříjemného průjmu?

Ačkoli to zní krajně nechutně, problém s průjmem dokáže poměrně rychle vyřešit silný černý čaj se lžičkou nebo dvěma klasické kuchyňské soli. Sůl a černý čaj přirozeně dehydratují, takže tě vnitřně zbaví přebytečné vlhkosti. Pomoct může také čaj z heřmánku nebo odvar ze sušených či čerstvých malinových listů.

Ovoce jako lék

Ať už si pochutnáš na borůvkách, strouhaném jablku, nebo banánu, rozhodně nešlápneš vedle.

Všechny tyto druhy ovoce obsahují vysoké množství vlákniny a antioxidantů, k tomu také vnitřní části střev perfektně desinfikují. Tady ale pozor.

Aby se dostavil žádaný účinek, je potřeba vybrané ovoce (nebo jeho kombinaci) konzumovat v pravidelných intervalech alespoň 5x denně.

Rýže nad zlato

Při průjmu nejez tučná jídla, raději je vyměň za dietní stravu třeba v podobě rýže. Tu stačí uvařit ve vodě se solí, přidat můžeš i hřebíček nebo špetku kari koření. Skvělých výsledků dosáhneš také s rýží, v níž povaříš snítku tymiánu.

Všemocná zelenina

Pokud průjem přetrvává, bude potřeba zaměřit se na silnější zbraně. V takovém případě pomáhá čerstvá šťáva z kysaného zelí, kterou budeš konzumovat několikrát denně v malých dávkách. Zajímavým tipem je i křen s cibulí, který zastavuje průjem a zároveň působí proti infekcím.

  • Zjisti taky, jak se průjmu vyhnout na dovolené!

Do boje s kořením

Skvělou možností, jak s průjmem nadobro skoncovat, je i koření. O soli jsme se už bavili výše.

Pokud to tvé zažívání umožňuje a čaj se solí ti připadá jako slabý odvar, zkus několikrát za den zkonzumovat pár hltů slaného roztoku. Na jeden hrníček vlažné vody potřebuješ asi lžičku soli.

Důkladně ji rozmíchej a popíjej několikrát denně po malých dávkách. Skvělých výsledků dosáhneš také s kuličkami černého pepře. Můžeš je cucat a ti odvážnější je dokonce i rozkousnout.

Bylinky kam se podíváš

Pokud dáváš přednost alternativní léčbě a nedáš dopustit na bylinky, pak si přizvi na pomoc mochnu nátržníka, dubovou kůru, ostružníkové kořeny nebo kořen kostivalu lékařského. Všechny bylinky a kořeny můžeš spařit vroucí vodou a vytvořit z nich silný odvar, který v malých dávkách popíjej po každé řídké stolici.

Když nepomůžou ani babské rady

Pokud jsi vyzkoušela vše výše doporučené a cítíš se ještě mnohem hůř nebo tvoje problémy přetrvávají několik dnů, zamiř k praktickému lékaři. I taková banalita, jako je dlouhotrvající průjem, totiž může značit něco mnohem závažnějšího!

Znáš nějaké další tipy a babské rady proti průjmu? Napiš nám to do diskuze, třeba se to někomu bude hodit!

Průjem

      Průjem je velice častým onemocněním a často naprosto neškodným. Zhruba 30% obyvatelstva trpí ročně jedním až několika akutními průjmovými epizodami. Průjem proto patří mezi hlavní příčiny pracovní neschopnosti. Stolice je na rozdíl od většiny tělesných funkcí ovlivnitelná vnějším prostředím.

Vedle věku a jídelních zvyklostí se na frekvenci a povaze stolice projeví také duševní faktory jako je stres nebo psychická zátěž. Dvě až tři stolice denně nebo jedna až tři týdně – to vše leží v mezích normálního stavu. V závislosti na přísunu potravy vyloučí člověk denně mezi 100 až 300 gramy stolice, která se z 60 až 90% sestává z vody.

Zajímavé:  Enterokok - vše o zdraví

V případě, že tělo ztratí více vody, dochází k průjmu (diarrhoe).

      Průjem může mít mnoho příčin. Nejčastější příčinou jsou střevní infekce. K nákaze dochází většinou potravinami a pitnou vodou, které jsou kontaminovány bakteriemi nebo viry. Méně často dochází k infekci po kontaktu s nemocným.       Průjem je typickou známkou onemocnění.

Faktory, které podporují cestovatelský průjem, jsou cestovní stres, časové a klimatické změny, nezvyklé, tučné nebo ostré pokrmy a hlavně špatné hygienické poměry. Všechny tyto faktory podporují nákazu střevními bakteriemi.

      Nejčastějšími původci cestovatelského průjmu jsou bakterie Escherichia coli. K průjmu může vést také otrava potravinami nebo houbami. I některé léky (například antibiotika, antirevmatika, léky proti zácpě) mohou vyvolávat průjem jako vedlejší účinek.

      Průjem může být rovněž příznakem jiné nemoci, např. alergie na potraviny (plody moře, jahody, kravské mléko, obiloviny).

      Také u chronických zánětlivých onemocnění jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida nebo nádor střeva může dojít k průjmovým příhodám. Dalšími příčinami průjmů může být např. nedostatek laktázy, enyzmu podílejícího se na trávení mléčných výrobků, závažná onemocnění slinivky břišní (pankreatu) nebo žlučníku a diabetes mellitus.  

Některé příčiny průjmu konkrétněji:  

Bakteriální infekce       Stafylokoky jsou bakterie, často přežívající v horních cestách dýchacích (nose či nosohltanu), aniž by jakkoli škodily. V některých případech však mohou vyvolat hnisavá infekční onemocnění, zejména kůže a sliznic dýchacích cest.

Pokud jsou pro stafylokoka vytvořeny vhodné podmínky, rychle se množí a tvoří toxin, který působí na střevo (enterotoxin). Ten dráždí nervová zakončení ve střevě, čímž jednak působí zrychlení střevní motility a průjem, jednak zvracení (příčinou je reakce podněty, vysílané nervy ze střeva do centra).

Enterotoxin je vysoce odolný proti teplu, ani 30 minutový var ho nezničí. Dodejme, že stafylokoky doslova milují vajíčka a majonézové saláty.  

      Salmonely jsou v našich zeměpisných šířkách nejčastějším původcem infekčních průjmových onemocnění. Bakterie se vyskytují hlavně v drůbežím a hovězím mase (samotným zvířatům však neškodí).

Jejich šíření je podporováno hlavně špatně hygienicky zabezpečenými velkochovy. Salmonela se do střeva dostává s potravinami, například s málo provařeným masem, vajíčky, zmrzlinou nebo majonézou, nebo také přímým kontaktem s nemocnou osobou.

Ve střevě může zapříčinit těžké vodnaté průjmy doprovázené vysokou horečkou, nevolností, zvracením a silnými bolestmi břicha. Pro zdravé lidi je salmonelóza středně závažným onemocněním. Velmi nebezpečnou ovšem může být pro kojence, nemocné a staré lidi.

Jeden zvláštní druh salmonelly (Salmonella typhi) je příčinou tyfu. Nebezpečí nákazy infekcí stoupá s horšími hygienickými podmínkami.  

      Specifickým případem salmonelózy je tyfus. K nákaze dochází znečištěnou pitnou vodu a potravinami. Onemocnění počíná průjmem, vysokou horečkou, bolestmi hlavy, ztrátou chuti a bronchitidou. Teprve ve druhém nebo třetím týdnu nemoci se objevují průjmy s povahou hrachové kaše.  

      Kampylobakter je původcem střevní infekce spojené se zvracením, bolestmi břicha a chřipce podobnými potížemi (horečka, potíže s klouby). Nákaza se uskutečňuje infikovanými potravinami, pitnou vodu nebo kontaktem s nemocnými zvířaty.  

      Shigely jsou původci úplavice (dyzenterie). Infekce se přenáší znečištěnou pitnou vodou a potravinami, ovšem zdrojem může být i nakažený kuchyňský personál. Hlavními příznaky jsou horečka, silné křečovité bolesti břicha, nevolnost, zvracení a průjmy, obsahující hlen a krev.  

      Vibrio cholerae je bakterie, způsobující onemocnění cholerou. Vibria se mohou do těla dostat  znečištěnou pitnou vodou, mořskými plody nebo potravinami. Typickými příznaky onemocnění jsou vodnaté průjmy, vytrvalé zvracení a snížená tělesná teplota.

U špatně stravovaných a zdravotně nalomených osob má onemocnění cholerou velice těžký průběh, hlavně v případě, že nemoc není dostatečně rychle léčena.

V některých zemích, kde se cholera vyskytuje, je při vstupu požadován doklad o očkování proti choleře, i když ani to není spolehlivá ochrana proti nákaze cholerou.  

Virové infekce střeva       Viry se od bakterií odlišují v tom, že nemají vlastní látkovou výměnu. Napadají normální buňky hostitele, v nichž se množí. Průjem se silným zvracením a bolestmi hlavy a svalů jsou typickými projevy virové infekce střeva, někdy dochází i k výskytu horečky, rýmy nebo zánětu krku.  

Mykózy       Candida albicans je kvasinka, která se usidluje v zažívacím traktu. Infekce může probíhat bez jakýchkoliv příznaků, může ovšem vyvolat i často se vracející nebo dlouhotrvající průjmy. Protože se kandida ráda vyživuje cukry, dochází v případě stravování se jídlem bohatým na cukry k silné tvorbě plynů ve střevě doprovázené nadýmáním.

      Průjmová onemocnění se dělí na akutní a chronická.  

Akutní průjem:       Akutní průjem je většinou vyvolán infekcí. Upozorňuje na sebe více než třemi stolicemi denně, jejichž skladba se dá popsat jako kašovitá až tekutá.

Ve většině případů nemusí být tento typ průjmu lékařsky léčen, nýbrž stačí pořádná dieta a dodržování pitného režimu.

Ovšem trvá-li průjem déle než tři dny a projevuje-li se silnými bolestmi břicha a/nebo zvracením, měli byste okamžitě vyhledat lékaře.

      Takzvaný cestovatelský průjem je nejčastějším onemocněním při cestách do tropických zemí. Odhadem jím onemocní každý rok až 6 miliónů lidí.

Při cestách do Afriky, Indie, jihovýchodní Asie nebo střední Ameriky je průjmem postižen každý druhý cestovatel. Ale ani v jížní Evropě nesmí být nebezpečí podceňováno.

Zažívaí obtíže se zpravidla objevují několik dní po příletu do místa dovolené a odeznívají až tak po pěti dnech.  

Chronický průjem:       O chronickém průjmu mluvíme, když problém trvá déle než 10 až 20 dní. Za chronickým průjmem se mohou skrývat poměrně banální příčiny, například funkční poruchy vstřebávání. Správné určení příčin lékařem je v tomto případě nezbytné, protože průjem může být i projevem nějaké jiné, podstatně horší choroby.

      Podráždění střeva (colon irritabile) patří k nejčastějším zažívacím problémům vůbec. Je řazeno mezi potíže zažívacího traktu, které nemají žádnou organickou příčinu. Přesto dokáže podrážděné střevo vyvolat velice nepříjemné potíže: dostavují se bolesti břicha, pocit sytosti a nadýmání, střídavě dochází k zácpě a k průjmu.

Typickým projevem je změna povahy stolice doprovázená bolestmi, ústup bolestí po stolici a průjmy, které se nevyskytují v noci, ale ve dne, hlavně ráno brzy po probuzení. Příčina není známa, existují však názory, že za podráždění střeva je v první řadě odpovědna přecitlivělost střevních stěn proti tlaku a chemickým drážděním.

      Stejně tak mohou být odpovědny za průjem poruchy vstřebávání živin (resorpce). Obzvláště častým onemocněním je celiakie nebo sprue.       Celiakie je resorpční porucha, jejíž podstatou je nesnášenlivost k lepku (gluten), bílkovině, obsažené v obilí (ale neobsahují jej například rýže, kukuřice, pohanka nebo jáhly). Objevuje se většinou již v dětském věku.

      Onemocní-li lidé až v dospělém věku, je nemoc označována jako sprue. Nejčastěji se příznaky celiakie objeví, když dojde u malých dětí k změně potravy z čistě mléčné na obilovinou, to znamená někdy mezi šestým a dvanáctým měsícem života. Tyto děti trpí chudokrevností a nepříjemně páchnoucím nažloutlým průjmem a nadýmáním.

Preventivně by měly být kojenci co nejdéle vyživováni mateřským nebo upraveným kravským mlékem. Čím později dojde ke kontaktu střeva s glutenem, tím méně je střevo poškozováno, protože mezitím dojde k vyzrání slizniční bariéry.

      Sprue se u dospělých projevuje rovněž nepříjemně páchnoucí, tučnou stolicí. Dochází k chudokrevnosti, ztrátě váhy, bolestem kostí, kožním onemocněním, edémům nebo svědění.

      U trvajících průjmů musí lékař zjistit příčinu. Bude se vás ptát na další projevy nemoci jako je horečka nebo zvracení, jídelní zvyklosti nebo cestování do dalekých zemí. Kromě toho bude vyšetřovat i stolici, kde by se případně mohly nalézat původci infekce a zjistí snášenlivost různých druhů potravin.

Občas dochází i k vyšetření ultrazvukem (sonografie) břišní dutiny nebo k vyšetření vnitřku střeva (endoskopie).       Průjem může být doprovázen více nebo méně silnými bolestmi žaludku nebo břicha, horečkou nebo jinými potížemi. Lékaři poslouží všechny tyto doprovodné symptomy k rozpoznání prvotní příčiny onemocnění.

Také konzistence, barva a množství stolice mohou sloužit jako pomocný klíč k nalezení příčin nemoci.       Vodnaté, pěnovité stolice světlé barvy bez viditelného podílu krve, případně s nestrávenými zbytky jídla mohou naznačit možnost onemocnění tenkého střeva.

      Častější stolice po menších množstvích, příměs krve a sliznice jsou naopak většinou symptomy onemocnění tlustého střeva.       Průjem doprovázený zvýšenou teplotou, zvracením, bolestmi žaludku a případně i bolestmi hlavy nebo svalů je většinou zapřičiněn střevní infekcí virového nebo bakteriálního původu.

      Dochází-li několik hodin po jídle k průjmu zároveň se silným zvracením a bolestmi žaludku, je podezření na bakteriální infekci potravin. V takovém případě je většinou postiženo více osob najednou.       Vyskytuje-li se průjem vždy po určitém jídle, může se jednat o alergii na určitý druh potravin.

      Časté průjmy s příměsí krve nebo hlenu ukazují na chronické zánětlivé onemocnění střeva. V těchto případech musí být bezpodmínečně vyhledán lékař.       Opakovaný průjem, který má souvislost s nespecifikovatelnými potížemi střev a žaludku, jako je pocit sytosti, nadýmání nebo nevolnost, může být známkou podráždění střev.

      Častější průjem lesknoucí se tukem, nepříjemně páchnoucí a ve velikých množstvích, spojený se ztrátou váhy a bledostí, většinou ukazuje na resorpční poruchu.

Zajímavé:  Bolest za hrudní kostí - vše o zdraví

     Léčba Hlavním cílem správné léčby průjmového onemocnění je omezení ztráty tekutin (dehydratace). Proto hodně pijte, nejméně čtyřnásobek normálního příjmu tekutin. Vhodný je čaj slazený hroznovým cukrem nebo minerální voda nesycená CO2. Nejvhodnějšími čaji jsou především z listu peprmintu, fenyklový čaj, černý a heřmánkový.

      Dávejte pozor na to, abyste měli stálý přísun soli (hodí se např. slané tyčinky). Cukr ulehčuje příjem minerálních solí, které jsou při velkém průjmu hojně vylučovány a ztráceny. Nejlépe je sladit hroznovým cukrem (lépe se vstřebává). Dopřejte si klid v posteli a teplo.

Snažte se moc nejíst, upřednostňujte lehké pokrmy jako jsou suchary, knäckebrot, rýže nebo rýžová kaše, bramborová kaše nebo strouhaná jablka. Také rozmačkané jahody, banány, borůvky nebo maliny jsou vhodné. Naopak, omezte příjem mléka, tuků, vajíček, cukru, kakaa, jablečného džusu, zmrzliny a zelí.

      Glukózo-elektrolytové přípravky nahradí tekutinový a minerálový nedostatek. Aktivní uhlí a jiné adsorbenty váží bakteriální toxiny. Adstringenty (bismutové a stříbrné soli) srážejí povrchové vrstvy bílkovin. Tím dojde k opětovnému zpevnění stolice a normalizaci množství.

Loperamid působí podobně jako opiáty, prodlužuje transportní dobu potravy střevním traktem (zpomaluje pohyby střeva). Není vhodný v případě bakteriální infekce, protože vzniká nebezpečí hromadění jedu, vylučovaného bakteriemi.       Při těžkém průběhu bakteriální střevní infekce salmonelou nebo shigelou je nutno podat antibiotika.

      Po léčbě antibiotiky je dobře obnovit normální střevní mikroflóru (např. jogurty, které obsahují kvasinky a některé střevní bakterie).       Při celiakii a sprue je jediným opatřením dieta. Informujte se u svého lékaře o zakázaných a povolených pokrmech.

      Při podráždění střeva pomohou křeč uvolňující spazmolytika, prokinetika (regulují pohyby střev), potrava bohatá na vlákninu, masáže střev a uklidňující cvičení.

      Měl bych při onemocnění průjmem vyhledat lékaře?       Kratší, méně těžké průjmy můžete pomocí diety, hodně tekutin a klidu ošetřovat sám. Trvá-li ovšem průjem déle než tři dny a je-li provázen  horečkou, silnými bolestmi nebo silným zvracením, nebo dokonce krví ve stolici, měli byste si určitě nechat poradit od lékaře.

      Co mám dělat, když mě na dovolené zastihne průjem?       Hodně pijte. Ztrátu minerálních látek můžete vyrovnat pomocí uvařeného cukr-elektrolytového nápoje: 1 litr vařené vody, 3 špičky nože soli, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 sklenička pomerančového džusu a 4 polévkové lžíce hroznového cukru. Omezte konzumaci kořeněných pokrmů, tuků, mléka a vlákniny.

Postupy při průjmových onemocněních

Průjem a zvracení jsou nejčastěji projevem infekčního zánětu žaludku a střev – tzv. gastroenterocolitidy. Pro tuto diagnosu zvláště svědčí pokud:

  • stav začal poměrně náhle, během několika hodin
  • současně je přítomna zvýšená teplota nebo horečka
  • pacient byl v horizontu několika posledních dní ve styku s osobou s podobnými potížemi

Na co je třeba dát zvláště pozor

  • dominují bolesti břicha, nepolevují ani po vyprázdnění stolice, nebo je dokonce bříško na pohmat tuhé: může se jednat o náhlou příhodu břišní (např. appendicitidu – lidově zánět slepého střeva) – je třeba vyhledat lékařskou pomoc okamžitě
  • ve stolici je čerstvá krev: zvláště u kojenců a batolat se může jednat o invaginaci (lidově zauzlení střev) – je třeba vyhledat lékařskou pomoc okamžitě
  • dominují bolesti hlavy, šíje je ztuhlá, dítě je světloplaché: může se jednat o meningitidu – zápal mozkových blan – lékařskou pomoc vyhledejte ihned
  • v případě novorozenců s průjmem či zvracením s vyhledáním lékařské pomoci neotálejte nikdy

Co můžete udělat doma

1. Zvýšený příjem tekutin

Pacient s gastroenterocolitidou ztrácí tekutiny průjmem a zvracením. Tyto ztráty je nezbytné pokrýt zvýšeným příjmem. Vhodný je zejména slabší černý čaj, dle chuti může být přislazený. Lze střídat s neslazenými neperlivými minerálkami. Tekutiny by měly být vychlazené na pokojovou teplotu – teplé dráždí na zvracení.

Podávejte je spíše po menším množství a častěji – dítě je tak spíše udrží a nevyvrátí. Zvláště nevhodné jsou limonády a mléko. Rehydratační iontové roztoky, zakoupené v lékárně, jsou sice vhodné, ale většině dětí nechutnají. Možná vám někdo doporučí Coca-colu – jedná se o silně kyselý nápoj s pH 3-3.5, přeslazený s vysokým obsahem oxidu uhličitého a kofeinu.

Není vhodný ani pro zdravé děti, natož nemocné.

2. Strava batolat a starších dětí

Zažívací trakt dítěte je zanícený, není schopen plnit svou hlavní funkci – zpracování a vstřebání živin. Ty se v něm rozkládají, zejména působením bakterií a kvasinek, za tvorby plynu a toxinů, které trápí již tak rozbolavělá střeva.

Nechutenství je přirozenou obranou před příjmem potravy v průběhu nejakutnější fáze onemocnění. Nenuťte tedy dítěti stravu, pokud ji nechce.

Jestliže chuť k jídlu projevuje, volte takové potraviny, které jsou k jeho zažívání nejšetrnější:

  • suché pečivo – veka, rohlík – lépe den staré, než zcela čerstvé
  • vařená rýže, brambory, mrkev – zásadně bez tuku, vařené těstoviny
  • banán, jablko – oloupané

Jestliže se vašemu dítěti uleví, nezvrací, průjem ustupuje, je možno zařadit do jídelníčku libové vařené maso a jiné potraviny, které neobsahují větší množství tuku či mléko.

3. Strava kojenců

a) Děti kojené:

Kojení se nedoporučuje přerušovat. Přidávejte tekutiny nejlépe ve formě slabého čaje, přislazujte glukopurem.

b) Děti na umělém mléce:

Po 24 hodin nedávejte žádné mléko. Krmte dítě výhradně rýžovým odvarem (RO) – návod níže – a tekutiny doplňujte navíc čajem. Přislazovat můžete glukopurem.

Další den přidejte do každé dávky RO čtvrtinu běžného množství umělého mléka. (Například dáváte-li do dávky 4 odměrky, dejte nyní jen jednu.

) Každý další den pak množství umělého mléka v RO zvyšujte o další čtvrtinu, až se dostanete na plnou dávku, kterou dáte již normálně do vody, jak jste zvyklí.

  • Pokud se po zvýšení dávky průjem zřetelně zhorší, snižte ji na úroveň předešlého dne a zvyšujte zase až za dalších 24 hodin.
  • Je-li vaše děťátko starší, zvyklé na příkrmy odpovídající jeho věku, můžete tyto podávat bez zvláštního omezení – s výjimkou mléčných kaší, které po dobu průjmového onemocnění nahraďte rýžovým nákypem (návod níže).
  • Rýžový odvar (RO):

50g rýže vařit v litru nezávadné kojenecké vody 30 minut, potom rozmixovat a dolít převařenou vodou na původní objem 1 litru. Uchovávat v chladnu.

  1. Rýžový nákyp (RN):
  2. 100g rýže a 2 oloupaná nakrájená/nastrouhaná jablka vařit v litru vody 20 minut, potom přidat 100g glukopuru, vše rozmixovat a doplnit převařenou vodou do původního objemu 1 litru.
  3. Kdy je třeba zajistit hospitalizaci:
  4. Pokud je zjevné, že průjem či zvracení jsou takové intensity, že ztráty tekutin jsou větší, než jejich příjem.
  5. Pokud se u dítěte rozvíjí některé z příznaků dehydratace:
  • malátnost až apatie
  • dítě je halonované – má kruhy pod očima, oči jsou jakoby zapadlé
  • v ústní dutině je málo nebo žádné sliny, sliznice jsou oschlé, jazyk povleklý
  • snížený kožní turgor – kožní řasa vytvořená na břiše (u adolescentů na hřbetu ruky) se nepřirozeně pomalu vyrovnává, či dokonce zůstává stát
  • dítě méně močí – co do objemu či četnosti, nebo dokonce nemočí vůbec
  • vpadlá fontanela (u kojenců)

Jestliže má dítě teploty přes 40st C. – nereagující na antipyretickou léčbu – neklesají po podání správné dávky léků proti teplotě, ani po zábalu trupu, či vlažné sprše.

Je přítomen některý z příznaků viz výše Na co je třeba dát zvláště pozor.

Jak vám pomůžeme, pokud bude dítě hospitalizováno

Ať už je vyvolávajícím agens jakýkoli patogen, první opatření jsou vždy stejná:

1. Rehydratace a úprava vnitřního prostředí

Průjmem a zvracením se zvláště u menších dětí ztrácí významné množství vody.

Současně s tím může docházet ke ztrátám iontů – látek, které se podílejí na udržování stálého vnitřního prostředí – změny v jejich koncentracích mohou mít vážné zdravotní důsledky.

Doplnění objemu tekutin a iontů zajistíme kapací infusí (lidově kapačkou) – kanylou zavedenou do periferního žilního systému přivádíme vyvážený roztok vody, iontů a glukosy.

2. Úprava pH

pH je parametr, udávající „kyselost“ nebo „zásaditost“ vnitřního prostředí. (Odborně se jedná o záporně vzatý logaritmus koncentrace vodíkových iontů.) Při průjmu a zvracení se jeho hodnota může odchýlit od normy jak směrem dolů, tak nahoru – hovoříme o acidose a alkalose. Úpravu provádíme opět infusními roztoky, v případě vážnější poruchy podáváme speciální medikamenty.

3. Antibiotická terapie

Antibiotika podáváme výjimečně. Většina gastroenterocolitid je virového původu – zde antibiotika nepomohou, organismus si s onemocněním poradí sám, pokud mu k tomu vytvoříme podmínky obecně podpůrnou léčbou.

Jedná-li se o bakteriální onemocnění, pak podáváme antibiotika pouze v případě, probíhá-li onemocnění septicky (systémová zánětlivá odpověď, způsobená bakteriemi v krevním oběhu) nebo s komplikacemi, ať už lokálními nebo mimostřevními.

V ostatních případech, pokud se nejedná o pacienta s poruchou imunity, stačí stejně jako v případě virového onemocnění obecně podpůrná léčba.

4. Antipyretická terapie (léčba horečky.)

Horečka má důležitou roli v boji organismu s infekcí. Podílí se na aktivaci různých složek imunitního systému a zvýšení teploty samo o sobě inhibuje některé viry. Její vzestup přes 38,5st C již však dále větší přínos nemá, pacienta unavuje a oslabuje.

Vysokou teplotu snižujeme různými medikamenty, ať už ve formě tablet, sirupů, čípků nebo nitrožilních preparátů. Při selhání medikamentosní léčby přichází na řadu režimová opatření, jako je vlažná sprcha, zábal trupu. Další možnosti spočívají v aplikaci studených infusních roztoků.

V případě bakteriálních onemocnění klesá teplota po aplikaci správně zvoleného antibiotika (během 48 hodin).

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *